MIROJE JOVANOVIĆ: O POMOĆNOJ POLICIJI I POREĐENjU SRBIJE SA TREĆIM RAJHOM

Ako najveći broj razvijenih država sveta i danas ima institut „pomoćne policije“, zbog čega...

Ako najveći broj razvijenih država sveta i danas ima institut „pomoćne policije“, zbog čega se u Srbiji povlače paralele sa Hitlerovom Nemačkom?

Ovaj pregled dajem jednostavno zbog idiotskih i maloumnih poređenja Srbije i Hitlerove Nemačke povodom postojanja pomoćnih policijskih snaga. E sad, pošto je jasno da to postoji bezmalo svuda, ostaje da svim nama Srbima i ostalima koji se tako osećaju ČESTITAM 25 GODINA OD OSNIVANjA REPUBLIKE SRPSKE!!!

Srećan ti rođendan Republiko moja.

Srećna ti slava Sveti Stefan Arhiđakon Prvomučenik!

Pa da krenem lagano:

U Hrvatskoj je Zakonom o policiji iz 2011 (član 14) propisano postojanje pomoćne odnosno tzv „Pričuvne policije“ bez ikakvih detalja. Hrvatska je uredbom iz 2012. precizirala odredbe o „pričuvnoj policiji“ slično kao i Srbija.

Slovenija. Pomoćna policija postoji u skladu sa članom 113, Zakona o policiji iz 2007. godine. Sastoji se od građana koji zaključe ugovor o angažovanju u okviru pomoćne policije i koji su kvalifikovani za obavljanje policijskih poslova (postoji posebna služba koja se bavi njihovom obukom). Oni imaju policijska ovlašćenja a kandidat prolazi kroz osnovnu obuku. Muškarci i žene mogu služiti u pomoćnoj policiji od 18 godina do 40 (žene) i 50 (muškarci), ako ispunjavaju određene uslove i imaju minimum samo trogodišnje srednje obrazovanje.

Mađarski naziv za pomoćne policijske snage se može prevesti kao „Građanska straža“ ili „Civilna garda“. Kratak mađarski naziv je OPSZ. Ovaj organizacija uključuje uniformisane i nenaoružane operativce koji učestvuju u policijskom radu u raznim oblastima policijskog rada, uključivi patroliranje po naseljima, lišenja slobode do dolaska redovne policije, prevencija kriminala u zajednici. Mađarski Pomoćni pripadnici policije nemaju više ovlašćenja ili prava nego bilo koji drugi građanin. Međutim od 1. septembra 2009. godine, omogućeno im je da izvrše određene policijske poslove, kao i da usmere saobraćaj na lokacijama nezgoda i pešačkih prelaza ispred vrtića i osnovnih škola. U glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, postoji „Građanska organizacija samoodbrane Budimpešte i predgrađa“; Pripadnici se dodeljuju u 62 mesne zajednice i patroliraju u označenim vozilima, i time pomažu da njihova zajednica bude sigurnije mesto za život. Oni sprečavaju kriminalne aktivnosti tako što su „oči i uši“ Policijske uprave. Oni su kolektivni član „Građanske straže“.

U Saveznoj Republici Nemačkoj, pomoćne policijske snage postoje u nekoliko saveznih država: Baden-Virtemberg, Bavarskoj, Saksoniji. Pomoćna policija iz Berlina je rasformirana 2002. godine. Njihove nadležnosti variraju različito od države do države, odnosno pokrajine. Uglavnom postoje u cilju prevencije kriminala. Pomoćna policija npr. Saksonije postoji od 1. aprila 1988. Jedna trećina od 800 aktivnih članova su žene. Prolaze obuku od 60 sati, obično patroliraju peške u plavim ili zelenim jaknama u javnom prevozu, javnim ili velikim zgradama kao što su tržni centri. Opremljeni su određenim sredstvima prinude.

Švedska – pomoćna policija je nastala 1986. godine sa ciljem da pomogne redovnoj policiji, ali je raspuštena 1. oktobra 2012. godine.

Holandija – tamo još od kraja 40-tih godina postoje različiti oblici dobrovoljnih/pomoćnih policajaca. 1948. godine, ubrzo posle Drugog svetskog rata, formiran je rezervni sastav policije. Rezervni sastav policije, kako se zvao od 1948. do 1994. godine, činili su muškarci (i kasnije žene) koje su radile kao potpuno naoružani i opremljeni policajci. Danas, takođe svi pomoćni/dobrovoljni policajci su opremljeni pištoljem, nakon završene dodatne obuke za bezbednost. Od 2012. početna program obuke za pomoćnu policiju je smanjen sa tri na jednu godinu. Imaju ista ovlašćenja i nose istu uniformu kao redovna policija.

U Norveškoj, kadeti koji su završili početnu vojnu obuku, mogu preći u Pomoćnu policiju umesto u rezervni sastav vojske. Cilj je da se ojača redovna policija u slučaju nacionalnih katastrofa ali se koriste za oružane ili nenaoružane stražarske dužnosti, graničnie prelaze, održavanje javnog reda i mira.

U Kanadi pored raznih regionalnih pomoćnih policijskih tela postoji i uloga pomoćnog pozornika koji pomaže redovnoj policiji, u obavljanju svojih dužnosti, odnosno pruža pomoć u radu policije u zajednici. Oni nose uniforme slične redovnoj policiji uz oznaku „POMOĆNA“. Takođe, uobičajeno obeležje im je i crveno-crna karirana kapa koja ih razlikuje od redovne policije.

