NEMAČKA U ŠOKU, OGLASILA SE I MERKELOVA

Kancelarka je poručila da je protiv promene politike prema izbeglicama Najmanje 12 osoba je...

Kancelarka je poručila da je protiv promene politike prema izbeglicama

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 48 povređeno kada se vozač kamiona zakucao u štandove božićnog sajma u Berlinu.

Lokalni mediji ranije su javili da je vozač kamiona 23-godišnji Pakistanac Naved B, koji je u februaru stigao u Nemačku, tražeći azil u toj zemlji. Nemačka novinska agencija DPA saznaje iz bezbednosnih krugova da je osumnjičeni došao u Nemačku preko tzv. Balkanske rute, a registrovan je u Pasau.

Posle napada je pobegao, ali su ga organi reda ubrzo uhapsili.

Di velt„, međutim, piše da su danima pre napada postojale indicije o mogućem napadu na jednom od božićnih sajmova u Berlinu. Isti list piše da berlinska policija misli da je uhapsila pogrešnog čoveka, odnosno da je pravi napadač još na slobodi.

POLICIJA UPALA U SKLONIŠTE ZA MIGRANTE
Nemačka policija pretražila je u ponedeljak uveče veliko sklonište za tražioce azila u Berlinu, u okviru istrage o napadu na božićni sajam u kojem je poginulo 12, a ranjeno 48 ljudi.

Nemačka agencija DPA prenosi da je oko 250 policajaca učestvovalo u operaciji na zatvorenom berlinskom aerodromu Tempelhof.

Portparol Kancelarije za izbeglice u Berlinu Saša Langebah rekao je da je policija ispitivala četvoricu muškaraca u kasnim 20-tim godinama, ali da niko nije uhapšen.

POVREDE UBIJENOG POLjSKOG VOZAČA SVEDOČE DA SE BRANIO OD TERORISTE U BERLINU
Vlasnik poljske špediterske firme čijim kamionom je sinoć izveden napad na Božićni vašar u Berlinu, Arijel Žuravski koga je policija pozvala da potvrdi identitet ubijenog rekao je danas poljskim novinarima da povrede ubijenog Poljaka ukazuju na to da se borio sa napadačem.

„Prema povredama može da se potvrdi da se borio. Policija mi je to takođe potvrdila. Tokom saslušanja na koje me je policija pozvala morao sam da identifikujem ubijenog i video sam njegovu fotografiju od ponedeljka. Našoj policiji poslala je nemačka“, kazao je Žuravski.

Nemačka policija demantovala je prve informacije da je Poljaka terorista ubio nožem da bi ukrao kamion i potvrdila je da je on ubijen vatrenim oružjem.

Ubijeni vozač, 37-godišnji Lukaš kome u interesu porodice mediji ne navode ime rođak je vlasnika špediterske firme iz Grifina na severozapadu Poljske, bio je oženjen i ima 17-godišnjeg sina a kao šofer velikih kamiona imao je 11-godišnji staž.

„I njegova supruga bila je u policiji da da izjavu ali je fotografija bila suviše drastična i nisu joj pokazali“, rekao je Žuravski.

Oboje su bili u kontaktu sa ubijenim Poljakom do 15 časova juče kada je čekao na parkingu ispred preduzeća u Berlinu gde je iz Italije dovezao 25 tona čeličnih konstrukcija da ih istovari danas ujutro a zatim je trebalo da krene dalje u Dansku.

„Kamion ima ugrađen GPS koji aktualizuje signal na svakih 10 minuta tako da imamo dokumentovanu celu trasu. Popodne je još razgovarao sa ženom a onda od 15:45 vidimo neko kretnje kamiona kao da se neko tek uči da ga vozi. Motor je paljen i gašen a onda je nastupila tišina do 19 časova kada je kamion krenuo. I desilo se šta se desilo“, kazao je poljskoj televiziji TVN24 Žuravski.

Vlasnik kamiona kojim je terorista pokosio ljude na Božićnom vašaru u Berlinu, ubio 12 a ranio 48, kazao je da je ubijeni šofer bio krupan čovek, visok 180 centimetara i težak 120 kilograma i da ne veruje da bi uspeo da ga savlada jedan napadač.

Izvor Večernje novosti, 20. decembar 2016.

MERKELOVA: ODVRATNO, POSEBNO AKO JE IZBEGLICA
Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je danas da je, prema aktuelnom stanju istrage, napad na Božićni vašar u Berlinu bio teroristički napad.

Ona je na konferenciji za štampu istakla da bi bilo strašno ako bi se ispostavilo da je ovaj zločin počinio tražilac azila.

To bi, kako je rekla, bilo strašno zbog brojnih Nemaca koji su nesebično pomagali tražiocima azila.

Kancelarka je poručila da je protiv promene politike prema izbeglicama.

Počinioci napada, prema njenim rečima, biće najstrože kažnjeni u skladu sa zakonom.

„Ono što se dogodilo sinoć je strašno“, podvukla je Merkelova ističući da 12 osoba, koje su se radovale Božiću, imale planove za odmor, nisu više među nama, a više od 40 ljudi je povređeno, bori se za život ili zdravlje.

Merkelova je izjavila saučešće porodicama i najavila da će danas obići mesto napada.

Najavila je, takođe, sastanak nacionalnog saveta bezbednosti, koji će razmotriti stanje i posledice napada u Berlinu.

Kancelarka je poručila da građani Nemačke neće dozvoliti da napadi utiču na njihovu svakodnevicu.

„Nećemo i ne želimo da menjamo navike i odustanemo od božićnih vašara, lepih trenutaka na trgovima. Ne želimo da nas strah paralizuje“, naglasila je Merkelova.

Ona je izrazila uverenje da će Nemci naći snage da žive svoj život kako to žele, a to je slobodno, zajedno i otvoreno.

Izvor Sputnjik, 20. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u