GRUEVSKI NIJE USPEO DA FORMIRA VLADU, ZAEV POTENCIJALNI MANDATAR

Pošto je Gruevski imao rok do ponoći da objavi da je formirao koaliciju za...

Pošto je Gruevski imao rok do ponoći da objavi da je formirao koaliciju za novu vladu, ovo verovatno znači da će Ivanov morati ulogu mandatara da poveri Zaevu

Svi su izgledi da Vašington, Brisel i Berlin preko Šiptara uvode Makedoniju u novu političku krizu.

Glavna šiptarska partija – Demokratska unija za integraciju (DUI) – noćas je faktički odbacila ponudu koalicije oko VMRO-DPMNE i Nikole Gruevskog za zajedničko formiranje vlade.

Tipično šiptarski: formalno nije, ali suštinski jeste. Nema sumnje, na mig sa Zapada i iz Tirane.

Bilo kako bilo, portparol DUI – Bujar Osmani – saopštio je da partijski vrh, koji je zasedao u Maloj Rečici, nije mogao da se opredeli između pet mogućnosti: da prihvati ponudu Gruevskog, da uđe u koaliciju sa glavnim makedonskim „Amerikancem” Zoranom Zaevom i njegovom SDSM (čija je koalicija na nedavnim izborima dobila 59 poslaničkih mandata), da uđe u neku širu koaliciju, ode u opoziciju ili insistira na novim vanrednim izborima.

Pošto je Gruevski imao rok do ponoći da objavi da je formirao koaliciju za novu vladu, ovo verovatno znači da će predsednik Makedonije, Đorđe Ivanov, morati da ulogu mandatara poveri Zaevu

Gruevski je – računajući sa tom mogućnošću, iako je njegova koalicija dobila 61. poslanika – upozorio i lidera DUI, Alija Ahmetija, i samog Zaeva, da je spreman da bude beskompromisna opozicija, čak i da bojkotuje sednice Sobranja, što Makedoniji garantuje nastavak i produbljivanje političke nestabilnosti.

Inače, Gruevski je DUI – najvećoj šiptarskoj partiji – ponudio: dvojezičnost na svim nivoima, osam ministarskih mesta, među kojima i MUP, kao i položaj predsednika Sobranja.

Za Gruevskog je jedina šansa da novu Vladu predvođenu VMRO-DPMNE podrže dva poslanika Demokratske partije Albanaca.

Međutim, njegova partija je iza ponoći saopštila da nije uspela da formira vladinu koaliciju i da nove izbore smatra najboljim rešenjem:

„Smatramo da formiranje vlade treba da bude u funkciji prevladavanja krize, a ne njenog produbljivanja i da su stoga novi izbori – zrelo rešenje koje bi bilo u funkciji prevladavanja krize i postavljanja u prvi plan reformskih prioriteta. Svako drugo rešenje će povećati konfliktnost i probleme u ionako podeljenom društvu.”

Na kraju saopštenja partije Gruevskog se ukazuje da „neko očito želi da ignoriše volju većine građana Makedonije i da je gurne u novu neizvesnu fazu razvoja”.

Izvor Fakti, 30. januar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u