KINA MENjA GEOPOLITIČKU DINAMIKU NA BLISKOM ISTOKU

SALMAN RAFI ŠEIK Kineski faktor ima kapacitet da države navede da zbog sopstvenog interesa...

SALMAN RAFI ŠEIK

Kineski faktor ima kapacitet da države navede da zbog sopstvenog interesa počnu da tragaju za miroljubivim rešenjima

Nigde Obamina administracija nije toliko pogoršala američku poziciju kao na Bliskom istoku, što je ostavilo veliku prazninu koju su u dobroj meri popunile Kina, kao tihi igrač, i Rusija, čvrsto rešena da SAD vojno drži na distanci.

Da li bi ovo mogao da bude kraj američke neprikosnovene hegemonije, koja traje od okončanja Drugog svetskog rata? Dok je Rusija suštinski vojno potisnula SAD, kineski projekat Jedan pojas jedan put (JPJP), koji će se protezati duboko unutar Bliskog istoka i dalje do Evrope, dolazeći je faktor koji će transformisati aktuelni geopolitiki pejzaž Bliskog istoka. To se najjasnije očituje u činjenici da je Izrael postao najvažniji kineski parter. Budući da Izrael nastoji da obezbedi centralnu poziciju u kineskoj bliskoistočnoj računici, njegovi odnosi sa drugim zemljama – posebno onim koje pokušavaju da se uključe u kineske ekonomske projekte – najverovatnije će doživeti veoma značajnu transformaciju.

MEŠANjE U IZRAELSKO-PALESTINSKI SUKOB
Pojavom Kine kao glavnog pokretača geoekonomije pitanje političkog rivalstva verovatno će biti zamenjeno pitanjem neophodnosti ekonomskog partnerstva. Ovaj proces se već odvija i ostavlja tragove. Najočigledniji primer je naglašavanje potrebe o dvodržavnom rešenju palestinskog pitanja. Bez obzira što odnos Izraela sa velikim brojem regionalnih država ostaje neprijateljski, u kineskoj računici on je politički i ekonomski najstabilnije mesto (u regionu) koje treba integrisati u ekonomski pojas.

Otuda kinesko mešanje u regionalne konflikte i njihovo rešavanje. Proteklih godina Kina je nastojala da se uključi u rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, posredujući u mirovnim pregovorima i komentarišući postepene promene bez previše naklonosti ka bilo kojoj od strana. „Kina pozdravlja i podržava sve napore usmrene ka spuštanju tenzija između Izraela i Palestine i brzoj realizaciji dvodržavnog rešenja“, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom bliskoistočne mirovne ministarske konferencije, održane u Parizu prošle godine.

kinabliskiistokSlično tome, iako je pozicija Irana od ključne geografske važnosti za širenje projekta JPJP ka Zapadnoj Aziji, Kinezi će, da bi izvukli maksimalnu korist, morati u plan da uključe i Ashdod i Eilat, dve strateški važne luke koje se nalaze u Izraelu. Ako Kina nastoji da se poveže sa Crvenim morem zbog Pomorskih komunikacionih linija (SLOC), koje kroz njega prolaze, onda će luka Eliat, kao jedina izraelska luka na Crvenom moru, možda morati sa praskom da bude uključena u ceo plan. Ako se to dogodi, postavlja se pitanje da li će Kina biti u stanju da neometano gradi JPJP bez suštinske neutralizacije izraelsko-iranskog rivalstva.

Nema drugog načina da Kina svoj plan učini operativnim i da ga zaštiti od regionalnih konflikata. Ono što će najverovatnije omogućiti da ostvari svoj cilj je ništa drugo nego zasipanje ovih zemalja novcem.

EGIPAT, IRAN, IZRAEL…
Nedavno održane kinesko-egipatske vojne vežbe u Mediteranskom moru pružaju nam svež uvid u to kako će Kina transformisati regionalnu dinamiku. Sada verovatno sledi dodatno jačanje vojnih veza između Kine i Egipta, a nemojte zaboraviti ni 45 milijardi dolara kineskih investicija u Egiptu. Ta sredstva su namenjena novoj prestonici, čiju izgradnju je Kairo nedavno najavio.

Kina ima plan i za Iran. Očekuje se potpisivanje ugovora od 600 milijardi dolara između te dve zemlje. Interesenatno je videti kako Kina zasebno integriše svaku zemlju u JPJP, što je prvi korak ka ekonomskoj saradnji dosadašnjih rivala.

U ovom kontekstu važno postaje pitanje može li Palestina nastaviti sa nepriznavanjem Izrala. Jer Izrael postoji i nastaviće da postoji čak i bez palestinskog priznanja, dok bi Palestina mogla da bude izostavljena iz ekonomskog buma – do kojeg će najverovatnije dovesti kineska aktivnost u regionu – ako zadrži tradicionalni stav prema Izraelu. Sa druge strane, Izrael se neće previše zamajavati takvim brigama, jer ne samo da je bolje pozicioniran, mnogo razvijeniji i stabilniji, već je i regionalno industrijsko i resursno čvorište. Drugim rečima, dovoljno je privlačan za Kinu i već je dobio dovoljno pažnje.

Kineski faktor, bez sumnje, ima kapacitet da države navede da zbog sopstvenog interesa počnu da tragaju za miroljubivim rešenjima. Kina može da poveže region i ne bi želela, čak ni dozvolila, da se Iran upusti u bilo kakvu avanturu protiv Izraela, baš kao što bi sprečila i svaku vrstu agresije u suprotnom smeru. Motivisana sopstvenim ekonomskim interesima, Kina pokušava da obezbedi da južna trgovačka ruta JPJP, koja je povezana sa ovim regionalnim silama, bude operativna i postane centralna atrakcija za sve nekadašnje rivale.

kinabliskiistok03Iako je možda suviše idealistički očekivati da će sva rivalstva nestati preko noći, teško je osporiti činjenicu da Kina dugoročno ulazi u region. Taj angažman ne može biti profitabilan za bilo koju zemlju ako regionalni konflikti ostanu nerešeni. Biće interesantno videti kojim merama će Kina nastojati da rešava bliskoistočne konflikte. Rešavanje sukoba i ublažavanje rivaliteta je za projekat Jedan pojas, jedan put važno koliko i sam plan njegove realizacije.

Salman Rafi Šeik je spoljnopolitički analitičar i stručnjak za unutrašnju i spoljnu politiku Pakistana

Preveo ALEKSANAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u