DODIK: PONOSAN SAM NA SANKCIJE, NEMA TRGOVINE INTERESIMA RS

„Ovo nisu sankcije SAD, već onih koji su poraženi na izborima u SAD“ Predsednik...

„Ovo nisu sankcije SAD, već onih koji su poraženi na izborima u SAD“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da je odluka odlazeće američke administracije o uvođenju sankcija prema njemu deplasirana i da je posledica njegove nespremnosti da trguje interesima RS.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je tu odluku uvela Kancelarija za kontrolu imovine i stranaca, ali da on nema nikakvu imovinu u Americi, već da je ima u Srbiji, ali da Srbiju ne doživljava kao inostranstvo.

Dodik je u obraćanju javnosti poručio da je ponosan na ono što se dogodilo, jer je to dokaz da nije podlegao pritiscima u odbrani interesa Republike Srpske i optužio je ambasadorku SAD u BiH Morin Kormak da je počinila više krivičnih dela zbog čega je treba proglasiti personom non grata u Bosni i Hercegovini. Dodik je rekao da će učestvovati u građenju Bosne na principima Dejtonskog sporazuma, a ne monstruma kakvim su je napravili predstavnici međunarodne zajednice.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je sinoć da su SAD uvele sankcije predsedniku Republike Srpske, koji se, kako je navela, usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja pretnju sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

Dodik je zahvalio i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu za, kako je rekao, korektnu interpretaciju stanja u BiH.

Rekao je da nastavlja da se bavi politikom i da brani stavove za koje se i do sada zalagao, kao i da se sankcije koje su protiv njega uvedene ne odnose na građane Srpske, iako su mnogi, kako je dodao, zbog toga ogorčeni, ali neki i likuju.

Dodik je naglasio da su sankcije protiv njega usledile nakon poziva na inauguraciju novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa i da očekuje da će sa američkim ambasadorom koji će doći u BiH posle Kormakove imati korektan odnos.

11:03 Počinje konferencija za novinare predsednika Republike Srpske.

11:07 Osećam se ponosno i ovo ne doživljavam kao kaznu.

11:08 Ponosan sam što sam odoleo pritiscima odlazeće administracije SAD

11:08 Ponosan sam što sam odbio Butmirski proces koji bi ukinuo Republiku Srpsku, što nisam pristao da se promeni Ustav RS.

11:08 Tek ćemo da slavimo Dan Republike Srpske.

11:09 Politika odlazeće administracije je tendenciozno probošnjačka i protiv RS.

11:09 Ovo nisu sankcije SAD, već onih koji su poraženi na izborima u SAD.

11:10 Ja sam i dalje politički aktivan i odmazde ne bi ni bilo da nisam pozvan na inauguraciju.

11:11 Za opstrukciju Dejtonskog sporazuma su me optužili oni koji su ga devastirali.

11:11 Pitamo odlazeću američku administraciju zašto su upropastili projekat na kojem su radili?

11:12 Na ovu funkciju izabran sam voljom naroda, a ne odlazeće američke administracije.

11:13 Ako je neko mislio da će neko uticati na moje političke stavove grdno se vara. Ovo je lični stav američke ambasadorke, a na SAD.

11:14 Američka ambasadorku treba proglasiti personom non grata u BiH i treba da bude krivično gonjena zbog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja i kršenja Dejtonskog sporazuma.

11:15 Američka ambasadorka je visokog predstavnika u BiH pretvorila u vlastitog poltrona i obmanjivala je Stejt department.

11:15 Poštujemo i vidimo najave nove administracije SAD da se neće „petljati“ u rušenje stranih vlada.

11:16 Ostajem posvećen radu u skladu sa Ustavom RS

11:16 Nisam spreman ni za kakav lični komoditet da uradim ništa na štetu RS

11:17 Ovo neće uticati na život građana Republike Srpske. Ovo je posao za mene, nastavljam da se bavim politikom.

11:18 Uvek sam imao poštovanje prema takvoj sili kao što su SAD i verovao sam da će uvek naći jednu nit poštenja prema svima. Ta moja očekivanja nisu promenjena.

11:18 Očekujem da ću sa novim ambasadorom SAD imati korektan odnos.

11:19 Želim da se zahvalim gospodinu Lavrovu za korektnu interpretaciju stanja u BiH.

11:20 Nastaviću da se borim protiv monstruma BiH koji su napravili oni koji su kršili Dejton. Želim da ohrabrim sve one koji misle da Milorad Dodik radi svoj posao časno i pošteno.

11:20 Ovo je dokaz za mene da sam bio u pravu. Ako je išta moglo da se ponudi to je ovaj osećaj.

11:20 Predsednik Republike Srpske završio je svoje obraćanje javnosti.

Izvor Sputnjik, 18. januar 2017.

