DžEVAD GALIJAŠEVIĆ: ZAPAD SVESNO UMANjUJE BROJ BOSANSKIH DžIHADISTA

Nadam se da će Bakir zaista biti pod nadzorom američkih službi, ne samo zbog...

Nadam se da će Bakir zaista biti pod nadzorom američkih službi, ne samo zbog veza sa ’Muslimanskim bratstvom‘ nego i sa mnogim drugim terorističkim grupama

Bakirov otac Alija Izetbegović i rođena sestra Sabina su svojevremeno prevodili knjige „Dileme islama“ Muhameda Kudba, rođenog brata Seida Kudba, poznatog teoretičara i pripadnika „Muslimanskog bratstva“ iz Egipta, kaže stručnjak za terorizam Dževad Galijašević.

Polemika između hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i bosanskog ministra sigurnosti Dragana Mektića o broju potencijalnih džihadista koji bi se mogli vratiti u BiH i Evropu, za stručnjaka za bezbednost Dževada Galijaševića je dokaz da su oboje na „istoj strani falsifikovanja činjenica“.

„Hrvatska ima odlične podatke o džihadistima koji su stizali u BiH, o njihovom boravku na teritoriji BiH, i u proteklom ratu i danas. Ako je Kolinda htela da razjasni ta pitanja, mogla je da otvori arhivu i pokaže tu dokumentaciju. Što se tiče Mektića, on umanjuje značaj jer on je osoba pod kontrolom Bakira Izetbegovića i celokupni njegov pledoaje o bezbednosti je, u stvari, marginalizovanje terorizma kao pretnje“, kaže Galijašević za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, iz BiH na ratištima Iraka, Sirije, Avganistana i Jemena trenutno boravi više od 360 ljudi. U izveštajima NATO-a, koji su „uglavnom bili blagonakloni“, evidentirano je da više od 360 boraca iz BiH ratuje u inostranstvu.

Galijašević dodaje da Mektić uporno pominje brojku od 115 ljudi, dok u knjizi političke savetnice komandanta EUFOR-a u BiH Lesli Si Lejbl „Islamizam i terorizam“, navodi se cifra od 320 ljudi. Ista cifra navodi se i u izveštaju Međunarodne krizne grupe.

„U BiH može da se vrati blizu 400 državljana sa ratišta jer ih je oko 360 po imenima i prezimenima evidentirano da ratuje na ovih nekoliko ratišta. Podsetiću da je ova mreža napravljena od avganistanskih veterana i tzv. mudžahedinske šure i Al Kaide. Gde god vidite Al Kaidu, Nusra front i slične formacije, znajte da Bošnjaci isključivo učestvuju u tim jedinicama. Imamo i petnaestak boraca u jednoj pridružnoj jedinici DAEŠ-a ’Džejš el fatah‘ ali se zbog sličnosti imena sa drugima, često brka ta jedna formacija koju je jedan Bošnjak Bajro Ikanović odveo u ’Islamsku državu‘“, dodaje Galijašević.

Prema njegovim rečima, za petnaestoricom boraca te jedinice raspisano je 14 Interpolovih poternica, dok za ostalih 350 džihadista iz BiH nije raspisana nijedna, „čak ni za njihovim komandantom Ismetom Imamovićem“.

„Hoću reći da su podaci koji se iznose deo nekih propagandnih manevara i sa jedne i sa druge strane. Kolinda Grabar Kitarović ima izveštaje EUFOR-a u BiH i to su prilično verodostojni izveštaji zapadnih obaveštajnih službi koje čuvaju mir u BiH. Međutim, očito je njoj zabranjeno da se pozove na te podatke i očito je intencija na zapadu da se broj džihadista iz BiH umanji jer Nusru front Amerikanci i Nemci žele laganom tranzicijom da dovedu do neke umerene opozicije, a ne do terorističke naoružane organizacije koja je pridruženi član Al Kaide“, ocenjuje Galijašević.

Komentarišući pisanje jednog medija da se Bakir Izetbegović našao pod merama američkih obaveštajnih službi zbog veza sa „Muslimanskim bratstvom“, Galijašević je rekao da se lider SDA neće naći pod lupom obaveštajnih službi dok god se ne promeni ambijent i dok Obamina administracija, „najveći masovni ubica današnjice“, ne ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, medij koji je objavio vest o Izetbegovićevim vezama sa „Muslimanskim bratstvom“ zakasnio je 50 godina.

„To su porodične veze. Njegov otac Alija Izetbegović i Bakirova rođena sestra Sabina su svojevremeno prevodili knjige ’Dileme islama‘ Muhameda Kudba, rođenog brata Seida Kudba, poznatog teoretičara i pripadnika ’Muslimanskog bratstva‘ iz Egipta. Oni su ovde doveli Imada el Misrija, glavnog pripadnika ’Muslimanskog bratstva‘ odgovornog za teroristički napad u Luksoru, kad je ubijeno 80 zapadnih turista, i ta osoba je odležala devet godina u zatvorima Egipta, ali je imala bosansko državljanstvo i boravi u BiH. Oni su doveli i predstavnike i važne funkcionere Muslimanskog bratstva Sirije“, kaže Galijašević.

On dodaje da je celokupni koncept „Islamske deklaracije“ Alije Izetbegovića izveden iz teorije ideologa „Muslimanskog bratstva“ Seida Kudba, koji je streljan u Egiptu zbog atentata na Anvara el Sadata.

„Ja se nadam da će Bakir Izetbegović zaista biti pod nadzorom američkih službi, ne samo zbog veza sa ’Muslimanskim bratstvom‘ nego i zbog veza sa mnogim drugim terorističkim i radikalnim grupama koje i u ovom momentu ratuju po Siriji, kao i zbog načina na koji on komunicira, ne samo sa Jusufom Ardavijem, koji je jedan matori, već izlapeli radikal i fanatik, nego i sa drugim ljudima iz drugih država koji ništa drugo ne rade nego unose haos i razaranja i podržavaju terorizam ili ga i sami sprovode kao političku i vojnu meru“, zaključio je Galijašević.

Izvor Sputnjik, 27. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u