VUKOV SAVET

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Savetodavni odbor Jeremićeve organizacije vrvi od neoliberalnih vedeta, ali i nekih veoma...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Savetodavni odbor Jeremićeve organizacije vrvi od neoliberalnih vedeta, ali i nekih veoma bliskih nekim vrlo spornim arapskim pokretima

Koliko god se Vuk Jeremić upinjao da putem plaćenih medija dokaže da je ruski kandidat, znajući koliko bi mu takav epitet doneo glasova kod Srba, i, koliko god da se trudio da sa Rusima ostvari bilo kakav značajniji kontakt, dovoljno je samo pogledati članove tzv. savetodavnog odbora organizacije CIRSD, kojom Jeremić predsedava, te sabrati dva i dva, i lako uočiti da je on klasičan primer Soroševskog kandidata, koji prevarom pokušava da se prikaže drugačijim.

Savetodavni odbor CIRSD vrvi od vedeta neoliberalne politike, ali i nekih koji imaju prilične bliskosti sa pojedinim vrlo spornim arapskim pokretima.

Najpoznatiji je svakako Džefri Saks, za neke ekonomski genije, ali za mnoge i ekonomski ubica. Njegova šok-terapija širom sveta siromašne je ostavljala još siromašnijima, a bogate dodatno nagrađivala. Svoje sposobnosti posebno je primenjivao u Rusiji i zemljama Istočne Evrope, koje su posle primene njegovih mera završavale u dužničkom ropstvu. Naravno, novostvorena elita – kojoj je prijalo njegovo dodatno osiromašenje siromašnih i višestruko uvećanje kapitala bogatih – njegove mere diže u nebesa.

NEOLIBERALNI SAVLE U ULOZI PAVLA
Gotovo sve zemlje Istočne Evrope su, primenjujući njegove ekonomske programe, ostajale bez imovine, radnici su završavali na ulici, a države se zaduživale do beskonačnosti. Ironija je da Saks danas na njujorškom Univerzitetu Kolumbija pravi projekte za iskorenjavanjem siromaštva. To mu dođe kao kad dželat želi da oživi žrtvu. Ali, kako god, ovaj čovek je jedan od najviđenijih u savetodavnom odboru Vuka Jeremića.

Vrlo je zanimljiva i Mišelin Kalmi-Rej, inače gostujući profesor Ženevskog univerziteta na Institutu za globalne studije i predsednica Fondacije „Martin Enals“. Dotična gospođa je članica po zlu upamćene Međunarodne krizne grupe, čiji je nekadašnji saradnik u Srbiji (neki će reći agent jedne strane službe) Džejms Lajon krstario Balkanom i rovario nam po državi kako je stigao. Lajon se baš u vreme Tadićevog predsednikovanja i Jeremićevog ministrovanja trudio da nas ubedi kako moramo da prihvatimo realnost oko nezavisnosti Kosova, što je Međunarodna krizna grupa, čiji je član Kalmi-Rej, snažno zagovarala. Inače, članovi Međunarodne krizne grupe između ostalih su i Karl Bilt, Džordž Soroš, Aleksandar Soroš, Morton Abramovič, Marti Ahtisari, Havijer Solana, Vim Kok, Volfgang Išinger, Vesli Klark i još mnogo njih nama nikako po lepom upamćenih likova.

Tu je i Migel Anhel Moratinos, nekad predsedavajući Saveta bezbednosti UN, predsedavajući OEBS, Saveta EU i Saveta Evrope. Čovek koji je bio specijalni izaslanik Evropske unije u rešavanju bliskoistočnog konflikta u mirovnom procesu tokom 2004. godine, a sve do 2010. godine obavljao je funkciju ministra inostranih poslova Španije. Danas je očito vezan za Katar, jer je, ni manje ni više, postavljen za člana tima Global Dry Land Alliance sa sedištem u Kataru, pa je verovatno sve svoje diplomatske veze i aktivnosti i neverovatno stečeno diplomatsko iskustvo usmerio ka poboljšanju navodnjavanja Katara.

ŠEIK AL SABAH
Ipak, najveće interesovanje pobuđuje šeik dr Mohamed Sabah Al-Salem Al-Sabah iz Kuvajta, predsednik odbora Fondacije Sabah Al-Salem Al-Sabah. Istorija Kuvajta kao britanskog protektorata od kraja Prvog svetskog rata, pa i kasnije, kad je Ujedinjeno Kraljevstvo 60-tih godina prošlog veka razmestilo trupe u Kuvajtu da spreče iračku invaziju, odavno je svima poznata. Praktično, sve uticajne porodice u ovoj naftom bogatoj državi imale su veze sa anglosaksonskim svetom preko kog su osvarivale svoj politički uticaj i uvećavale bogatstvo, dok su Britanci preko njih mogli nesmetano da crpu naftu. Biografija ovog gospodina veoma je interesantna: pored toga što je završio ekonomiju na Klaremont Mekena Koledžu, a potom i master studije na Harvardu, njegov politički bekgraund je nešto što jasno ukazuje odakle Jeremiću dolazi podrška.

mohamedalsabahNaime, dr Mohamed Sabah Al-Salem Al-Sabah bio je ambsador Kuvajta u SAD u periodu 1993-2001. godine, što znači dve godine nakon prvog zalivskog rata. Gotovo je nemoguće poverovati da takvu osobu nisu pažljivo birali oni koji su „oslobodili“ Kuvajt od zlog Sadama Huseina dve godine ranije. Po povratku iz misije ambasadora, odmah je postavljen za ministra inostranih poslova Kuvajta, a 2005. godine dopisuje sebi i funkciju zamenika premijera Kuvajta. Iz političkog života Kuvajta odlazi tako što podnosi ostavku 2011. godine zbog tadašnjih protesta zbog navodne korupcije u Kuvajtskoj vladi. Naravno, kao dobrom saradniku, pronalazi mu se posao na univerzitetu Oksford, gde i danas predaje. No posebno zanimljiva su šeikova odlikovanja. Jedno je dobio 2009. godine u Jemenu, i to ni manje ni više nego od Asocijacije Arapskog bratstva (Muslimanska braća). Jemen je danas svakako u žiži javnosti zbog sukoba šiita, koje podržava Iran, i sunita, koje podržava Saudijska Arabija.

Na osnovu svega iznetog, ostaje pitanje čiji je zapravo kandidat Vuk Jeremić?

Politika
Pratite nas na YouTube-u