RUSIJA OSUDILA SANKCIJE DODIKU
Rusija osuđuje uvođenje sankcija Ministarstva finansija SAD protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Snažno osuđujemo taj tendenciozni korak. Razmatramo ga kao još jedan dokaz grozničavih pokušaja odlazeće administracije Baraka Obame da veštački komplikuje dalje međunarodne napore u postkonfliktnom rešenju na Balkanu i u drugim regionima“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je u utorak da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stavljen na listu sankcija. Dodik je dospeo na listu zato što je, prema mišljenju SAD, sprečio sprovođenje mirovnih sporazuma postignutih u Dejtonu 1995. godine. Informaciju je sinoć potvrdila američka ambasadorka u BiH Morin Kormak.

Argumenti SAD koji imaju za cilj da na bosanske Srbe veštački prebace odgovornost za destabilizaciju Bosne i Hercegovine su neodrživi, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je u utorak sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku navodeći da je razlog za to „opstruiranje primene Dejtonskog sporazuma“.

„Smatramo neosnovanim argumente američke strane, koja želi da svojim jednostranim potezima veštački na Milorada Dodika i bosanske Srbe prebace punu odgovornost za proces destabilizacije BiH, kako bi prikrili sopstvene greške iz prethodnih godina u bosanskom pravcu“, piše u saopštenju.

Moskva poziva partnere iz Dejtonskog sporazuma da prekinu sa pretnjama i ultimatumima koji nanose štetu ciljevima održivog demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine.

Izvor Sputnjik, 18. januar 2017.

VUČIĆ: OVO ĆE ZAKOMPLIKOVATI ODNOSE U BiH
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da američke sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nisu dobar način za rješavanje problema, te da će to samo dodatno zakomplikovati odnose u BiH.

„Nisam veliki pobornik sankcija i ne mislim da to išta rešava, samo će dodatno komplikovati odnose u BiH“, rekao je Vučić za Rojters.

Prema njegovim riječima, oni koji su donosili sankcije valjda znaju zašto su to napravili.

„Ne znam samo šta je konačni cilj, ali svakako mislim da se stvari rešavaju dijalogom i razumevanjem između Srba, Bošnjaka i Hrvata, za šta ću se zalagati u razgovoru sa /predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom/ Zvizdićem“, naveo je Vučić.

On je dodao da očekuje dodatno smirivanje tenzija između Srba i Bošnjaka, iako je po tom pitanju već puno urađeno.

Izvor Nezavisne, 18. januar 2017.

KORMAK: DODIK JE PREKRŠIO USTAV
Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak rekla je da su osnov za donošenje odluke o uvođenju sankcija predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku bile njegove aktivnosti u vezi sa referendumom o Danu Republike, koje je on u značajnoj meri vodio direktno kršeći odluku Ustavnog suda BiH.

„Retorika koju je Dodik od tada koristio jasno govori u prilog daljim podelama i stvaranju novih problema“, rekla je Kormakova u izjavi za novinske agencije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Na pitanje kako pravda odluku o uvođenju sankcija predsedniku Srpske dva dana pred odlazak aktuelne američke administracije i zašto ni u jednom ranijem slučaju nije bilo uvođenja sankcija, a postoji više od 90 odluka Ustavnog suda BiH koje nisu provedene, Kormakova je odgovorila da uvođenju sankcija prethode značajni i ozbiljni koraci i da se one ne preduzimaju na jednostavan način.

„Kao što sam mesecima ranije govorila, ovo je proces unutar vlasti SAD koji zahteva pažljivo razmatranje i veoma puno međuresornih razgovora, za šta treba vremena. To je proces koji traje i koji su predvodili Ministarstvo finansija i Stejt department, ali je uključivalo i sve one koji imaju konkretan interes za BiH i Balkan i jednostavno je u ovom trenutku proces okončan“, tvrdi ambasadorka SAD u BiH.

Ona je navela da je razlog zbog kojeg tu situaciju Amerika shvata ozbiljno to što je reč o prvom aktivnom kršenju odluke Ustavnog suda BiH.

„To ne znači da zanemarujem druge odluke koje nisu provedene, poput Mostara, i zamolila bih da se obratite Ustavnom sudu BiH, jer su rekli da nije 90, nego da 20 odluka nije provedeno“, kaže Kormakova.

Uvođenje sankcija predsedniku Republike Srpske, dodaje ona, predstavlja poruku SAD svim onima koji preduzimaju korake suprotne odlukama Ustavnog suda BiH.

„Preduzeli smo taj korak, jer SAD i dalje vrlo ozbiljno shvataju svoju odluku da treba da brane Dejtonski mirovni sporazum s obzirom na to da smo ti koji su ga kreirali i čvrsto verujemo u teritorijalni integritet BiH. To smo učinili i u znak podrške evropskom putu BiH“, navela je Kormakova.

