NACIONALNI PROSVETNI SAVET ODBACIO NACRT KROVNOG OBRAZOVNOG ZAKONA

„Niko nema prava da ukida jednu važnu nacionalnu instituciju koja postoji u Srbiji od...

„Niko nema prava da ukida jednu važnu nacionalnu instituciju koja postoji u Srbiji od 1880. godine“

Nacionalni prosvetni savet je jednoglasno odbacio radnu verziju Nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, uz zahtev ministru prosvete da odmah raspusti „fantomsku” radnu grupu i formira novu.

U javnost je protiv ovog dokumenta prvi izašao predsednik NPS-a, prof. dr Aleksandar Lipkovski, a da njegovo mišljenje nije usamljeno, već zajednički stav svih članova, postalo je jasno i na ovoj sednici. Ono što je posebno bilo zanimljivo jeste to da su se prvi put na istoj strani našli svi članovi Saveta, čak i oni koji su do sada redovno „ukrštali koplja” oko gotovo svake tačke dnevnog reda.

Najviše zamerki se čulo zbog koncentracije vlasti u rukama ministra Šarčevića, koji iz korena menja obrazovni sistem, potom na „razvlašćenje” NPS-a i novi sastav ovog tela, neusklađenost nacrta sa Strategijom razvoja obrazovanja Srbije, svetskom praksom i evropskim dokumentima…

— Niko nema prava da ukida jednu važnu nacionalnu instituciju koja postoji u Srbiji od 1880. godine, čiji članovi su uvek bili viđeni, stručni i nezavisni ljudi. NPS ovim dokumentom postaje samo savetodavno telo, a način biranja članova drastično ugrožava autonomiju NPS-a – rekla je prof. dr Ana Pešikan, govoreći u ime grupe stručnjaka (Ivan Ivić, Slobodanka Antić, Dragica Trivić, Ratko Jankov…) koji su podneli primedbe na predloženi Nacrt zakona Ministarstva prosvete.

Ovi profesori, od kojih su neki pisali i Strategiju razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine, smatraju da ovakav dokument ukida stručnu autonomiju nastavnika i škola, da visoko centralizuje obrazovni sistem, a nejasan je i status Agencije za obrazovanje.

Vrlo je opasna stvar, dodala je dr Pešikanova i što će se kvalitet škole i nastavnika ocenjivati na osnovu postignuća učenika, pa će škole sa decom iz marginalizovanih slojeva automatski biti u nepovoljnoj poziciji.

Predsednik NPS-a prof. dr Aleksandar Lipkovski je rekao da je očigledno da sitne popravke ovog dokumenta nisu moguće, već da je jedino rešenje da se potpuno obustavi rad na nacrtu.

— Ne može se zbog problema sa licencama i pojedinim direktorima iz korena menjati srpska prosveta koja nije od juče. Vizija kako obrazovanje treba da izgleda jasno je data u Strategiji razvoja obrazovanja. Ovaj nacrt je urađen nedovoljno stručno i netransparentno, a koliko znam ministar ništa nije prihvatio ni od predloga sindikata – rekao je dr Lipkovski.

Anamarija Viček, državni sekretar Ministarstva prosvete, rekla je da je „lično boli što NPS smatra da Ministarstvo prosvete nije kompetentno” i pozvala prisutne da ministru pošalju pitanja i predloge.

— Kako je ovde već rečeno, ni ja nisam sigurna o kojoj verziji razgovaramo, jer ne postoji radna verzija sa kojom je Ministarstvo izašlo u javnost. Prvo su na razgovor o ovom dokumentu pozvani sindikati, čućemo šta misle sve relevantne institucije i tek potom će biti objavljen za javnu raspravu – istakla je Vičekova.

„Duh zakona se nije promenio, bez obzira na to koju verziju gledamo”, uzvratio je Aleksandra Ničić, predstavnik reprezentativnih prosvetnih sindikata.

Veliki broj zamerki odnosio se i na sastav „novog” NPS-a, koji umesto da je proširen predstavnicima grupacija kojih do sada nije bilo, ostaje bez predstavnika Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve, broj akademika se smanjuje, kao i broj predstavnika univerziteta, a uvode, kako su rekli, predstavnici nekih fantomskih udruženja poput nastavnika informatike.

Prof. dr Vladimir Vukašinović (SPC) podsetio je i da je u nacrtu izostavljeno obavezno uključivanje verske nastave u školski plan.

— Mnogo se rizikuje sa koncentracijom nadležnosti. Pročitali smo u „Politici” da je ministar do sada obišao 76 škola, pa ga molim da učini i taj dodatni napor i preispita stavove o NPS-u – rekao je prof. dr Slavko Gordić.

Prof. dr Ljubomir Popović je postavio pitanje zašto je NPS sveden na telo koje će samo davati mišljenje koje nema nikakvog značaja, pa se čak otišlo i korak dalje u degradaciji Saveta i oduzeto mu pravo na inicijativu i podnošenje predloga.

„Zašto NPS podnosi izveštaj vladi i ministru, a ne skupštini”, zapitao je dr Popović, a dr Lipkovski je ovu tačku dnevnog reda završio rečima: „Ministar je više puta ponovio da NPS nije odgovorno telo. Prenesite ministru da je NPS odgovoran skupštini i narodu.”

PRETNjA KOLEKTIVNOM OSTAVKOM ZBOG NOVINARA
Gotovo da ne prođe nijedna sednica NPS-a a da kao „dežurni krivci” ne budu označeni i novinari. Sada smo bili krivi što je bunt članova ovog tela u javnosti protumačen kao borba za očuvanje pozicija. „Polovina članova ima još tri meseca do isteka mandata, ne branimo ništa, ne znam zašto novinari tako tumače”, rekao je prof. dr Ljubomir Popović (Društvo za srpski jezik i književnost Srbije).

— Mi smo danas tu, sutra nismo, ne bunimo se zbog svog statusa, već zbog rušenja institucije koja postoji 130 godina – rekla je prof. dr Ana Pešikan (Univerzitet u Beogradu).

Akademik Miljenko Perić je bio još radikalniji i predložio da članovi NPS-a podnesu kolektivnu ostavku, da bi jasno pokazali da se ne bore za materijalne privilegije, već protiv koncentracije moći u rukama ministra prosvete.

Autor Sandra Gucijan 

Izvor Politika, 14. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u