STRANCI NEĆE MOĆI DA KUPE ZEMLjU U SRBIJI

Krajem sledeće godine biće poznata pravna rešenja koja bi sprečila strance da kupuju zemljište...

Krajem sledeće godine biće poznata pravna rešenja koja bi sprečila strance da kupuju zemljište u Srbiji

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će krajem sledeće godine biti poznata pravna rešenja koja bi sprečila strance da kupuju zemljište u Srbiji.

„Nećemo menjati Ustav kao Mađari da bi sprečili strance da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, ali ćemo zaštititi svoj državni interes“, rekao je Nedimović na konferenciji za novinare na Poljoprivrednom fakultetu.

On je dodao da će svaka tri-četiri meseca biti organizovan susret predstavnika tog ministarstva, studenata i profesora Poljoprivrednog fakulteta na kome će se razgovarati o problemima i rešenjima u poljoprivredi.

Nedimović je najavio da će se u sledećoj godini menjati odgovarajuće zakonodavstvo kako bi i žene na selu mogle da dobiju trudničko bolovanje, a biće regulisan i status sezonskih radnika.

On je dodao da je u budžetu za poljoprivredu, koji iznosi 3,32 milijarde dinara i veći je od prošlogodišnjeg za 8,2 odsto, za podsticaj za organsku proizvodnju izdvojeno 40 odsto više.

Ministar je najavio da će sledeće godine za projekte navodnjava iz kredita Ujedinjenih arapskih emirata od 100 miliona evra biti izdvojeno 29 čime će se finansirati 11 sistema za navodnjavanje u Vojvodini i tri u Srbiji.

U drugoj fazi će se, prema njegovim rečima, kreditirati još 10 do 12 projekata za sisteme navodnjavanja.

Krajem naredne godine ističe rok za usaglašavanje zakonodavstva Srbije sa odgovarajućim u EU po kome bi stranci mogli da kupuju poljoprivredno zemljšte u Srbiji. To je 2013. godine predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor Beta, 20. 12. 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u