RUMUNSKA VEŽBA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Sličan scenario iz Bukurešta može doživeti i u Beogradu. Paravan bi recimo...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Sličan scenario iz Bukurešta može doživeti i u Beogradu. Paravan bi recimo bila izmišljena priča o krađi izbora

Ukoliko Vučiću nije jasno šta mu se ubuduće priprema, to je mogao da sagleda kroz izveštavanje domaćih medija o tzv. pobuni naroda u Rumuniji. Glorifikovanje protesta u svim izveštajima, posebno onim koje je RTS radila, bila je prava pokazna vežba za pripremu scenarija nasilnog urušavanja vlasti, za koji se navija da se dogodi i u Srbiji. Od samog početka protesta u Rumuniji svakome ko dobro poznaje metode rada soroševskih organizacija jasno je bilo da je vladina uredba kojom se navodno legalizuje korupcija, kako smo u mediji mogli čuti, a što inače nije istina i njeno donošenje ima istoriju o kojoj se može polemisati, bila samo običan paravan za suštinski zahtev – rušenje vlade.

Ta ista vlada je u Rumuniji izabrana pre nekih mesec i po dana i na nedavno održanim izborima dobila je skoro natpolovičnu većinu, što svakako onima koji su pokrenuli njeno rušenje na ulici nije izgleda bilo mnogo važno. Najveći greh te nove vlade bio je taj što je želela da kudikamo omekša odnose između Rusije i Rumunije. Priprema je urađena po scenariju da u istom momentu u deset gradova građani „spontano“ izađu na ulice, a mediji da pokrenu orkestriranu kampanju protiv legalno i legitimno izabrane vlasti. Valja se prisetiti da je Viktor Ponta bio prinuđen da pod pritiscima podnese ostavku na mesto premijera Rumunije samo zato što je izgorela diskoteka u Bukureštu, što je samo po sebi apsolutni nonsens. Sličan pritisak je pokušan ponovo na novog premijera i videćemo hoće li uspeti. Praktično, ovo može biti pokazatelj Vučiću da, bez obzira na ostvareni legitimitet na izborima u slučaju njegove pobede ili eventualne pobede Tomislava Nikolića kao kandidata Srpske napredne stranke, sličan scenario iz Bukurešta može doživeti i u Beogradu. Paravan bi recimo bila izmišljena priča o krađi izbora. U svakom slučaju, povod je najlakše izmisliti.

Vratimo se na izveštavanje domaćih medija o protestima u Bukureštu. Suština je bila da se kroz izveštaje sugeriše srpskoj javnosti da i ona može na ulici da traži pravdu, te da je revolucionarno rušenje vlasti nešto što je sasvim prihvatljivo. Vrlo brzo smo na društvenim mrežama imali zahteve da se i „Srbija probudi“, da se „ugledamo na komšije“, da je došlo vreme za „narodni bunt“. Početni efekat je ostvaren, a to je da jedan deo ekstremno naoštrene javnosti protiv vlasti u svojoj glavi prelomi da su izbori suštinski besmisleni te da je ulica jedina solucija. Kada se pokrene prvi talas takvih protesta i kada mediji dodatno zasole svojim izveštajima, neophodna masa za tzv. bunt lako će se prikupiti. Tada pada u vodu sva priča o legalnosti i legitimnosti, jer čemu poštovanje zakona kada je ulica zakon, pa se legitimnost stiče revolucijom, a ne voljom građana.

vucicnikolicIpak, a to je ono što naši mediji prećutkuju, u Rumuniji se dogodila i kontrarevolucija, što očito Sorosevski mediji nisu očekivali računajući da će prepad biti sasvim dovoljan da se neko pokoleba. Očigledno je da je za rušenje vlasti na ulici pored medija i laganja potrebno da imate i kudikamo nekakvu narodnu podršku. To je ono što Vučića u ovom momentu drži na vlasti. Koliko god se trudili sorosevski spin majstori da podignu pobunu kod naroda kroz razne priče o Savamali, navodnoj krađi izbora i sličnim spin konstrukcijma za koje se daju velike pare, narod ipak još uvek ne naseda na te gluposti. No Gebelsovski metod – stoput izrečena laž postaje istina – bi vremenom možda mogao da upali. Na Vučiću i njegovim saradnicima je da se dobro pripreme i da odole toj kampanji.

Politika
Pratite nas na YouTube-u