KREMLj ODBACUJE OPTUŽBE ZA „POKUŠAJ ATENTATA“ NA MILA ĐUKANOVIĆA

Lavrov: „U rangu optužbi za hakerske napade protiv celog Zapada, mešanje u izborne kampanje...

Lavrov: „U rangu optužbi za hakerske napade protiv celog Zapada, mešanje u izborne kampanje većine zapadnih zemalja, veze Trampove administracije sa ruskim tajnim službama i mnogo drugog“

Optužbe na račun Rusije od strane visokih zvaničnika Crne Gore suviše su ozbiljne, bez potkrepljivanja činjenica su neodgovorne, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Mi iz dana u dan beležimo neke apsurdne optužbe protiv Rusije, iz dana u dan negiramo navode i odgovorno izjavljujemo da nema govora o umešanosti zvanične Moskve u neke unutrašnje događaje u Crnoj Gori“, rekao je Peskov odgovarajući na zahtev da komentariše reči crnogorskog tužioca da Rusija navodno ima veze sa pokušajem prevrata u Crnoj Gori prošle jeseni.

On je naglasio da se „Rusija nije mešala, ne meša se i ne namerava da se meša u unutrašnje stvari drugih država, a posebno takvih država kao što je Crna Gora, sa kojom svakako imamo veoma dobre odnose“.

„Žalimo što su visoki zvaničnici uputili takve optužbe. To su suviše ozbiljne reči da bi se tako izjavljivale i ne potkrepljivale nekom pouzdanom informacijom. To je u najmanju ruku neodgovorno“, istakao je Peskov.

Što se tiče „nekih odgovarajućih akcija Rusije“ nakon takvih izjava, Peskov je rekao „ne znam kakve akcije imate na umu“. „Ne razumem kakve akcije bi mogle da uslede“, dodao je Peskov.

Na optužbe protiv Rusije reagovao je i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da su neosnovani izveštaji o tome da su ruske državne vlasti umešane u pokušaj prevrata u Crnoj Gori.

„Što se tiče pomenute vesti, ona je u rangu sa ostalim neosnovanim optužbama nas i naše zemlje, uključujući i hakerske napade protiv celog Zapada, mešanje u izborne kampanje većine zapadnih zemalja, vezama Trampove administracije sa ruskim tajnim službama i mnogo drugog. Nismo dobili nijednu činjenicu ni za jednu od ovih neosnovanih tvrdnji“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije.

Nešto ranije ruska ambasada u Londonu odbacila je navode britanskog Telegrafa o umešanosti Moskve u navodni pokušaj puča u Crnoj Gori i atentata na Mila Đukanovića.

Ruska ambasada se oglasila na Tviteru i u odgovoru na tvit Telegrafa sa linkom ka članku koji je objavljen kao ekskluziva je navedeno: „Telegraf reciklira odavno odbačene vesti kako bi pojačao tenzije sa Rusijom. Kao i uvek, nema dokaza, čiste zle namere. Šta će biti sledeće nedelje?“

Telegraf je u nedelju objavio da je „Rusija planirala da ubije bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i da zbaci njegovu Vladu prošle godine“.

Pozivajući se na izvore iz britanske vlade, list tvrdi da su državni udar na dan parlamentarnih izbora tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO.

Izvor Sputnjik, 20. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u