ALEKSANDRA TOLj: BITI SRBIN DANAS JE ČISTA AVANGARDA

Razumnije je biti pravoslavac, kosmopolita, ili nikako se ne izjašnjavati, u protivnom, riječ Srbin...

Razumnije je biti pravoslavac, kosmopolita, ili nikako se ne izjašnjavati, u protivnom, riječ Srbin ili pridjev srpski može zasmetati nekome

Region je „šokirala vijest“ da je Rade Šerbedžija, od oca Danila-Srbina i majke Stane-Srpkinje rekao da je „100% Srbin“. Šta ima šokantno u tome da je neko Srbin. Samo u bivšim jugoslovenskim državama živi oko sedam miliona Srba. Valjda bismo se svi na tu činjenicu trebali navići.

Nikola Tesla je bio isti tip Srbina, Lički, baš kao i Rade Šerbedžija. Znate, i otac Arsena Dedića, Jovan Dedić bio je Srbin sa Hvara. Činjenica, prije poslednjeg rata u Hrvatskoj je bilo više od pola miliona Srba, oko 12%, danas ih je manje od 200 hiljada, ili 4,3%.

Danas ipak, kada u mjestima gdje su Srbi manjina kažete ste Srbin, malo vas čudno gledaju. Kao da vas neko pita-Kako se usuđuješ da to kažeš. Oni koji nemaju problem da na bilo kom mjestu pričaju da su Srbi osjećaju se kao svojevrsni hipsteri. Biti Srbin danas je čista avangarda – potpuno neshvatljivo.

Razumnije je biti pravoslavac, kosmopolita, ili nikako se ne izjašnjavati, u protivnom, riječ Srbin ili pridjev srpski može zasmetati nekome. E sad kad neko želi da ublaži činjenicu da je Srbin, onda kaže da je pravoslavac. Jer jbg. ime mu ne dozvoljava da kaže da je Bošnjak ili Hrvat, Albanac, pa onda konta, ovo pravoslavac nikome ne para uši.

Tako sam prošlo ljeto, na plaži u Makarskoj čitala knjigu Dobrice Ćosića, računajući da mladež i ne zna ko je Dobrica Ćosić. No, ne lezi vraže, prilazi sredovječan čovjek, kaže mi od kada nije vidio knjigu Dobrice Ćosića, pomislih evo incidenta. Kad-radi se o čovjeku koji „pjeva u pravoslavnoj crkvi u Splitu“. Nakon što sam rekla da sam Aleksandra, a sestra da je Milica, čovjek je konačno rekao da je Srbin, zove se Milan S. Nudio mi je novac da kupi knjgu jer nema gdje-poklonila sam mu je.

Sa Mostarskog Aerodroma sjela sam u taksi, brbljiva kakva jesam, pričala sam kako je Mostar divan. Čovjek koji je taksta kaže mi: „Znate ja sam pravoslavac, ali vratio sam se u Mostar, bez njega nisam mogao“. Nakon što sam rekla da sam Srpkinja, i ovaj pravoslavac je dobio i identitet Srbina.

Isto tako, nerijetko čete ćuti druge da nekog Srbina nazivaju pravoslavcem. A mene samo zanima kako neko odredi da je neko drugi pravoslavac? Imao mu uvid u krštenicu?

E sad, ne znam koliko pravoslavaca ima među Srbima, ali u regionu, kao što je več rečeno živi blizu 7 miliona Srba. Prema poslednjem popisu u BiH živi 1.086.891, Srbiji bez Kosova živi 5.988.093, a na Kosovu 25.532, u Crnoj Gori 178.110. U Srbiji Makedonija nema popis, ali i u ovoj zemlji, prema popisu iz 2002. godine živi nešto više od 35 hiljada Srba, u Sloveniji živi oko 70 hiljada Srba. Među tim Srbima su pretpostavljam i Čedomir Jovanović i Vojislav Šešelj, Jelena Milić i Ivana Žigon, Srđan Puhalo i Miroslav Lazanski, Sanda Rašković Ivić i Rade Šerbedžija, svako sa svojim pogledom na ono srpsko u njima.

Izvor Vijesti.ba, 22. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u