Oni su obično nenaoružani, ali su obučeni za upotrebu vatrenog oružja i mogu nositi palicu i lisice. Uglavnom pomažu u slučajevima velikih potraga za nestalim osobama, da obezbede kontrolu mase na velikim događajima, i često prate redovnu policiju na dnevnim patrolama.

Rusija – Dobrovoljnia Narodna Družina kao pomoćni organ za sprovođenje zakona je formirana u Sovjetskom savezu. 1991 ukinuta, a od 2014 godine ponovo uspostavljena u Ruskoj Federaciji, i to svakom regionu.

Izrael – „Civilna garda“. Ova organizacija obuhvata uniformisane i neuniformisane pripadnike koji učestvuju u radu policije u raznim oblastima, kao što su: komšijske straže, redovno patrolira sa obeleženim vozilima, jedinice za sprečavanje maloletničkog kriminala, Ovim pomoćni odredi su od vitalnog značaja zbog prirode života u Izraelu, gde postoje mnoge antiterorističke misije. Pripadnici civilne garde su uglavnom volonteri ali naoružani.

Velika Britanija – pomoćnom policijom mnogi smatraju tzv „Special Constabulary“ i to su ulavnom volonteri sa skraćenim radnim vremenom.

Francuska – u okviru „Nacionalne žandarmerije“ koja je jedna od dve policijske formacije u Francuskoj, postoji jedan broj niže rangiranih pripadnika kao pomoćnih žandarma sa ograničenim radnim vremenom. Takođe postoji i rezervni sastav žandarmerije sa predviđenih 40.000 pripadnika. Do sada je popunjeno oko 25.000 osoba koje su se prijavili za rezervni sastav žandarmerije.

Kineska pomoćna policija pomaže redovnoj policiji da obezbedi javnu bezbednost, istražuje zločine. Zvanični podaci pokazuju da, u proseku, 100 pomoćnih policajaca pogine na dužnosti a oko 2.000 bude povređeno svake godine. Kina je u novembru 2016. godine usvojila propis koji ima za cilj da se učvrsti upravljanje pomoćnom policijom u toj zemlji. „Uputstvom o regulisanju upravljanja Pomoćnom policijom“ je precizirano da su pomoćni policajci zaposleni putem formalnih ugovora od organa javne bezbednosti bezbednosti i vlada na nivou ili iznad nivoa okruga, a lokalne vlasti treba da sistematski upravljaju svojom pomoćnom policijom.

Hong Kong – Pomoćne policijske snage su formirane još 1914. godine, i predstavljaju dodatnu radnu snagu policiji Hon Konga u vanrednim situacijama ili drugim incidentima.

Indija– pomoćne policijske snage imaju zadatak da pomažu redovnoj policiji Članovi su opremljeni i obučeni da koriste starije oružje, uključujući i puškomitraljeze. Obaveze su im vezane za održavanje unutrašnje bezbednosti, pomoći zajednici u bilo kojoj vrsti vanrednog stanja – ili bilo koji prirodne katastrofe.

SAD – u više saveznih država i okruga (Ilinois, Indijana, Grad Njujork) postoje pomoćne policijske snage, sa različitim ovlašćenjima, obukama i oznakama…

Irska – rezervna (pomoćna) policija – formirana 2006. godine, sa planiranih 4.000 pripadnika.

Australija – kao pomoćna policijska struktura postoji u okviru Federalne policije / tzv. Specijalno osoblje federalne policije – takođe u nekoliko australijskih federalnih država (Zapadna australija, Severne teritorije …)

Malezija – pomoćna policijska služba postoji pre svega na aerodromima i ključnim javnim sistemima pod kontrolom vlade (Petronas), Malezijska Banka federalnih rezervi, Federalni zavod za građevinsko zemljište i izgradnju i druge i Meksiko.

Meksiko Siti – Pomoćna policija je policijsko obezbeđenje koji pružaju pomoć u zaštiti vladinih zgrada, aerodroma, itd

Singapur – naoružani pomoćni policajci (APO) su punim radnim vremenom plaćeni zaposleni u svojim kompanijama (avio kompanije…), a nisu direktno povezani sa Policijom Singapura. Oni je postavljaju kao pomoćni policajci tek posle pohađanja kursa po planu koji donosi Regulatorno Odeljenje policijskih snaga bezbednosti. Svaki APO dobija legitimaciju potpisanu od strane komesara policije u Singapuru.

Južna Koreja – Pomoćna policija (AP) ima strukturu nalik na vojnu, i sastoji se od volontera izabranih među muškaracima (starosti 18-35) koji još nisu ispunili obaveznu vojnu službu. Služenje u pomoćnoj policiji se priznaje kao ekvivalent vojne obaveze. Dužina službe za pomoćne policajace je 21 mesec (kao i vojni rok)

Šri Lanka je od 2008. godine uvela pomoćne policijske odrede tzv policiju zajednice, takođe poznatu kao civilne komisije, koje su uspostavljene širom zemlje (uglavnom u urbanim sredinama) u cilju povećanja javne bezbednosti nakon niza bombaških napada i napada na autobuse i vozove od strane Tamilskih tigrova.

Izvor Vidovdan/Fejsbuk, 08. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u