ZAŠTO TERORISTI JAČAJU I POD TRAMPOM?

TONI KARTALUČI Uprkos obećanju da će se boriti protiv terorizma, Tramp je udvostručio napore...

TONI KARTALUČI

Uprkos obećanju da će se boriti protiv terorizma, Tramp je udvostručio napore za zaštitu izvora moći Al Kaide i ISIS

Bez obzira koliko bi heroji Dži Ej Džoa u istoimenoj američkoj animiranoj seriji pretukli zlikovce iz organizacije Kobra, ovi bi se sledeće nedelje uvek vraćali sa još više ljudstva, oružja i vozila. Nikad nije ponuđeno objašnjenje odakle Kobra crpe ove ogromne resurse, a nije ni bilo potrebno, budući da se radi o dečjem crtanom filmu.

U stvarnom životu, međutim, odvija se sličan scenario, a sličan dečiji narativ se koristi i da se ubedi javnost odakle negativci dobijaju ogromne resurse. Ali, za razliku od dečjeg crtaća, ovde je potrebno pravo objašnjenje.

Opasnost od „terorizma“, ili od „radikalnih islamista“, kako je nazivaju američki političari i mediji, postala je ništa manje nerealna u stvarnosti nego Kobra u fikciji.

Organizacije poput Al Kaide i samoproglašene Islamske države (ISIS) kao da iz nepresušnih rezervi crpu novac, ljudstvo, materijal, oružje, čak i vozila. Deluje kao da su u mogućnosti da prelaze nacionalne granice, čak i morske, prevozeći borce, logističku podršku i finansijske resurse u količinama koje bi zatekle nespremnim sve osim najvećih i najsposobnijih globalnih armija.

Ove terorističke oganizacije, koje su usvojile vahabitsku ideologiju država Persijskog zaliva poput Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, istovremeno vode ratove u Jemenu, Siriji, Iraku i Libiji, i pritom izvode terorističke akcije širom sveta, od Severne Amerike i Evrope do Evroazije i Dalekog istoka. Bore se protiv udruženih snaga Sirije, Iraka, Irana, Rusije i libanskog Hezbolaha.

Tek nekoliko zemalja na svetu ima politički, vojni i finansijski potencijal da stvori i održava takvu silu, a još manje ih ima motiv da to uradi.

ZABRANA PUTOVANjA NE POGAĐA ČAK NI SIMPTOME
Izvršna naredba američkog predsednika Donalda Trampa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima Sirije, Sudana, Irana, Iraka, Jemena, Libije i Somalije donesena je zarad zaštite američkih građana od onoga što su organi reda nazvali „terorističkim napadima stranih državljana primljenih u SAD“. Direktno je pomenut i teroristički napad 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu kada je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Međutim, iz zabrane je izostavljena bukvalno svaka zemlja porekla tadašnjih navodnih napadača – 15 od 19 otmičara su bili iz Saudijske Arabije, dvojica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i po jedan iz Egipta i Libana.

NAPAD U LUVRU RAZOTKRIVA NEMOĆ UREDBE O ZABRANI PUTOVANjA
Nedavno je napadač na Luvr identifikovan kao Abdalah Reda Refai El Hamami, rođeni Egipćanin (Egipat nije na Trampovoj listi) koji je u Francusku doputovao iz UAE (nisu na listi), gde je prethodno dve godine radio kao advokat. Ranije je putovao i u Saudijsku Arabiju (takođe izostavljena sa liste), gde mu trenutno žive žena i deca.

luvrterorrizamUprkos tome što nijedna od zemalja u kojima je boravio napadač na Luvr nije uvrštena na Trampovu listu, on je na Tviteru poručio sledeće:

„Još jedan radikalni islamistički terorista je upravo napao muzej Luvr u Parizu. Turisti su bili zaključani. Francuska je opet na ivici. OPAMETI SE, AMERIKO.“

Pretpostavlja se da je pod ovim „opameti se“ predsednik Tramp aludirao da bi SAD trebalo da se slože sa njegovom izvršnom uredbom o zabrani putovanja. Ipak, taj dekret ne bi sprečio Abdalaha Reda Refaija El Hamamija da uđe u SAD, pronađe nož i napadne bilo koju metu koju izabere.

Treba istaći da su pretpostavljeni otmičari (misli se na 11. septembar; prim. prev.) iz Egipta i Libana, baš kao i osumnjičeni za napad u Luvru, bili članovi ili sledbenici terorističkih organizacija koje finansiraju i politički podržavaju Saudijska Arabija i susedne vahabističke države.

Zapravo, među grupama iz kojih su regrutovani ovi teroristi je i Muslimansko bratstvo; organizacija iz koje je nastala Al kaida, ali koju od država koje žele da rasformiraju njene mreže štite američki i evropski politički interesi, pod izgovorom „slobode izražavanja“ i „demokratije“.

U tom smislu SAD i Evropa ne samo da se bezuspešno bore protiv terorizma, već ga svesno podstiču, pomažu i podržavaju.

Trampove pristalice insistiraju da je listu iz izvršne uredbe sastavila Obamina administracija i da bi Saudijska Arabija „možda“ bila dodata kasnije. Nedavni događaji, međutim, ukazuju na suprotno.

DELA GOVORE VIŠE OD REČI
Pored toga što je izostavio Saudijsku Arabiju sa liste zemalja na koje se odnosi ukaz o zabrani putovanja, predsednik Tramp je poslao američki razarač USS Cole na obale Jemena da osiguraju bezbednost saudijskih brodova u regionu.

Saudijski brodovi nikada nisu bili meta napada, uprkos bezrezervnom ratu koji Rijad vodi protiv svojih jemenskih komšija.

usscoleUSS Cole je brod koji je 2000. godine napala Al Kaida prilikom boravka u luci Aden u Jemenu. Malo je verovatno da jedan američki razarač može da „zaštiti“ saudijske brodove, ali znatno diže šansu da jemenske snage nenamerno pogode američki brod u nastojanju da se zaštite od saudijskih napada.

Logičan razvoj događaja nakon slučajnog pogotka američkog broda od strane jemenskih snaga bio bi uključivanje SAD u konflikt na strani Saudijske Arabije – zemlje za koju Trampove pristalice veruju da bi kasnije mogla biti dodata na listu zabrane putovanja.

STVARNI IZVOR TERORIZMA
Jasno je da su terorističke organizacije poput Al Kaide i ISIS – koje je Donald Tramp naveo kao izgovor za nedavnu izvršnu uredbu – stvorene i održavane u dosluhu između SAD i Saudijske Arabije. Te dve zemlje su zajedničkim snagama stvorile globalnu pešadiju koja može da se bore tamo gde konvencionalne snage ne mogu, koristeći taktike i metode koje ne bi bile moguće čak ni u njihovim tajnim operacijama.

Iako ne može biti jasnije da ove organizacije od Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata – uz podršku SAD i Evrope – pribavljaju političke, finansijske i vojne resurse, predsednik Tramp je – uprkos obećanju da će se boriti protiv terorizma i poraziti ga – udvostručio napore za zaštitu izvora njihove moći.

alnusrafrontČineći to, Tramp je obezbedio da Al Kaida i ISIS – baš poput zamišljene organizacije Kobra – svake nedelje imaju sve više ljudstva, oružja i vozila – bez obzira koliko loše su prošli u prethodnoj nedelji.

Toni Kartaluči je geopolitički analitičar i pisac iz Bangkoka

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u