BRITANSKI AMBASADOR U BiH: DODIK NIJE JEDINI PROBLEMATIČAN POLITIČAR

Ferguson je kazao kako je zasad Unija „odabrala otvorena vrata za povratak Dodika na...

Ferguson je kazao kako je zasad Unija „odabrala otvorena vrata za povratak Dodika na konstruktivniji put“ te da se nadaju da će on to i učiniti

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson upozorio je da Milorad Dodik nije jedini problematični političar u BiH, ni jedni izvor nestabilnosti koja preti BiH.

Ferguson je za sarajevsko „Oslobođenje“ rekao da istaknuti političari iz sva tri naroda, kada posežu za nacionalističkom retorikom koja je namenjena unutrašnjoj potrebi, zaboravljaju da se to čuje i izvan granica BiH.

Reč je, kazao je, o političarima kojima je „ugodnije da provociraju nego naporno da rade“.

Napomenuo je, međutim, da članice EU s pažnjom prate postupke predsednika Republike Srpske Dodika, nakon što su mu SAD zbog kršenja Dejtonskog sporazuma nametnule sankcije.

Ukoliko ne dođe do promene njegovog ponašanja spremne su i same da preduzmu odgovarajuće mere, izjavio je britanski ambasador u BiH.

„SAD su poslale jasnu poruku Dodiku da je njegovo kršenje vladavine prava i Dejtonskog sporazuma destabilizirajuće i neprihvatljivo“, kazao je Ferguson za sarajevsko „Oslobođenje“.

On je potvrdio da i Velika Britanija deli američku zabrinutost.

SAD su u januaru Dodika stavile na „crnu listu“ osoba kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju i kojima se zamrzava imovina, a svim američkim građanima je zabranjeno da s njim posluju.

Ta mera bila je odgovor Vašingtona na Dodikovo osporavanje autoriteta Ustavnog suda BiH i organizovanje nezakonitog referenduma o danu RS, što je ocenjeno kao direktno kršenje Dejtonskog sporazuma.

Iako je bilo najava da bi se na slične mere mogle odlučiti i članice EU, Ferguson je kazao kako je zasad Unija „odabrala otvorena vrata za povratak Dodika na konstruktivniji put“ te da se nadaju da će on to i učiniti.

„No detaljno pratimo razvoj situacije i, u slučaju daljnje eskalacije, konsultovaćemo se s našim partnerima u EU o odgovarajućim daljnjim merama“, kazao je britanski ambasador.

Komentirajući zahteve koji dolaze s hrvatske strane, odnosno iz HDZ BiH, za teritorijalnim preustrojstvom BiH, Ferguson je rekao da je razočaran, jer bi pažnju trebalo usmeriti na pitanja kao što su ekonomske i socijalne reforme.

„Prilično je jasno da ne postoji politički konsenzus o uspostavljanju tzv. trećeg entiteta, što znači da se to neće dogoditi u doglednoj budućnosti. Zauzimanje ovakvog političkog stava samim tim je još jedno nepotrebno odvlačenje pažnje od plana ekonomskih reformi i evroatlantskih integracija“, smatra britanski ambasador u BiH.

Izvor Sputnjik, 01. feburar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u