AMFILOHIJE: HVALA BOŠNjACIMA ŠTO SU NjEGOŠA ZAŠTITILI OD CRNOGORSKE VLASTI

„Hvala Bošnjacima, jer očevidno nijesu ovi zaslužili da Njegoša slave na taj način. Hvala...

„Hvala Bošnjacima, jer očevidno nijesu ovi zaslužili da Njegoša slave na taj način. Hvala im i gdje čuli i gdje ne čuli“

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zahvalio je Bošnjacima u crnogorskoj vladajućoj koaliciji što su blokirali ustanovljenje dana Njegoševog rođenja kao praznika crnogorske kulture.

„Hvala Bošnjacima, jer očevidno nijesu ovi zaslužili da Njegoša slave na taj način. Hvala im i gdje čuli i gdje ne čuli“, rekao je Mitropolit Amfilohije na kraju Svete arhijerejske liturgije koju je jutros služio sa sveštenstvom u Lavri Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u Podgorici.

On je dodao da je Njegoš veliki i bez toga da ga takvim proglašavaju sadašnji crnogorski vlastodršci.

„On je sam sebe uzveličao do nebesa. I Bog ga je uzveličao. Sam je to zapisao i zahvaljivao Bogu što ga je dušom i tijelom ukrasio nad milionima“, kazao je Vladika.

Vladika je dodao da Brozova ideologija nije ništa drugo do nastavak muratovsko-mehmetfatihovske ideologije.

„Ona je oskrnavila Lovćen, posjekla utrobu Lovćenu. To je nešto najstrašnije što se dogodilo u Evropi – da cjelomudrenu, nevinu planinu, Bogom posađenu tu, oskrnave. To je isto kao da, Bože sačuvaj, kopaš po majčinoj utrobi, da kopaš dijete iz njene utrobe. Isto se to dogodilo sa Lovćenom“, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je podsjetio da je tada srušena prva crkva posvećena Svetom Petru Cetinjskom.

„Odrekli se, dakle, Svetog Petra Cetinjskog, njegove vjere, njegovoga časnoga krsta, njegovog zakonika. A njegov zakonik počinje riječima: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Imao je trideset i tri člana, onoliko koliko je Gospod godina živio na zemlji“, kazao je Vladika Amfilohije.

Vladika Amfilohije je rekao da oni koji su rušenjem crkve na Lovćenu pogazili amanet Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca sada hoće da ga proglašavaju praznikom crnogorske kulture.

„Zato, bravo Bošnjacima. Niste vi dostojni da slavite njega. A ako zaista hoćete da ga slavite, onda prvo obnovite crkvu njegovoga strica, njegovu zadužbinu na Lovćenu i vratite ga nazad u njegovu crkvicu. Ovako vi nijeste dostojni da ga slavite. Ko ste da ste, svaka vam čast, ali nijeste dostojni da ga slavite“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Izvor In4s.net, 03. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u