DA LI JE SAVEZ MEDIJA I ESTABLIŠMENTA TRAMPU OTEO VIZIJU?

SALMAN RAFI ŠEIK Trampova administracija je gubitkom Flina izgubila autoritet i sposobnost da predstavi...

SALMAN RAFI ŠEIK

Trampova administracija je gubitkom Flina izgubila autoritet i sposobnost da predstavi američkoj javnosti svoju viziju

Ostavkom Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost politička kriza u SAD se samo produbila i verovatno će prerasti u sveobuhvatnu bitku za moć i kontrolu između Trampa i onog što neki nazivaju „dubokom državom“. Iako je Donald Tramp izabrani predsednik SAD, stiče se utisak da moć zapravo nije u njegovim rukama.

To je bilo evidentno iz načina na koji je takozvani „proruski“ savetnik bio primoran da podnese ostavku. Nakon tog poteza u SAD se razvila intezivna debata, što je navelo veliki broj ljudi (48 odsto, sudeći po nedavnoj anketi) da se izjasne da su nezadovoljni načinom na koji je Tramp vodio državu u prvom mesecu svog mandata. Tramp je već ustuknuo po pitanju Krima. Isto tako ne žuri mu se da se poveže sa Rusijom u Siriji niti više NATO smatra „zastarelim“. Isto tako, zaokret od 180 stepeni ka Kini je nešto što u toku kampanje niko nije mogao da predvidi. U ovom trenutku veliki deo Trampovih predizbornih obećanja je mrtav i zakopan ispod dubokih struktura moći, zbog čega imamo jedinstven slučaj u istoriji da postoji veliki jaz između američkog predsednika, sa jedne, i sistema sa druge strane. Nema dokaza da on može prevagnuti u ovom rvanju i postati američki „vitez u sjajnom oklopu“.

Bez obzira na ishod te borbe, nakon Flinove ostavke isplivala su mnoga pitanja o Trampovoj sposobnosti da izmeni kurs američke spoljne i domaće politike, a tako se produbila i takozvana kriza legitimiteta, čime je Trampu ostavljen minimalni manevarski prostor da slobodno trasira kurs američke politike.

Kriza, ili borba za moć, narasla je do tačke u kojoj je izabrani američki predsednik primoran da javno optuži američke obaveštajne službe da medijima dostavljaju informacije protiv njega i da izjavi kako je današnja Amerika „ista kao Rusija“.

Američku javnost zapljuskuje talas rusofobne kampanje i pad podrške Trampu je više direktna posledica ovog širenja lažnih informacija nego stvarnog „lošeg upravljanja“ državom.

Curenje informacija u medije već je dovelo do ostavke Majkla Flina. Vašington post je nedavno izvestio kako je Flin „razgovarao o sankcijama“ sa ruskim zvaničnicima tokom tranzicionog perioda iako je uveravao potpredsednika Majka Pensa da se to nije dogodilo. Njujork tajms je 14. februara objavio da su i drugi članovi Trampove administracije i izbornog tima takođe imali kontakte sa ruskim obaveštajcima.

Flinova ostavka samo tri nedelje nakon Trampove inauguracije omogućila je medijima da tvrde kako je Bela kuća u totalnom haosu.

flin01Medijski propagandisti su sasvim sigurno nervirali Trampa, koji je posegao za svojim omiljenim medijumom komunikacije i serijom tvitova napao medije i obaveštajne agencije. U najmanje dva tvita Tramp je naveo da su Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) „vodili kampanju protiv njega“.

„Pravi skandal je to što obaveštajne agencije nelegalno dostavljaju poverljive informacije, kao da se radi o slatkišima. To je veoma neamerički“, tvitnuo je Tramp. „Informacije su nelegalno dostavljane posrćućim Njujork tajmsu i Vašington postu od strane obaveštajne zajednice.“

To je izazvalo krizu koju dodatno raspiruju američki mejnstrim mediji zahtevima za političkim promenama, posebno u odnosu prema Rusiji – povodom Krima i saradnje u Siriji – što je Tramp najavio tokom predizborne kampanje.

Videli smo da se nešto od tih obećanja već izmenilo. Ovo Trampovo povlačenje u političkom smislu znači da je establišment pokazao da ima sposobnost i smelost da potkopa Trampa ako bude odstupao od njihovog scenarija – scenarija koji zavisi od postojanja neprijatelja (Rusije) i koji establišment i duboka država mogu koristiti da zaštite, uvećaju i materijalizuju svoje lične političke i ekonomske interese kako u domaćoj tako i u spoljnoj političkoj i ekonomskoj areni.

Obuzdavavanje Trampa bazirano na „rusofobiji“, međutim, neće ostati ekskluzivitet američkih političkih krugova. Naprotiv, moguće je – i već se događa – širenje „rusobobije“ u međunarodnu političku arenu, i to će definisati i oblikovati Trampove odnose sa evropskim saveznicima SAD, koji nisu zadovoljni Trampovom spoljnom politikom i neće da mu dozvole da uruši SAD-NATO bezbednosni sistem (čitaj: NATO više nije „zastareo“).

Vredno pomena je da se ova „transatlantska“ rusofobija pretvara u novi hladni rat. Ministri odbrane NATO članica nedavno su na zatvorenom samitu u Briselu diskutovali o prisustvu njihovih mornarica u Crnom moru. Očigledno je da ceo zapadni blok prezire Trampa, stvarajući tako disbalans bez presedana u zapadnoj Alijansi u pogledu pitanja kuda Tramp vodi savez iako američki partneri ne znaju koliko ga ozbiljno treba shvatiti zbog njegove nemogućnosti da stavi stvari pod svoju kontrolu (NATO saveznicima je privlačnije držanje antiruskog kursa i privrženost sankcijama za koje se zalaže establišment).

Trampova administracija je gubitkom Flina izgubila autoritet i sposobnost da predstavi američkoj javnosti svoju viziju. Sa druge strane, savez medija i establišmenta je Donaldu Trampu oteo njegovu viziju, primoravajući ga da zaboravi predizborna obećanja i da se putem društvenih mreža bori za svoj politički opstanak.

Baš kao što Trampova konfrontacija sa američkim establišmentom izaziva nelagodu u domaćoj i evropskoj političkoj areni, i njegova borba se jednako odvija na oba poprišta, američkom i evropskom. Dok je Tramp posegao za Tviterom kako bi odgovorio na neprekidnu medijsku kampanju, na evropskom frontu je uzvratio novim širenjem sumnji u američku privrženost NATO.

matisfonderlejenOdnosno, premda je prinudno prihvatio NATO kao „temelj“ američke bezbednosti, Matisove opaske na sastanku NATO ministara odbrane pokazuju da kriza nije gotova i da se neće smiriti sve dok traje Trampova borba protiv establišmenta (koja se možda neće okončati uskoro) ili dok svemoćnom američkom establišmentu ne pođe za rukom da od Trampa napravi tipičnog neokonskog jastreba.

Salman Rafi Šeik je stručnjak za međunarodne odnose i unutrašnju i spoljnu politiku Pakistana

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u