Na pitanje Srne da li je Dodik najveća opasnost iz BiH po SAD i da li je moguće da je on na „crnoj listi“, a da veliki broj pripadnika DAEŠ-a, koji slobodno šetaju po BiH, nije na listi, kao što nisu ni oni iz reda bošnjačkog naroda koji poručuju Srbima da mogu da idu iz BiH ili im svakodnevno šalju preteće poruke, Kormakova je rekla da je „veoma mnogo ljudi širom sveta na toj listi“.

„Ovde u BiH smo preduzeli ovaj korak jer smatramo da je vladavina zakona ključna i da na njoj treba graditi ovu zemlju. Drugo, Dodik nastavlja da govori o podeli BiH. Ozbiljno smo shvatili pretnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona, te smatramo da je to proces koji moramo da okončamo kako bi ova zemlja mogla da napreduje“, rekla je Kormakova.

To ne znači, kaže ona, da administraciju SAD ne brine negativna retorika drugih političkih aktera u BiH, te dodaje da je to „jasno ukazala i političarima iz svih stranaka“.

Ona je navela da „postoje glasovi“ koji su doprineli negativnoj retorici u BiH i smatra da će se sada ozbiljno razmišljati o tome.

„Svi političari u ovoj zemlji su se obavezali na put ka EU, a istovremeno čujemo tu retoriku koja ide u sasvim drugačijem pravcu. Sporazum koji je postignut o socijalnim i ekonomskim reformama mora biti fokus aktivnosti u ovom trenutku“, rekla je ambasadorka SAD u BiH.

Na pitanje da li nova administracija SAD može da opozove ovu odluku odlazeće administracije, Kormakova tvrdi da je reč o procesu koji je značajne tehničke prirode dok se priprema i isto tako i kada se poništava, te da je to veoma dug birokratski postupak.

Izvor Srna/Sputnjik, 18. januar 2017.

MEKTIĆ: DODIKOVI LjUDI RADE PROTIV VUČIĆA
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je rekao da nema nikakvog govora o ratu u BiH pozivajući sve one koji ga prizivaju da se urazume.

On je rekao da se situacija u BiH značajno u bezbednosnom smislu komplikuje u smislu spominjanja rata.

Svim osobama koje spominje rat poručio je da politika rata neće proći u BiH, pozivajući sve narode u BiH da odbace i osude takvu retoriku.

On je rekao da je Dževad Galijašević nedavno izjavio da se na proleće očekuje ratni napad na RS, što nije tačno, pitajući u čije ime on nastupa.

Osudio je i izjavu, kako kaže, „jadnog generala Atifa Dudakovića koji je pozvao mlade ljude da se spremaju za rat“ ističući da je to poruka građanima da se sele.

Pozvao je Tužilaštvo BiH da sasluša osobe koje govore da će u BiH biti rat na proleće, kao i Dudakovića ističući da je reč o osobama koje rade u interesu određenih politika, piše Klix.ba.

— Neće vam proći ratna politika ovde, jer vi ne odlučujete o tome – poručio je Mektić.

Za sutra je najavio sastanak i sa funkcionerima NATO, kojima će kazati da je bezbednost i mir u BiH prioritet.

Što se tiče Galijaševića, rekao je da on potkopava odnose između Srbije i BiH te da radi na destabilizaciji predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića.

— Imam dokaze da se to koordiniše iz kabineta Dodika putem Pere Simića. Podrivaju Vučića da ne bi bio kandidat za predsednika Srbije jer podržavaju Vuka Jeremića. Oni rade na destabilizaciji regiona – rekao je on.

Mektić je kazao da se o ratu priča jer je Tužilaštvo BiH pokazalo da nije u stanju sprečiti to. Optužio je i VSTV da se bavi samo kadriranjem dok se preti miru i integritetu zemlje.

On je odgovorio da nije tačno da je SDS nezadovoljan njegovim radom te da su to stavovi pojedinaca.

U kontekstu priča o obaveštajnim nadzorima na relaciji BiH i Srbija, Mektić je kazao da zamerku stavlja Komisiji za nadzor nad OSA koja ne donosi nikakve zaključke zbog čega ostavljaju prostora za manipulaciju.

Kako kaže obaveštajne službe BiH i Srbije jako dobro sarađuju te da je dokaz tome nedavni sastanak direktora BIA i OSA na kojem je razgovarano o saradnji.

Što se tiče stavljanja Dodika na crnu listu SAD, Mektić je kazao da nije sretan zbog uvođenja bilo kakvih zvaničnika, ali da u slučaju Dodika samo se pita gde je kraj sunovratu u koji zemlju vodi.

Podsetio je na ranije izjave Dodika koji je govorio da je nedopustivo da političar kojem je zabranjen ukazak u SAD bude na čelu vlasti u RS te da je nerealno očekivati da neko pod sankcijama uvede BiH i RS u EU.

Izvor Blic, 18. januar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u