NOVOSTI: HRVATI SPREMAJU LISTU USLOVA ZA SRBIJU

List piše da se svi hrvatski poslanici – od levice do desnice – spremaju da zatraže oštriji stav...

List piše da se svi hrvatski poslanici – od levice do desnice – spremaju da zatraže oštriji stav EU prema Beogradu i zahtevaju rešavanje mnogobrojnih otvorenih bilateralnih sporova

Poslanici Hrvatske u Evropskom parlamentu „spremaju nove ucene za Srbiju“, pišu beogradske „Večernje novosti“ u izdanju od petka.

Kako navode, to se odnosi na „brojne amandmane koje će najverovatnije podneti na izveštaj o napretku Srbije izvestioca Dejvida Mekalistera”.

List piše da se svi hrvatski poslanici – od levice do desnice – spremaju da zatraže oštriji stav EU prema Beogradu i zahtevaju rešavanje mnogobrojnih otvorenih bilateralnih sporova.

„Hrvati će opet nastojati da proguraju zahteve da Srbija odustane od procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, pronađe sve nestale i koriguje granicu na Dunavu“, pišu „Večernje novosti„.

Na listi primedbi, piše u članku, biće i zahtev za hrvatsku manjinu, kao i osuda nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

List piše da i Mekalister prvu verziju izveštaja trebalo da Evropskom parlamentu dostavi početkom iduće godine, rečeno je listu u njegovom kabinetu.

Večernje novosti“ pišu da je moguće da će amandmane podneti i evroposlanici Mađarske, Bugarske i Rumunije, najverovanije, kao i prethodni put, tražeći bolji status svojih nacionalnih manjina u Srbiji.

Izvor Večernje novosti/B92, 16. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u