DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ: VUČIĆ I NIKOLIĆ U BRISELU TREBA DA PODIGNU ULOG

Odlazak predsednika Nikolića sa premijerom Vučićem ima smisla samo ako to ne bude jedna...

Odlazak predsednika Nikolića sa premijerom Vučićem ima smisla samo ako to ne bude jedna vrsta političkog teatra

Voz koji je iz srpske prestonice trebalo da stigne u Kosovsku Mitrovicu i pripadnici specijalne jedinice Kosovske policijske službe ROSU, koji su upali na Sever KiM, bili su povod da visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini za sutra zakaže nove pregovore Beograda i Prištine. Sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem prvi put u Brisel otputovaće i predsednik države Tomislav Nikolić.

Politički analitičar sa Kosova i Metohije Stefan Filipović kaže da neko ko živi u južnoj srpskoj pokrajini smatra da je briselski proces upao u ogromnu krizu i da u celini za sve građane ne donosi ništa dobro, a posebno ne za Srbe na KiM.

On naglašava da briselski dijalog, umesto da rešava određena otvorena pitanja, sam proizvodi nove goruće probleme koji su se razvili do te mere da su postali i bezbednosni izazovi, počev od zida u severnom delu Kosovske Mitrovice koji Priština najavljuje da će da ruši sve do pojavljivanja specijalne jedinice kosovske policije ROSU kada je voz iz Beograda trebalo da stigne u Kosovsku Mitrovicu.

Podizanje nivoa razgovora u Briselu odlaskom i predsednika Nikolića i premijera Vučića trebalo bi da znači neki pomak, jer Srbi sa Kosova, a naročito u kosovskim enklavama kao što su Gračanica, Pomoravlje, Štrpce nadaju se da budući razvoj događaja neće uticati na njihovu bezbednost. Nadamo se, međutim, da će rezultati susreta u Briselu pozitivno uticati na ekonomsku situaciju, da će stvoriti neku perspektivu za opstanak, jer su dosadašnji pregovoru ugrozili bezbednost Srba sa KiM“, kaže Filipović.

Srbi iz južne srpske pokrajne, dodaje on, nadaju se da će političke elite shvatiti da je bezbednost ljudi ipak iznad kampanja, iznad uskih i političkih interesa i da je u pitanju jedan krhki mir ne samo na Kosovu nego i šire koji zaista ne bi trebalo da se dovodi u pitanje.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića nema dileme da je odlazak i predsednika Srbije Tomislava Nikolića dobar potez zvaničnog Beograda. Naglašava da će Srbija pravilno postupiti ako podigne ulog, ako pokaže u Briselu da je nezadovoljna dosadašnjim tokom pregovora, jer je Beograd pružao ruku, a umesto toga da se kompromisno rešavaju sporna pitanja sve vreme je na neki način bio varan.

Od Beograda su non-stop izvlačeni ustupci, dok Priština nije učinila ništa, a to je Srbija radila u uslovima koji nam čak ni na geopolitičkom planu nisu išli naruku. Ako je već tako i ako druga strana nije ispoštovala što je do nje, sada kada se menjaju okolnosti, za Srbiju je racionalno da stane sa procesom pregovora, odnosno da vrlo energično traži da se ispuni sve što do sada nije i to na način koji joj omogućava da u narednim mesecima od svega odustane ako proceni da neki modalitet rešavanja kosovskog pitanja, kao što je na primer teritorijalno razgraničenje. Odlazak predsednika Nikolića sa premijerom Vučićem ima smisla samo ako to ne bude jedna vrsta političkog teatra, gde smo mi formalno digli ulog, a ništa nismo uradili, već ako uistinu pokažemo da Beograd nije spreman da čini korake koje Kosovo i dalje udaljavaju od Srbije“

Iako „Gazeta ekspres“ prenosi da će u nastavku Briselskog dijaloga Prištinu predstavljati kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Isa Mustafa, Anđelković kaže da Srbiju ne treba da interesuje ko sedi sa druge strane pregovaračkog stola, jer Priština i Beograd nisu isto.

„Beograd je prestonica suverene države, a Priština je centar naše autonomne pokrajine, to su samo predstavnici privremenih institucija. Naši predstavnici ne idu da se susretnu sa delegacijom istog nivoa“, kaže Anđelković.

Naš sagovornik međutim ističe da nije optimističan povodom naredne briselske runde, jer smatra da sve što je pod pokroviteljstvom EU, odnosno onih evroatlantskih struktura koje su doživele poraz u Americi, Srbiji ne donosi ništa dobro.

„Mislim da je vreme da Beograd prekine briselski proces, da iskoristi albansku provokaciju kao dobar razlog da čitavu stvar do daljeg zamrznemo kako bi videli razvoj događaja na velikoj šahovskoj tabli – šta će se dešavati sa Amerikom, da li će Vašington resetovati odnose sa Moskvom, a uveren sam da hoće. Nakon toga, u povoljnijim geopolitičkim okolnostima treba ponovo pokrenuti pitanje Kosova, jer ovaj model po nas nije dobar“, zaključuje Anđelković za Sputnjik.

Izvor Sputnjik, 23. januar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u