SKUPŠTINA CRNE GORE UKINULA IMUNITET MANDIĆU I KNEŽEVIĆU

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković poslao je specijalnom tužiocu Milivoju Katniću uputstvo...

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković poslao je specijalnom tužiocu Milivoju Katniću uputstvo da ne privodi Mandića i Kneževića

Skupština Crne Gore ukinula je imunitet poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković poslao je specijalnom tužiocu Milivoju Katniću uputstvo da ne privodi Mandića i Kneževića.

U uputstvu datom specijalnom tužiocu Stanković navodi da „imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu meru za obezbeđenje njihovog prisustva“.

Stanković je naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju meru.

Od prisutnih poslanika, 42 je glasalo za ukidanje imuniteta, protiv i uzdržanih nije bilo. Pristalice DF-a nalazile su se za to vreme ispred Skupštine.

Sednici nisu priustvovali poslanici opozicije. Mandić i Knežević su sa poslanicima DF-a, nakon što im je Skupština ukinula imunitet, ušli u hol parlamenta i najavili da će tu čekati hapšenje.

Administrativni odbor u ponedeljak je predložio Skupštini da odobri pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora Mandiću i Kneževiću.

Dvojica poslanika DF-a sumnjiče se za „krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekivanja, sa ciljem vršenja krivičnih dela terorizma i drugih krivičnih dela“.

Predsednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja podsetio je na pretpostavku nevinosti „dok se pred nadležnim organima ne utvrdi suprotno“.

„Administrativni odbor i Skupština ne sudi, niti kvalifikuje, pretpostavljamo, učinjena krivična dela, nego omogućuje uvaženim kolegama da pravdu traže tamo gde postoji, u nezavisnim pravosudnim organima i da dokažu svoju nevinost“, rekao je Škrelja.

Izvor N1, 15. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u