TERORIZAM U BiH PRVI PUT ZVANIČNO U FOKUSU TRAMPOVE ADMINISTRACIJE

Bijela kuća distribuirala je listu terorističkih napada medijima nakon što je Tramp u govoru...

Bijela kuća distribuirala je listu terorističkih napada medijima nakon što je Tramp u govoru na Floridi istakao značaj borbe protiv radikalnog islamskog terorizma

Bijela kuća objavila je jučer listu od 78 terorističkih napada koji su se desili od septembra 2014. do decembra 2016. godine, a za koje američki predsjednik Donald Tramp smatra da nisu imali dovoljno pažnju medija.

Na toj listi nalaze se i dva izvedena u BiH. Jedan je napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, koji je 27. aprila 2015. izveo 24-godišnji Nerdin Ibrić.

BEZ OPTUŽNICA
Ibrić je tom prilikom u razmjeni vatre ubijen, ali prethodno je života lišio policajca Dragana Đurića te ranio dvojicu njegovih kolega. Istraga u ovom slučaju, koju vodi Tužilaštvo BiH, do danas nije okončana.

Iako su zbog sumnje na povezanost s ovim činom uhapšeni Kasim Mehidić i Avdulah Hasanović, koji su u pritvoru proveli mjesec, nakon čega su pušteni, do danas nije podignuta optužnica niti ima jasnog motiva zašto je Ibrić izvršio napad.

Drugi napad, koji je Bijela kuća, odnosno Tramp lično opisao kao jedan od onih kojima je trebalo posvetiti više pažnje, odnosi se na onaj počinjen u Rajlovcu koji se u neposrednoj blizini kasarne Oružanih snaga BiH dogodio 18. novembra 2015.

ZVORNIK: NAPAD NA POLICIJSKU STANICU
Tog je dana napadač Enes Omeragić, naoružan puškom, ušao u sportsku kladionicu i pucao na dvojicu pripadnika OSBiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, koji su podlegli zadobivenim povredama. Omeragić je potom pobjegao u pravcu Sokolja, gdje se zatvorio u kuću, a nakon nekoliko sati počinio je samoubistvo.

GOVOR U TAMPI
Navodno su prilikom pretresa njegove kuće pronađeni predmeti i literatura koja se povezuje sa ISIL-om i radikalnim islamom, dok je nekoliko svjedoka tvrdilo da je Omeragić ciljano išao prema Radiću i Salkiću jer je ranije imao sukob s njima i želio im se osvetiti. Tužilaštvo BiH ni u ovom slučaju još nije uspjelo rasvijetliti okolnosti koje su dovele do napada na dvojicu bh. vojnika.

Bijela kuća distribuirala je listu terorističkih napada medijima nakon što je Tramp u govoru u Centralnoj komandi američke vojske u Tampi (Florida), ističući značaj borbe protiv radikalnog islamskog terorizma, spomenuo činjenici da nije dovoljno pažnje posvećeno nizu terorističkih napada širom evrope.

NAPADI U PARIZU, BRISELU, LONDONU, ISTANBULU…
Na listi Bijele kuće, osim Zvornika i Rajlovca, našli su se i teroristički napadi počinjeni u Parizu, Nici, Londonu, Istanbulu, Briselu, Orlandu, Sidneju, Berlinu, Hamburgu, Rijadu, Kairu, Kuvajtu.

Izvor Avaz.ba, 09. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u