NIKOLIĆ NEMA DAČIĆEVU PODRŠKU: „O VUČIĆU MOŽEMO DA RAZGOVARAMO“

Dačić: Na način na koji se Nikolić kandidovao siguran sam da SPS neće biti...

Dačić: Na način na koji se Nikolić kandidovao siguran sam da SPS neće biti spreman da ga podrži

Ako Tomislav Nikolić prelomi da krene u trku za drugi mandat na Andrićevom vencu ne bi mogao da računa na podršku socijalista!

Ovo je u sredu, gotovo ogoljeno, nagovestio lider SPS Ivica Dačić, ostavljajući istovremeno mogućnost da njegova stranka sa naprednjacima razgovara o Aleksandru Vučiću kao zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije.

Na način na koji se Nikolić kandidovao siguran sam da SPS neće biti spreman da ga podrži. Čak 95 odsto onoga što je govorio u opravdavanju svoje kandidature uradila je Vlada, to su i naši rezultati. U ovom trenutku nikome ne priznajem da je favorit – izričit je prvi čovek SPS.

Indirektno kritikujući Nikolićevo obraćanje javnosti pre tri dana, Dačić je poručio da se „do zajedničkog kandidata ne dolazi time što je neko rešio da se kandiduje, nego razgovorima“. Ali, kako je rekao, „druga je stvar ako Vučić želi da se kandiduje“, jer je on lider koalicije, i u tom slučaju može da se razgovara o zajedničkom kandidatu.

Šef diplomatije je ukazao i na potencijalne „preteće“ scenarije:

Nije ovde bitan Nikolić. Bitna je vladajuća koalicija i veoma je važno da pobedi njen kandidat. Ako se Vučić ne kandiduje doći ćemo u situaciju da se sve moguće sile sveta, a i domaće, koje ne vole to što se ovde radi, ujedine da bi pobedile Vučića bez učešća Vučića u toj igri. To je mnogo ozbiljnija situacija od nečijih razmišljanja hoće li neko nekog da podrži ili ne.

Do roka koji je Nikolić sam sebi zadao (oko Božića) da zvanično saopšti hoće li se kandidovati, nema puno vremena, a iz redova naprednjaka izostaje konkretan odgovor na dilemu da li će njihov adut za šefa države biti – Nikolić, Vučić ili neko treći.

Povodom Dačićeve analize Nikolićeve kandidature, potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović (SNS) za „Novosti“ kaže:

Poslednji put kad sam proveravao, Dačić nije bio član SNS, tako da, što se tiče političkih odluka, ne zanima me šta govori o bilo kakvoj kandidaturi. Ne obavezuje nas ni na koji način ono što Dačić iznosi kao stav SPS.

Ni ministarka Zorana Mihajlović nije u sredu mogla da odgovori na pitanje da li će podržati kandidaturu aktuelnog predsednika za drugi mandat, jer, kako je rekla, „Nikolić se još nije ni kandidovao“.

PS: HITNA OSTAVKA JANKOVIĆA
Pokret socijalista zatražio je najhitniju ostavku Saše Jankovića na mesto ombudsmana „da bi pravni sistem konačno bio ispoštovan“:

Iznenadna nezainteresovanost dosovske opozicije je kupovina vremena, kako bi se Janković na mestu zaštitnika građana zadržao bar još koji dan. Znaju da ostavkom predsednički kandidat Janković i njegova kampanja ne bi više koštali državu i građane, već isključivo njih.

Izvor Večernje novosti, 29. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u