DA LI JE GULEN UBIO RUSKOG AMBASADORA?

ANDREJ KORIBKO Iako može izgledati činjenično klimava, tvrdnja Turske da je Gulen naredio ubistvo...

ANDREJ KORIBKO

Iako može izgledati činjenično klimava, tvrdnja Turske da je Gulen naredio ubistvo ne bi trebalo da nailazi na ismevanje

Još je bolje pitanje „kakve to sad veze ima?“ Ima u smislu da je važno ko izriče takve optužbe i zašto, a ne koliko su dokazive ili ne. Za sada dvojica pojedinaca iz samog vrha turske države ukazuju da sa ubistvom ruskog ambasadora u Turskoj nešto ima Fetulah Gulen, žitelj SAD, osumnjičeni za propali puč, sponzor terorista.

Predsednik Turske Erdogan izjavio je sledeće: „Taj čovek (Mevlut Mert Altintaš) je bio član organizacije Feto i nema potrebe da se ta činjenica skriva. Mesto gde je on odrastao i njegovo ponašanje u poslednje vreme na to ukazuju. Potrebno je otvoreno reći da se članovi ove ogavne organizacije i dalje mogu naći u jedinicama naše policije i oružanih snaga.“

Njegove izjave je podržao i ministar inostranih poslova Čavušoglu, koji je svom američkom kolegi navodno rekao da su Ankara i Moskva „svesne da je Feto iza ovog napada“.

Važno je obratiti pažnju ne toliko na istinitost ovih navoda, nego na činjenicu da su ih izrazili najvažniji političar u zemlji i njen prvi diplomata. Ovo je najdalje dokle neki svetski lider može ići u optužbama prema SAD za teroristički napad, bez da govori direktno, što se nekako sve vreme i poklapa sa ruskom sumnjom.

Treba se setiti da je rusk predsednik Putin javno izrazio uverenje da je atentat na ambasadora trebalo da izbaci iz koloseka tripartitne razgovore koji su bili na dnevnom redu sledećeg dana u Moskvi između Rusije, Irana i Turske, snažno upućujući na povezanost tog događaja i atentata, čiji su učesnici i organizatori želeli da vide da se ova istorijska promena u odnosima snaga propadne.

Nije za očekivati da će jasni dokazi, ako postoje i nesumnjivo pokazuju ubicine veze ili dokazuju da nije bio „vuk samotnjak“ ikad biti javno predstavljeni. Ipak, činjenicu da Erdogan i Čavušoglu insistiraju da Gulen ima veze sa ovim terorističkim napadom ne bi trebalo odbaciti kao trik za domaću upotrebu, koji se koristi uvek kada nešto krene naopako u zemlji i okrivljuje se ta mračna figura.

Iako kritičari Turske zaista veruju da je ovo samo predvidiva refleksna reakcija, mnogo je važnije obratiti pažnju na to kakav je ovo dramatičan i do sada nezabeležen nastup NATO „saveznika“: SAD se otvoreno optužuju da skrivaju međunarodnog teroristu, zvanično okrivljenog za saučesništvo u ubistvu ruskog ambasadora u glavnom gradu NATO saveznika. Pored toga, turska vlada je svoju zabrinutost podelila ruskim kolegama, koji su odlučili da to ne komentarišu kako bi se očuvala aura diplomatske neizvesnosti, koja može držati SAD u nagađanju šta stvarno misli Moskva.

Ali, i zbog koordinacije Rusije i Turske u Trojnom formatu, Vašington ima razloga da veruje da su Moskva i Ankara bliže nego ikad u svojoj istoriji. Dvojica predsednika sada rade zajedno da otkriju ko je naredio ubistvo ambasadora – Erdogan, koji kaže da je to učinio Gulen, koji živi u SAD, i Putin, koji pametno odbija da se izjašnjava o ovoj teoriji i tako što odbija da je porekne.

Analizirajući ovaj događaj iz šireg ugla, slikovito je i jasno da Turska signalizira da joj je dosta SAD i da odlučno prebacuje oslonac na Evroaziju, kako je ovaj autor predvideo neposredno po propalom proameričkom pokušau puča prošlog leta.

gulen02Prema tome, iako argumenti sad mogu izgledati činjenično klimavi, tvrdnja Turske da je Gulen naredio ubistvo ruskog ambasadora ne bi trebalo da nailazi na ismevanje, već bi pristalice multipolarnog sveta trebalo da je prihvate zbog prilično moćnog načina na koji Ankara odbacuje Vašington i prigrljuje novonastajući multipolarni svetski poredak.

Katehon

Svet
Pratite nas na YouTube-u