DAČIĆ: MORAMO RAZUMETI PROMENE U SVETU, POBEDA TRAMPA DOBRA ZA SRBIJU

Srbija mora da razume procese u svetu koji su se desili u poslednje vreme,...

Srbija mora da razume procese u svetu koji su se desili u poslednje vreme, poput „Bregzita“, pobede desničarskih stranaka, pobedu Trampa na predsedničkim izborima u SAD

Potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić istakao je da mu je najdraži gost ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koga prvog pozove kada Srbija ima neki problem.

„Nismo još u situaciji da kada okrenemo (Džona) Kerija da znamo da smo rešili problem, a kada okrenemo Lavrova ne znači da smo rešili problem, ali znamo da je Rusija na našoj strani i da kada je reč o UN, odluka ne može biti doneta na štetu Srbije i to se desilo već nekoliko puta – povodom rezolucije o Srebrenici, raznih učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije i to je odnos prijateljstva“, rekao je Dačić gostujući na televiziji „Pink“.

Osvrnuvši se na nedavno glasanje u UN kada je Srbija glasala protiv rezolucije o Krimu, Dačić je rekao da Srbija ne bi mogla da glasa protiv interesa Rusije, a da istovremeno očekuje njenu podršku u spornim situacijama.

„Rusija je glasala protiv članstva Kosova u Unesko, a Ukrajina nije ni došla na tu sednicu, iako nisu priznali Kosovo. Zašto? Zato što i Ukrajina radi kao i Srbija – ono što odražava interese onih koji ih podržavaju“, rekao je Dačić.

On je kazao da je sa svim državnicima sa kojima se do sada sreo u dobrim odnosima, kao i da poseduje „kolekciju“ od sto brojeva mobilnih telefona kolega iz različitih zemalja.

„Imam tu sreću, a i takav sam po prirodi da sa kim god sam se sreo, ostajem u dobrim odnosima i u poslednje vreme sreo sam se sa Lavrovim i sa ministrom spoljnih poslova Kine, šefom diplomatije Velike Britanije Borisom Džonsonom, koji je naš veliki prijatelj, sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem uvek možemo da stupimo u kontakt“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije kazao je da Srbija u regionu uživa najveći ugled kao najveća zemlja koja je ostvarila najveće rezultate.

„O tome govori ogroman broj susreta na najvišem nivou“, rekao je on.

On je dodao da Srbija mora da razume procese u svetu koji su se desili u poslednje vreme, poput „Bregzita“, pobede desničarskih stranaka, pobedu Trampa na predsedničkim izborima u SAD, a koja najavljuje novu poziciju te zemlje na međunarodnoj sceni.

„Trampova pobeda znači da će Srbiji biti bolje nego za vreme Obamine ili Klintonove administracije, jer Tramp najavljuje drugačiji prilaz SAD svetskim krizama, i smatra da ne treba da se meša u sve krize i izigrava svetskog policajca i da nameće svoje koncepte, a za to često navodi primere Balkana i bombardovanje“, rekao je Dačić.

On je, međutim, dodao da ne treba očekivati ni promene o kojima pišu mediji, poput onih da će Tramp Srbiji vratiti Kosovo.

Izvor Sputnjik, 28. decembar 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u