NIKOLIĆ PONOVO OTKAZUJE POSETU SARAJEVU?

Procene su da Nikolić sigurno neće otići u Sarajevo ukoliko Izetbegović ne odustane od...

Procene su da Nikolić sigurno neće otići u Sarajevo ukoliko Izetbegović ne odustane od najavljene revizije tužbe protiv Srbije

Sve je izvjesnije da će ponovo biti odgođena prva zvanična posjeta Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, Sarajevu i BiH.

Naime, zbog najava nekih bh. zvaničnika, posebno Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, da će pokrenuti reviziju tužbe BiH protiv Srbije pred Haškim tribunalom, posjeta Nikolića, najavljena za ovaj mjesec, po svemu sudeći ipak neće doći u obzir. Revizija tužbe će, kako ističu političari i analitičari iz Srbije, a i iz Republike Srpske, dodatno pogoršati odnose dvije države, ali i odnose unutar BiH, jer ni srpski ni hrvatski političari nisu saglasni da se ta tužba ponovo pokrene.

Iz Nikolićevog kabineta juče su „Nezavisnim“ kazali da nemaju još tačan datum njegove posjete Sarajevu i BiH te da će o tome javnost obavijestiti kad budu znali detalje. Nisu željeli komentarisati mogućnost pokretanja revizije tužbe BiH i kako će to uticati na odnose dva susjeda.

I izvori bliski Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, koji je i pozvao predsjednika Srbije u posjetu Sarajevu, istakli su da još nema potvrde o datumu dolaska Nikolića, odnosno da se čeka odluka o reviziji tužbe. Sam Ivanić juče nije želio komentarisati navode, kazavši da poziv još stoji te da je neozbiljno komentarisati priče i pisanja „rekla-kazala“.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Beograda, ocijenio je juče za „Nezavisne“ da će posjeta sigurno biti odgođena zbog revizije tužbe BiH protiv Srbije koja će zakomplikovati odnose dvije zemlje.

„Bojim se da će to dovesti do ozbiljnog političkog sukoba. Posjeta će zbog toga morati da bude odgođena, jer se čitava Srbija trenutno nalazi u predizbornoj kampanji, te bi za svakog političara bilo loše da dođe u zemlju koja je podigla tužbu protiv njegove zemlje, a posebno za predsjednika te zemlje. Takav potez narod ne bi odobrio“, rekao je Stanković.

Njegov kolega iz BiH Adnan Huskić smatra da bi Izetbegović, kao predstavnik bošnjačkog naroda, koji je najbrojniji, trebalo javno da saopšti da neće pokretati reviziju tužbe i da pozove Nikolića da dođe u BiH.

„Ne ulazeći u meritum tužbe, smatram da je BiH dobila ono što Sirija nikada neće imati – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu i trebalo bi da podvučemo crtu i krenemo dalje. Ovakvim Izetbegovićevim stavom i Aleksandra Vučića, premijera Srbije, koji želi da stabilizira odnose u regionu, dovodimo u situaciju da nema kud“, smatra Huskić te dodaje da bi to bio problem i za Izetbegovića, jer kako bi koalicionim partnerima objasnio svoju odluku koja bi zakomplikovala odnose unutar BiH.

Iz Izetbegovićevog kabineta juče nisu željeli komentarisati da li će odustati od pokretanja revizije tužbe, kazavši da će se u narednim danima oglasiti.

Sakib Softić, agent BiH u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a kojem je mandat u međuvremenu istekao, juče nije odgovarao na pozive „Nezavisnih„, ali je u ranijim izjavama potvrdio da je dobio poziv od Izetbegovića da pokrene reviziju tužbe i da će dobiti sve potrebne resurse za to. On je tada rekao da bi razumno bilo da konačnu odluku o pokretanju ili ne pokretanju postupka donese jedna grupa sačinjena od istaknutih predstavnika bošnjačkog i drugih naroda u BiH.

Odluka o zvaničnom podizanju ove tužbe, kako se očekuje, trebalo bi da bude poznata do sredine februara.

Izvor Nezavisne, 07. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u