EDUARD LIMONOV: POVRATAK MUŽEVNOSTI

Nikakve javne demonstracije feministkinja, lezbijki, trećeg pola, četvrtog pola, transgendera, potomaka hipika i onih...

Nikakve javne demonstracije feministkinja, lezbijki, trećeg pola, četvrtog pola, transgendera, potomaka hipika i onih koji su iznikli iz njihove sredine, neće spasiti pređašnji poredak

Tramp je uvredio premijera Australije – bacio je slušalicu prilikom razgovora sa njim. Ispostavilo se da je Obama, dok je odlazio sa dužnosti, zaključio sa Australijom dogovor o prihvatanju u SAD migranata iz Australije.

Tramp je uvredio i predsednika Meksika time što insistira na izgradnji zida između SAD i Meksika. A izjavio je i da će uvesti visoke carine na meksičku robu i da će tim novcem plaćati izgradnju zida. To jest, on će održati svoje obećanje da izgradi zid između dveju zemalja na račun Meksika.

Tramp je uvredio muslimane čitavog sveta – a pre svega muslimane Iraka, Irana, Sirije, Somalije, Sudana, Libije, Jemena – time što im je zabranio ulazak u Sjedinjene Države. Za sada nekome na tri, nekome na četiri meseca…

Ali, iza te zabrane se kriju surovije mere protiv muslimana.

Tramp je uvredio i liberalnu inteligenciju Sjedinjenih Država – sve frikove u SAD, poput pevačice Madone (sam njen pseudonim je, razmislite malo – bogohuljenje!), sve prljavo-bogate rok-zvezde, sve glumice i glumce Holivuda, sve one koji su se na čaroban način obogatili u toj zemlji, ljude razuzdane naravi, a koji ne žele da tu narav promene.

Tramp je mnoge uvredio. I, čini se, čak i svoju suprugu Melaniju: ona se izgubila u Njujorku sa sinom Beronom i nije se pojavljivala u javnosti još od dana inauguracije, to jest od 20. januara.

Na najsvežijim fotografijama pored muža pobednika, ona ima nesrećno, gotovo uplakano lice.

Možda je Melanija član Demokratske stranke SAD, pa je zbog toga tako nesrećno izgledala na inauguraciji muža republikanca?

Okrutni muž se bavi muškim poslom u Ovalnom kabinetu, sedeći za stolom sa svečanim i sumornim izgledom. Ispisuje istoriju.

Karakteristična je u tom smislu jedna fotografija. Tramp gordo sedi na počasnom mestu sa prepotopskom telefonskom slušalicom u ruci, a prema prepotopskom aparatu vijuga kabl.

Oko njega, kao na drevnoj slici ili zastareloj fotografiji, u nekoliko grupa, osmišljeno su raspoređeni njegovi saradnici.

U fotelji sedi potpredsednik Majk Pens sa sjajno-belom kosom iznad mladog lica boksera, malo pozadi je savetnik Stiven Benon, pa lepi sekretar za štampu Šon Spajser. Sliku upotpunjuje par generala u civilnim odelima, jedan od njih je general pomorske pešadije Majkl Flin.

Fotografija izgleda zastarelo, kao da je iz doba Niksona.

A možda baš ta zastarelost i dokazuje da politika SAD vratila tradicionalnom muškom stilu američke politike?

Bil Klinton je bio sa saksofonom i svojom bliznakinjom Levinski (+ njena plava haljina), Obama je bio onaj koji ide po travnjaku Bele kuće i poskakuje u džez stilu, a to su bile netradicionalne epizode? To su bila „deca cveća“ u politici?

Može biti i tako. Najpre će biti da je tako.

Obama je sprovodio devojačku gradsku politiku – za Madone i holivudske večito nezadovoljne glumice, za sve te merilstrip-oskarovke.

Hajde najzad da se uverimo da je to tako.

Prošlo je doba raspuštenosti, prevage holivudskih matrona i mladih hipstera, trećeg pola i dvaju tata u porodici, ali bez mame.

Ameriku je pogodio severni teški maskulinski vetar. Vetar muževnosti.

I nikakve javne demonstracije feministkinja, lezbijki, trećeg pola, četvrtog pola, transgendera, potomaka hipika i onih koji su iznikli iz njihove sredine, neće spasiti pređašnji poredak. Jednostavno, Istorija je okrenula svoju maskulinsku stranu, i nastupilo je ledeno doba. I njegov vođa – Donald Tramp.

On sedi u Ovalnom kabinetu Bele kuće i ozbiljnog lica potpisuje uredbe. A vi maštajte, maštajte o impičmentu, kladite se po kladionicama. Samo protrljajte oči, pre nego što počnete da se kladite. Eno njega i dalje sedi u Ovalnom kabinetu Bele kuće.

Međutim, ako je po pravdi: mi (Rusi) smo za sve krivi, mi i kalifat.

Kalifat je bacio izazov svojom svirepošću, i mi smo, na periferiji hladne Evrope samo prvi prihvatili izazov, odgovorili mu istom snažnom svirepošću, doleteli na Bliski Istok i počeli da primitivno i pošteno bombardujemo kalifat odozgo.

Uhvatili smo se sa njima u koštac.

Svi ostali su vrdali, delovali podmuklo, vikali, cičali na forumima i ceremonijama, i svojim vrištanjem, sve u svemu, protiv gvozdene stope drevnog ljuskara – kalifata – ništa nisu mogli da urade.

Čitavoj planeti je postalo jasno da se samo mi suprotstavljamo kalifatu kao muškarci. I evo, počeli smo da stičemo obožavaoce i poštovaoce.

U stvari, Rusija je model za Trampa, a predsednik Putin je njegov ideal.

Mada Donald Tramp ne sme da prizna da idealizuje ruskog diktatora (strongman) Putina: njegovi će ga zbog toga pomešati sa balegom, potučeni Mekejni sa domaćim, otečenim od viskija, bledim licima, će ga pokljucati.

Na aerodromu u Njujorku, praveći se da dočekuju muslimanske putnike, sa parolama stoje avangardni i civilizovani supertolerantni stanovnici Njujorka. Evo kakve su parole:

Welcome! („Dobro došli!“), Love not hate! („Ljubav, a ne mržnja!“). Poslednja parola – direktno je iz doba dece cveća: „Vodite ljubav, ne rat!“

Ali, niko nije sleteo. A one, koji su sleteli, nisu pustili.

Tramp i Putin će se uskoro sresti.

U celom svetu ubrzano će zakucati srca.

Iznenada smo postali svima potrebni. I svi su nas iznenada razumeli.

Kandidat od „jednostavno desnih“ na predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Fijon zalaže se za tešnje veze između Nemačke, Francuske i RUSIJE.

Sve je jasno: i Tramp hoće da nas iskoristi u svojoj borbi protiv Kine, i Evropa hoće da nas ima na svojoj strani u povlačenju konopca sa SAD.

Citiraću ponovo Fijona – o nama sa vama:

„To je ogromna zemlja, prema kojoj se ne treba odnositi lakomisleno… Ko pri zdravoj pameti može da uđe u konflikt sa Rusijom?“

I to je tačno: zaista – ko?

Izvor Fakti, 14. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u