ZBOG ILEGALNOG NASELjAVANjA BiH PROTERUJE 300 ARAPA

Zbog poreskih utaja i nelegalne kupovine nekretnina Služba za poslove sa strancima BiH najavila...

Zbog poreskih utaja i nelegalne kupovine nekretnina

Služba za poslove sa strancima BiH najavila je da će proterati više od 300 stranaca, ilegalnih stanovnika, uglavnom iz zemalja Persijskog zaliva, zbog poreskih utaja i nelegalne kupovine nekretnina.

Ta služba će, kako najavljuje, za sve strane državljane koji su prekršili migracione propise u BiH preduzeti zakonom predviđene mere otkaza bezviznog ili privremenog boravka, odnosno mere proterivanja.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao je za „Kliks“, nakon akcije „Nekretnina“, kako će službe BiH početi sa proterivanjem već naredne sedmice u sklopu redovnih aktivnosti.

On je istakao da se za taj slučaj zainteresovalo i Tužilaštvo BiH, koje je tražilo da im se dostavi dokumentacija u vezi sa ilegalnom kupovinom nekretnina i otvaranjem fiktivnih firmi u toj zemlji.

Dodaje da će Služba za poslove sa strancima BiH u daljem periodu nastaviti rad na aktivnostima koje su u njihovoj nadležnosti, te da će informacije iz akcije „Nekretnina“ biti dostavljene SIPA i poreznim organima ukoliko se utvrdi da su u njihovoj nadležnosti.

„Kliks“ podseća da poslednjih godina u BiH raste broj arapskih investitora koji su širom BiH izgradili stambene komplekse i turistička naselja privučeni niskim cenama i povoljnom klimom.

Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa drugim organima u proteklom periodu izvršila je pregled gotovo 700 firmi i 16 turističkih naselja u vlasništvu građana država Persijskog zaliva, Libije, Rusije i Ukrajine.

Rezultati su pokazali da oko 500 fiktivnih firmi, koje su prijavljene na lažnim adresama, u BiH poseduje 600 stambenih i poslovnih prostora.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH ističu da je osnivački ulog pravnih lica, koja su bila predmet kontrole, najčešće iznosio 2.000 konvertibilnih maraka, a da je utvrđeno kako su firme vlasnici nekretnina vrednosti više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Stoga je nejasno na koji način su te firme stekle nekretnine tolike vrednosti i na koji način su vršene transakcije novca.

Neki od vlasnika nekretnina živeli su ilegalno u BiH, drugi uopšte nisu registrovani da su ušli u BiH, dok su treći zloupotrebljavali radne dozvole ili prekršili uslove za izdavanje viza.

Izvor Sputnjik, 16. decembar 2106.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u