MLADEN KREMENOVIĆ: ČETVRT VEKA REPUBLIKA SRPSKE

Ovaj će 9. januar, naime, prvi put biti obeležen po važećem Zakonu o Danu...

Ovaj će 9. januar, naime, prvi put biti obeležen po važećem Zakonu o Danu Republike Srpske

Sudeći po slavljeničkom izgledu Banjaluke i drugih gradova u RS okićenih zastavama, bilbordima sa natpisom „PRAVOnaSLAVLjE” i svečarskoj atmosferi koju najavljuju republičke i lokalne vlasti širom Srpske, 25. rođendan Republike Srpske ovoga će 9. januara biti obeležen svečanije nego pre.

Sem što je reč o obeležavanju četvrt veka od nastanka, ovaj Dan RS, koji se praznuje kao datum na koji je 1992. Skupština srpskog naroda u BiH, kao reakciju na izlazak iz Jugoslavije, proglasila Republiku srpskog naroda u BiH, da bi je iste godine preimenovala u Republiku Srpsku, poseban je i zbog političke i pravne borbe koja se odvija oko dve godine za njegovo osporavanje i odbranu.

Ovaj će 9. januar, naime, prvi put biti obeležen po važećem Zakonu o Danu Republike Srpske koji je Skupština RS usvojila 25. oktobra ove godine, mesec dana posle sprovedenog referenduma o tome, čiji su rezultati ugrađeni u to zakonsko rešenje, tako što se praznovanje poziva na iskazanu volju građana.

Tu nije stavljena tačka na i dalje živu polemiku jer je za vlasti u RS novo zakonsko rešenje rezultat namere da se sprovede odluka Ustavnog suda BiH i uvaži volja građana, dok bošnjački političari u tome vide nameru da se sudska odluka izigra.

Dosad je 9. januar obeležavan po Zakonu o praznicima RS, ali je Ustavni sud BiH postupajući po apelaciji lidera SDA Bakira Izetbegovića krajem 2015. osporio deo koji se odnosi na proslavu 9. januara, koja je naknadno i ukinuta, pod obrazloženjem da se u njemu ne pronalaze i druga dva naroda u RS. U političkoj se polemici kao najspornija pak pominjala praksa u okviru koje je uobičavana i proslava krsne slave RS Sveti Stefan, iako se verski obred nije predviđao ni u prethodnom zakonu, pa je i u novom zakonskom rešenju jasnije naznačeno da je reč o sekularnom prazniku.

Vlasti u RS, ljute zbog namere bošnjačkih političkih lidera da ospore praznik, najavile su da će ovaj datum ubuduće obeležavati još posvećenije nego pre, pa je i nedavno otvoreni auto-put Banjaluka–Doboj poneo naziv „Deveti januar”.

I prošle godine svečana proslava Dana RS odvijala se u jeku političkih rasprava, jer je svega dva meseca pre toga Ustavni sud BiH osporio ovaj praznik, kada je na proslavu došao i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, dok će ove godine, kako je najavljeno, među zvanicama na svečanoj akademiji u Banjaluci sedeti Tomislav Nikolić.

Novo zakonsko rešenje o Danu RS ostavlja Vladi RS odluku da li će 9. januar biti neradni dan, koja je utvrdila da se na taj datum neće raditi jer je reč o republičkom prazniku. Praznovaće se u svim gradovima Srpske, kao i Brčko distriktu, a u Banjaluci će sem polaganja venaca i svečane akademije i koncerata biti upriličena i parada na kojoj će učestvovati i pripadnici policije RS, dok je učešće pripadnika Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH – koji baštini tradiciju Vojske RS – još uvek upitno jer je za takav zahtev iz Banjaluke potrebna saglasnost organa BiH.

U RS ne vide razlog zbog kog bi se vojnicima sprečilo učešće na paradi povodom zakonitog obeležavanja Dana RS, po nedavno usvojenom zakonu, dok bošnjački političari cene da je to nedopustivo jer je i samo obeležavanje suprotno odluci Ustavnog suda BiH, koji je osporio 9. januar kao i sam referendum na kom su se građani o tom prazniku izjašnjavali. Ipak, Ministarstvo odbrane BiH odobrilo je juče učešće orkestra Oružanih snaga BiH u programu obeležavanja Dana RS, između ostalog u odavanju počasti i polaganju venaca palim borcima VRS, NOR-a i civilnim žrtvama rata. Ostalo je da se ovo ministarstvo izjasni o učešću vojnika u paradi, o čemu potom treba da se odredi i Predsedništvo BiH.

Iako se vlasti u RS pozivaju na narod kada brane pravo na 9. januar, kao što se i bošnjački lideri pozivaju na ugroženost drugih naroda u RS kada osporavaju taj praznik, više je nego jasno da se radi u sukobu dva nepomirljiva politička koncepta: da li je RS nastala pre rata da bi u Dejtonu bila potvrđena i međunarodno verifikovana ili je ona stvorena 1995. u Ohaju.

Čuju se takođe i treća mišljenja koja odudaraju od ova dva koncepta, a čiji predstavnici cene da osporavanje rođendana RS, kao i njegova glasna odbrana, pod plaštom nacionalnih interesa, jesu proizvod nepostojanja ekonomske i razvojne politike i nemanja odgovara na ogromnu nezaposlenost i sve masovniji odlazak mladih iz oba entiteta, čime su i RS i FBiH daleko više pogođeni nego proslavom jednog datuma.

Izvor Politika, 05. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u