GRUEVSKI NAJAVLjUJE FORMIRANjE VLADE, ZAEV PREGOVORE, ALBANCI SE NEĆKAJU

Analitičari procenjuju da će vlada Gruevskog sa DUI biti teško održiva, tim pre što...

Analitičari procenjuju da će vlada Gruevskog sa DUI biti teško održiva, tim pre što mlađi članovi te albanske partije ne žele više u koaliciju sa Gruevskim

Makedonija treba što pre da dobije novu vladu koja će raditi na reformama, pre svega ekonomskim, ali i na priključivanju države EU i NATO-u, rekao je predsednik VMRO–DPMNE Nikola Gruevski, nakon objavljivanja zvaničnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora.

Pobednička koalicija vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji VMRO-DPMNE se priprema za formiranje vlade sa tradicionalnim partnerom, albanskom partijom DUI Alija Ahmetija, koja se, međutim, još ne izjašnjava o narednim koracima, a opoziciona SDSM najavljuje brojne prigovore na izborni rezultat.

Drugopozicionirana novoosnovana albanska partija BESA ne želi koaliciju sa VMRO-DPMNE koju predvodi Gruevski. Koaliciju sa Gruevskim, tvrde mediji, ne žele ni mlađi članovi dosadašnjeg tradicionalnog koalicionog partnera DUI.

Nakon početnih zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora za SDSM je broj mandata još neizvestan i najavljuju veliki broj žalbi u vezi sa nepravilnostima.

U saopštenju te stranke se navodi da, uprkos pritiscima u predizbornom i izbornom periodu, izborni rezultati pokazuju da su građani odabrali promene.

Navodi se i da su građani svojim opredeljenjem na izborima pokazali da je vreme za političara kao što je Gruevski završeno.

VMRO-DPMNE, koja je prema zvaničnim rezultatima DIK osvojila 51 poslanički mandat, već se priprema za formiranje nove vlade koja bi, kako ističu, trebalo da započne neophodne reformske procese s ciljem izlaska zemlje iz dvogodišnje političke krize.

Inače, ova stranka u novoj vladi će imati 10 poslanika manje u odnosi na prethodni saziv parlamenta, što, smatraju analitičari, prilično obeshrabruje jer je viđeni koalicioni partner DUI osvojio gotovo isto toliko mandata manje.

DUI, na koju VMRO-DPMNE računa i koja je tradicionalno bila koalicioni partner Gruevskog, još se nije izjasnila o parlamentarnoj većini.

Analitičari smatraju da bi parlamentarna većina od 61 poslanika bila minimum i da su male šanse da se takvoj koaliciji pridruže druge manje albanske partije.

Nakon ovih izbora, pokret BESA je postao četvrta po jačini politička snaga. Iz tog pokreta poručuju da su otvoreni za razgovor o formiranju parlamentarne većine, ali ne i sa VMRO–DPMNE.

Afrim Gaši, jedan od osnivača tog pokreta osnovanog 2014, izjavio je da njihovi poslanici ne žele da sede za istim stolom ni sa „bratskom“ DUI.

Iz pokret BESA takođe najavljuju prigovore DIK-u jer smatraju da su im dva poslanička mesta ukradena.

Gruevski, s druge strane, najavljuje da će biti mandatar i da će vrlo brzo formirati vladu.

Analitičari pak procenjuju da će vlada Gruevskog samo sa DUI biti teško održiva, tim pre što, prema nezvaničnim informacijama na koje se pozivaju makedonski mediji, mlađi članovi te albanske partije ne žele više u koaliciju sa Gruevskim.

Deo analitičara stoga ne isključuje mogućnost održavanje novih izbora zajedno sa lokalnim već naredne godine.

Izvor Sputnjik, 13. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u