FRANCUSKOJ PROSLEĐEN ZAHTEV ZA IZRUČENjE HARADINAJA SRBIJI

Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom, napomenuo je da je lično pesimista...

Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom, napomenuo je da je lično pesimista u pogledu pozitivnog odgovora Francuske na zahtev Srbije za izručenje

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas francuskim pravosudnim organima zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Uz zahtev za izručenje poslata je i prateća dokumentacija prevedena na fransuski jezik na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji.

Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

FILA UVEREN DA SRBIJA TRAŽI IZRUČENjE HARDINAJA ZA NOVA DELA
Advokat Toma Fila uveren je da Srbija traži izručenje Ramuša Haradinaja za nova dela i da za to ima dokaze.

„Haško tužilaštvo je Haradinaja optužilo tako da bi bio oslobođen. Tužilaštvo ima mehanizme da optužnicu, ukoliko želi, napiše tako da ona bude odbijena, odbačena ili da predmet zastari”, rekao je Fila Tanjugu, povodom ocena međunarodnih pravnih stručnjaka da Haradinaj može biti izručen Srbiji samo ukoliko se zločini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih mu je suđeno u Hagu.

Upitan pod kojim uslovima Francuska može Srbiji da izruči Haradinaja, Fila kaže da tamošnji sud mora, na osnovu naših dokaza, da utvrdi da slučaj protiv Haradinaja nije politički, a mi treba da ga uverimo da suđenje Haradinaju u Beogradu ne bi imalo političke implikacije.

Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom, napomenuo je da je lično pesimista u pogledu pozitivnog odgovora Francuske na zahtev Srbije za izručenje.

Izvor Politika, 10. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u