EVROPSKI STRAH OD KINESKIH PLANOVA U SMEDEREVSKOJ ŽELEZARI

Odluka EK od 27. januara trenutno ne pogađa železaru u Srbiji pa neki mediji...

Odluka EK od 27. januara trenutno ne pogađa železaru u Srbiji pa neki mediji tvrde da Smederevo sada može da odahne. Može li?

Vest da se odluka Evropske komisije o uvođenju antidamping dažbina na kineske proizvode od čelika odnosi i na železaru „Hestil Srbija” izazvala je zebnju u Smederevu gde više od pet hiljada porodica živi od čelika. Međutim, dan kasnije, delegacija EU u Srbiji je saopštila da odluka EK nema nikakvog uticaja na izvoz srpskog čelika.

Da li je čelik iz Smedereva srpski ili kineski? Kako će ga tretirati u Briselu?

To zavisi samo od Kineza i njihovog ponašanja na tržištu. Evidentna je sumnja EU u mogućnost da se iz Smedereva reeksportuje jeftin kineski čelik na njihovo tržište. „Hestil” je demantovao takvu opciju, srpski zvaničnici su takođe ubeđivali EK da je njihova namera da proizvode čelik u Smederevu, te da im se uvoz iz Kine ne bi isplatio. Ali, svojevremeno je zvanični Peking doneo mere za smanjenje proizvodnje u čeličnoj industriji, a istovremeno je proizvodnja čelika u Kini rasla.

Zato Brisel pomno motri smederevsku železaru otkako su je Kinezi preuzeli. I tek će. Koristiće sve formalne mehanizme da evropsko tržište zaštiti od, kako tvrde, „nefer uvoza”.

Odluka EK od 27. januara trenutno ne pogađa železaru u Srbiji pa neki mediji tvrde da Smederevo sada može da odahne. Može li?

Istraga koju je Brisel pokrenuo protiv Srbije zbog damping cena čelika, samo nekoliko dana nakon što je kineski „Hestil” preuzeo fabriku u Smederevu, još traje. Inicijativu je pokrenula Evropska asocijacija za čelik u maju prošle godine, tvrdeći da je Srbija, dok je železaru vodio Kamarašev HPK, sa još nekoliko zemalja koje nisu članice EU čelik prodavala po cenama nižim od tržišne, te su evropski proizvođači pretrpeli štetu. Očekivano, pozvali su se upravo na protokol 5. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Po njemu ukupan iznos državne pomoći ne sme da pređe 50 odsto buduće kineske investicije. Dakle, ne više od 150 miliona evra. A procene su da je samo za plate od 2012. do 2015. dato duplo više. Ishod se čeka početkom proleća. Nije nemoguće da i on bude neki vid upozorenja Kinezima, recimo u vidu kazne da u srpski budžet „Hestil” vrati preplaćenu pomoć.

To bi mogla da bude i smetnja u odnosima kineske i srpske strane. „Politika” je pisala da su predstavnici „Hestila” na takvu mogućnost u startu reagovali kod premijera.

Kako god, izgleda da prisustvo Kineza u Smederevu „plaši” Evropu. To dokazuju i tajni pregovori u decembru prošle godine u Briselu. Ali i činjenica da evropski proizvođači čelika nisu dizali glas dok je železara bila državna, već im je postala trn u oku od dolaska „Hestila”.

Na drugoj strani znamo da je udeo čelika iz Smedereva na evropskom tržištu manji od jedan odsto. Zar ta „šačica” čeličnih proizvoda može da uzdrma tržište Evrope?

Ne.

Biće da strah ipak ulivaju planovi Kineza. I to što Evropa ne može da ih predvidi

Autor Olivera Milošević

Izvor Politika, 31. januar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u