OBELEŽENA STOGODIŠNjICA TOPLIČKOG USTANKA

Vučić: „Izrasli smo iz onih koje si mogao da pobediš, ali koje nisi mogao...

Vučić: „Izrasli smo iz onih koje si mogao da pobediš, ali koje nisi mogao nikada da poniziš. I danas smo baš takvi, ali baš isti takvi“

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka održana je u Prokuplju. Obraćajući se prisutnima, premijer Aleksandar Vučić je rekao da taj ustanak zauzima posebno mesto ne samo u srcima i pamćenju već u čitavoj istoriji srpskog naroda i Velikog rata.

Svečanost je počela verskim obredom i polaganjem venaca kod spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine.

Premijer Vučić, koji je predvodio ceremoniju u Prokuplju, i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su lovorove vence uz intoniranje državne himne.

Obraćajući se građanima, premijer je rekao da Toplički ustanak zauzima posebno mesto, ne samo u srcima i pamćenju, već i u čitavoj istoriji srpskog naroda i Velikog rata.

Istakao je da će, iz današnje perspektive, neko da postavi pitanje da li su posledica ustanka bile srpske žrtve, ali istorijske činjenice, kaže, govore da su srpske žrtve bile uzrok ustanka.

„To je bio jedini ustanak tokom čitavog rata, nije ga bilo u mnogo jačim državama koje su bile pod okupacijom. Ali se desio u malenoj Srbiji, poznatoj po poštenim ljudima, iako su imali pred sobom najjaču vojnu silu tog doba“, naglasio je premijer.

„Srpski je narod tada pokazao da je spreman da se bori za slobodu, a protiv tiranije Bugara“, rekao je Vučić.

„Danas, ovde pred vama, dragi junački narode srpske Toplice, želim da se zahvalim na svemu što ste dali, i u Drugom svetskom ratu i u ratu tokom devedesetih, jer nikad niste pitali ni za šta drugo već ste davali svoje živote za Srbiju“, naglasio je Vučić.

Kada Srbija zove, dodao je premijer, Toplica je ta koja se diže na noge i krvari uz tihi lelek.

„Uporedo sa neljudskim ugnjetavanjem okupator je pokušao da ukine srpski jezik. Knjige su spaljene, sveštenici ubijeni“, rekao je premijer.

Pobijeno je 20.000 Toličana samo zato što su odlučili da kažu ne, poručio je Vučić ističući da su se na taj način svrstali na stranu slobodaraskog sveta.

Srbija ni posle svega što su joj radili nije uništena, ni posle svega što su joj oduzeli nije propala, niti je posle toliko gaženja ponižena, poručio Vučić.

„Nisam došao po vaše glasove ovde, već to da vam kažem i da kažem da srpsko srce i danas kuca za Kosovo i Metohiju i ne mogu da ga zaustave“, naglasio je premijer.

„Da vam kažem da naša Srbija još stoji, da je jača i raste svakog dana, da se bori za svaki život u njoj, da zna kuda ide“, rekao je Vučić i dodao:

„Glavu gore Srbijo, da idemo napred…Da ne idemo ni na koga, ali nikom da ne damo na nas“.

„SRBIJA NIKAD PROTIV RS, NI SRPSKA PROTIV SRBIJE“
Premijer je poručio da Srbija ni danas, ni sutra neće ustati protiv Republike Srpske, niti Republika Srpska protiv Srbije.

Istakao je da smo izrasli iz onih koje si mogao da pobediš, ali koje nisi mogao nikada da poniziš.

„I danas smo baš takvi, ali baš isti takvi“, rekao je Vučić.

Naglasio je da kada Srbija nekome pruži ruku, a to je, kako je dodao, činila bezbroj puta, i kada tu ruku neko odbije i na nju pljune, kao što su, kako je rekao, činili bezbroj puta, Srbija ih njome neće udarati.

„Nikoga nećemo udarati, pošto nikoga ne želimo da udaramo, ali im poručujemo da Srbiju neće uspeti da sruše ili podele. Srbija ni danas ni sutra neće ustati protiv Republike Srpske niti Republika Srpska protiv Srbije. I to je naš zavet“, poručio je Vučić.

Dodao je da će tu ruku pomirenja vratiti u Srbiju, da njom još više radimo, još više puteva sagradimo, još više fabrika otvorimo, bolnice i škole uredimo.

„I da budemo ponosni na to što smo rukama svojim stvorili“, rekao je Vučić, dodajući da dve stvari ne damo nikome – nezavisnost i slobodu Srbije i „uvek ćemo biti u stanju da ih sačuvamo i odbranimo od svakoga“.

Premijer se zatim, sa članovima Vlade, uputio u obilazak postavke „Toplički ustanak 1917 – 100 godina posle“ u Narodnom muzeju Toplice.

Osim Vučića i Dodika, ceremoniji su prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga, predsednik opštine Prokuplje, predstavnici diplomatskog kora, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Toplički ustanak bio je jedina oružana pobuna u porobljenoj Evropi u Prvom svetskom ratu. Od kraja februara do kraja marta 1917. oslobođena je velika teritorija Topličkog i Jablaničkog okruga. Povod za ustanak bila je prisilna mobilizacija, koju je sprovodila bugarska vlast.

Tokom gušenja ustanka austrougarska i bugarska vojska ubile su 20.000 ljudi i zapalile više od 50.000 kuća.

Spomenik topličkim junacima podignut je u centru Prokuplja 1934. a na otkrivanju su bili kralj Aleksandar Karađorđević, patrijarh Varnava, članovi Vlade i oko 40.000 građana.

Izvor RTS, 26. februar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u