TEHERAN ŽELI „STRATEŠKI SAVEZ“ SA MOSKVOM

„Iran želi stvaranje strateškog saveza sa Rusijom u ovom regionu“, izjavio je Laridžani, naglasivši...

„Iran želi stvaranje strateškog saveza sa Rusijom u ovom regionu“, izjavio je Laridžani, naglasivši da Teheran i Moskva „nemaju nesuglasice“ po ključnim pitanjima

Teheran želi stvaranje strateške Alijanse sa Moskvom u bliskoistočnom regionu, izjavio je u intervjuu libanskoj televiziji „El Majadan“ predsednik Medžlisa (objedinjenog parlamenta) Irana Ali Laridžani.

„Iran želi stvaranje strateškog saveza sa Rusijom u ovom regionu“, izjavio je Laridžani, naglasivši da Teheran i Moskva „nemaju nesuglasice“ po ključnim pitanjima bliskoistočne agende, između ostalog, po međusirijskom problemu.

Iran, zajedno sa Rusijom i Turskom u ovom trenutku su garanti primirja u Siriji, gde se već šest godina nastavlja građanski rat. Upravo, u saradnji sa gore pomenute tri zemlje u Astani su po prvi put bili organizovani pregovori između predstavnika vlasti i sirijske opozicije.

Laridžani je pozdravio i ideju uspostavljanja direktnog dijaloga Irana sa arapskim zemljama, uključujući sa svojim glavnim konkurentom u regionu – Saudijskom Arabijom. Pri tome, on je naglasio da ta saradnja treba da počne „bez bilo kakvih preduslova“.

Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom početkom ove godine, nakon napada na njenu diplomatsku misiju u toj zemlji, posle pogubljenja poznatog šiitskog propovednika Nimra el Numra.

Izvor Sputnjik, 19. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u