TAČI DOLAZI U BRISEL SA PREDLOGOM DA SRBIJA PRIZNA KOSOVO

Tači: Sada ulazimo u napredniju fazu koja će dovesti do priznavanja Kosova od strane...

Tači: Sada ulazimo u napredniju fazu koja će dovesti do priznavanja Kosova od strane Srbije

Na današnji nastavak dijaloga u Briselu Priština dolazi s provokativnim uverenjem da započinje nova faza koja će dovesti do priznavanja Kosova od strane Srbije, pa su veliki izgledi da i ova runda bude – jalova.

Naš tim, predvođen predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, uz ovaj očekivani manevar Albanaca koji dijalog vodi na slepi kolosek, insistiraće da se razjasni incident sa vozom i desant specijalaca ROSU na sever Kosova i Metohije.

Iako od današnje runde ne očekuje previše, Vučić je u ponedeljak poručio da želi da zamoli zvaničnike EU da ne pružaju podršku dovođenju oružja i oruđa „tamo gde mu nije mesto, dok će se druge teme rešavati u nastavku dijaloga“:

— Očekujem smirivanje situacije. Posle toga možemo da nastavimo razgovore, ali neće postojati ona vrsta poverenja kakvu smo imali ranije. Ne možemo lepo da razgovaramo, a da onda taj neko sutra pošalje 14 tenkova. Ne igrajte se oružjem – poručio je premijer.

Po njegovom uverenju, Mogerinijeva će sugerisati češće susrete na visokom nivou i ubrzavanje dijaloga, jer on ne funkcioniše na tom nivou kao ranije, zbog čega i dolazi do incidenata:

— Biće teško doći do zaključaka. Očekuju nas teški razgovori. Nemojte da očekujete ne znam šta, ali ako imamo mir i stabilnost za Srbe na KiM to će biti mnogo dobar rezultat.

Što se tiče očekivanja Prištine, karte je otvorio Tači, poručivši „da je došlo vreme za poslednje poglavlje u razgovorima sa Srbijom koje će rezultirati obostranim priznavanjem“.

— Kosovo neće pregovarati o unutrašnjim pitanjima, jer o njima odlučuje samo. Najbolje moguće rešenje je da Srbija prizna Kosovo, što bi bilo okončanje dijaloga koji je počeo kao tehnički. Sada ulazimo u napredniju fazu koja će dovesti do priznavanja Kosova od strane Srbije – rekao je Tači za „Slobodnu Evropu“, dodajući da dijalog podržavaju SAD i EU i da on „ojačava“ kosovsku državu.

MEKŠEJN: TENZIJE U REGIONU ZBOG RUSKOG VOZA
Zapadni Balkan mogao bi da se vrati otvorenim sukobima ako bi ruski predsednik Vladimir Putin od američkog predsednika Donalda Trampa zatražio podršku za Srbiju – napisao je bivši britanski državni sekretar za Evropu Denis Mekšejn u tekstu za britanski „Indipendent“.

On je naveo da je do poslednjeg izbijanja napetosti u odnosima Beograda i Prištine došlo zbog voza, posle čega je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podigao tenzije upozorenjem na „novi oružani sukob“ u regionu:

— Umesto da to bude momenat pomirenja, voz napravljen u Rusiji je prekriven sloganima „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku, s posterima srpskih svetaca i heroja.

PRIMENA DOGOVORA
Obe strane istakle su posvećenost dijalogu i očekujemo da se to nastavi, uključujući i primenu do sada postignutih sporazuma – rekla je u ponedeljak portparolka Mogerinijeve Maja Kocijančič, istakavši očekivanje da će dosadašnji dogovori biti primenjeni.

Izvor Večernje novosti, 24. januar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u