MANUEL OKSENRAJTER: NEMAČKI POLITIČKI SARKAZAM

Prva reakcija bila je izjava da treba da izrazimo solidarnost sa migrantima, a ne...

Prva reakcija bila je izjava da treba da izrazimo solidarnost sa migrantima, a ne da preispitamo našu imigrantsku politiku

Da vidimo kako je to počelo prekjuče i kako su naše vlasti reagovale: prva reakcija, odmah nakon terorističkog napada u Berlinu, bila je nula. Bilo je reakcije stranih političara koji izražavaju saučešće, ali je od naših političara dolazila samo apsolutna tišina.

Nakon toga, imali smo reakciju političara iz različitih mejnstrim partija koji su govorili kako se nadaju da je ova tragedija bila samo nesreća – ne teroristički napad. Naravno da se plaše političkih posledica.

Najgluplji komentar je, možda, došao od Ralfa Stegnera, zamenika saveznog predsednika Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koji je odmah nakon incidenta rekao: „Pa dobro, u liberalnoj demokratiji ne može postojati nešto kao apsolutna sigurnost“. Ovom i ovakvom izjavom, on je bukvalno plesao preko leševa dvanaest žrtava terora.

Kasnije su mejnstrim političari nastavili da insistiraju da ne možemo biti sigurni da se radilo o terorističkom napadu. U trenutku kada je čitav svet i kada su svi svetski mediji već govorili o „terorističkom napadu“, nemački mejnstrim mediji i značajni političari su izbegavali te reči.

Juče smo imali veoma neprijatnu i vrlo hladnu izjavu naše kancelarke Angele Merkel, koja, više ili manje, priznaje da je, možda, bio i teroristički napad. Naravno da hoće da bude veoma oprezna. Ako se ispostavi da je osumnjičeni koga je policija uhapsila u ponedeljak – ilegalni migrant iz Pakistana koji je prešao nemačku granicu 31. decembra 2015. – bio terorista koji je vozio kamion, onda je Angela Merkel odgovorna za zločin. Taj čovek ne bi bio ovde da ona nije otvorila granice za veliki broj migranata.

To je situacija sada. Imamo političare iz svih mejnstrim grupa koji nam govore da njihova najveća briga nisu terorističke pretnje, već jačanje desničarskih populističkih pokreta.

Prilično smo navikli na tu vrstu užasnih izjava našeg vođstva, jer smo već imali istu reakciju na sličan napad kamionom u Nici prošlog leta. Prva reakcija bila je izjava da treba da izrazimo solidarnost sa migrantima, a ne da preispitamo našu imigrantsku politiku.

Politički sarkazam u Nemačkoj je zaista naša vodeća ideologija. Svi naši istaknuti političari su potpuno izgubili vezu sa društvom. Oni odbijaju da govore o terorističkim pretnjama i migrantskoj krizi.

Pre mnogo godina, nemački ne-mejnstrim novinari i političari su upozoravali: „ako dozvolimo svima da dođu, doći će i neki loši ljudi“. Naša vlada je zanemarila ovu jednostavnu istinu.

Izvor Katehon, 21. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u