PREMINUO VITALIJ ČURKIN

On je u Srbiji postao poznat jer je Rusiju predstavljao kada se u Savetu...

On je u Srbiji postao poznat jer je Rusiju predstavljao kada se u Savetu bezbednosti razgovaralo o kosovskoj krizi

Preminuo stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je iznenada preminuo u Njujorku.

„Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je danas u Njujorku iznenada preminuo Vitalij Čurkin. Istaknuti ruski diplomata je u svojoj 65. godini preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bližnjima iskreno saučešće“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Inače, Čurkin je na mestu ambasadora Rusije pri UN bio još od 2006. godine. On je u Srbiji postao poznat jer je Rusiju predstavljao kada se u Savetu bezbednosti razgovaralo o kosovskoj krizi.

Vitalij Ivanovič Čurkin rodio se 21. februara 1952. u Moskvi. Diplomirao je na Moskovskom institutu za spoljne poslove 1974. i tu je počeo da radi, a doktorirao je istoriju na Diplomatskoj akademiji Sovjetskog Saveza 1981. godine.

Zatim je bio direktor Odseka za informisanje Ministarstva za spoljne poslove Sovjetskog Saveza i Rusije, a takođe je bio predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije od 1992. do 1994. godine.

Na mestu ambasadora Rusije pri UN zamenio je Andreja Denisova 1. maja 2006.

SAUČEŠĆE IZJAVILI NAJVIŠI ZVANIČNICI
Ruski predsednik Vladimir Putin izuzetno je visoko ocenio profesionalizam i diplomatski talenat Vitalija Čurkina i sa velikom tugom je primio vest o njegovoj smrti, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je dodao da je Putin izrazio saučešće njegovoj porodici i prijateljima, kao i celokupnom kolektivu Ministarstva inostranih poslova.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i premijeru Dmitriju Medvedevu, istakavši da je bio počastvovan saradnjom sa Čurkinom.

U telegramu piše:

Sa velikom tugom sam primio vest da je preminuo ambasador Vitalij Čurkin, stalni predstavnik Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, na radnom mestu, dok je svojim velikim diplomatskim znanjem doprinosio boljem razumevanju zemalja i naroda.

Ovo je veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje već i za sve one koji su imali priliku da ga poznaju. Lično sam bio počastvovan srdačnom saradnjom sa ambasadorom Čurkinom, koji je bio voljan da kroz iskrene i mudre savete podeli svoje veliko diplomatsko iskustvo.

U ime Vlade Srbije i svoje ime porodici i prijateljima ambasadora Čurkina, Vama i Vladi Rusije upućujem iskreno saučešće.

Izvor Sputnjik, 20. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u