IPAK SLEDI PRIBLIŽAVANjE SAD I RUSIJE

PEPE ESKOBAR Turska i Srbija zaobilazećim manevrom podrivaju poziciju Rumunije i Bugarske u južnom/jugoistočnom...

PEPE ESKOBAR

Turska i Srbija zaobilazećim manevrom podrivaju poziciju Rumunije i Bugarske u južnom/jugoistočnom delu NATO

Prava pozadina ostavke Majkla Flina je potvrđena od dobro informisanog američkog insajdera, koji je ranije detaljno izneo kako će se razvijati Trampova spoljna politika. Sudeći prema tom insajderu, kojeg sam nazvao „M“, „Flin je uklonjen jer se zalagao za udar na Iran, koji bi imao katastrofalne posledice. To bi dovelo do iranskog odgovora po zapadnim naftnim zalihama na Bliskom istoku, što bi ojačalo rusku ekonomsku moć, jer bi cene nafte skočile na preko 200 dolara po barelu, a EU bi morala da se pridruži rusko-kineskom bloku ili u suprotnom ne bi imala dovoljno energenata da preživi. SAD bi ostale potpuno izolovane.“

Dok je još uvek bio na poziciji savetnika za nacionalnu bezbednost, Flin je zvanično već bio stavio Iran „pod prismotru“. To je zbog praktičnih razloga doslovno bila objava rata. „M“ pojašnjava pozadinu: „Turska je ovde ključna, a Turska želi dogovor sa Iranom. Ključna opasnost za NATO je Turska, budući da ne kontroliše Srbiju, a Turska i Srbija zaobilazećim manevrom podrivaju poziciju Rumunije i Bugarske u južnom/jugoistočnom delu NATO. Srbija je u Prvom svetskom ratu bila uz Rusiju, a Turska uz Nemačku. Tito se povezao sa Rusijom u Drugom svetskom ratu, a Turska je bila neutralna. Ako se povežu Turska, Srbija i Rusija, NATO je nadigran (outflanked). Turska se povezuje sa Rusijom i Iranom nakon onoga što je Erdogan doživeo kao propali pokušaj puča protiv njega u organizaciji CIA. Sve ovo daleko nadilazi Flinove operativne kapacitete.“

„M“ nastavlja da tvrdi kako je Obamino otvaranje prema Iranu, koje je dovelo do nuklearnog sporazuma, suštinski bila taktika potkopavanja pozicija ruskog Gazproma zbog pretpostavke da bi iransko-irački gasovod bio produžen do Turske i potom spojen sa tržištem EU.

Ipak, za uspeh ovog velikog gambita bile bi potrebne velike investicije i mnogo godina rada. Paralelno s tim, Teheran je od samog početka povećao izvoz energenata evroazijskim komšijama, posebno Kini. Iz toga je na kraju moglo da usledi samo podizanje „tenzija“ u odnosima SAD i Irana. Za Flina je hiperkompleksnost jugozapadne azijske šahovske table možda zaista bila, kako je to „M“ definisao, „van njegovog domašaja“.

ZAŠTO PENTAGON TOLIKO ZAZIRE OD RUSIJE
„M“, nasuprot gotovo konsenzualnom mišljenja u Beltveju, insistira da „približavanje Rusiji nije zavisilo od Flina. Ono zavisi od onih koji kontrolišu Trampa, a oni su ga postavili u fotelju sa ciljem zaokreta ka Rusiji. Konflikt sa dubokom državom je irelevantan. Ovo su profesionalci koji znaju kako i kada da promene politiku. Oni drže u šaci svaku osobu na visokom položaju i mogu da je unište kad god požele. Flin se našao na njihovom putu i zato je sklonjen.“

„M“ još jednom objašnjava zbog čega Pentagon toliko zazire od Rusije: „Rusija nije ekonomska pretnja SAD. Njena industrijska baza je fokusirana na vojnu proizvodnju. Nakon bombardovanja Beograda u kasnim 90-tim razvila se u najveću vojnu silu sveta u pogledu samoodbrane. Njena PVO drži pod kontrolom ceo ruski vazdušni prostor a interkontinentalne balističke rakete ruske vojske su najnaprednije na svetu. Nedavno testirane američke defanzivne rakete, postavljene u Rumuniji, gotovo su bezvredne, uprkos lažnom izrežiranom uspehu za evropske oči i držanje NATO u jednom komadu. Rusija je prirodni saveznik SAD. Amerika će učiniti zaokret ka Rusiji i Flinova ostavka je relativno beznačajna osim što može poslužiti za zamajavanje“.

putinvojska03Sada uporedite ovu analizu sa CIA spinom – propisno prenetim širom američkih korporativnih medija – u kojem se ukazuje na zlokobnu unutrašnju borbu u Trampovoj administraciji. Borba je zaista postojala i američki obaveštajci su sa zadovoljstvom pomogli budući da ti operativci nikada nisu voleli Flina, kao ni on njih.

Na to dodajte i obaveštajnu hobotnicu Obaminih lojalista poput patetničnog bivšeg savetnika Bena Roudsa, kao i izabrane operativce duboke države, penzionisane i aktivne. Da stvar bude još zanimviljivija, čak i neokon Majkl Ledin, koji je, zajedno sa Flinom, koautor islamofobnog dela Polje borbe, lamentuje da su ovo političko ubistvo organizovale „klike CIA operativaca i Obaminih lojalista u tandemu sa saveznicima u medijima“.

Najmoćnije neokonske/neolikonske frakcije duboke države iz praktičnih razloga zaista jesu izvele tajnu operaciju izbacivanja Flina iz igre i nastaviće da deluju hvatajući svaku moguću priliku da za impičment dok na kraju ne izbace i Trampa. Kakva god da je strategija duboke države ili pravih Gospodara koje pominje „M“, Tramp jeste suočen sa moćnom osovinom neokona/neolibkona duboke države, CIA, neoliberalnih korporativnih medija od CNN do Vašington posta i još uvek aktivne Klinton mašinerije.

NEOKONI NISU POBEDILI TRAMPA
Potez koji bi označio totalni preokret – stvarni reset odnosa sa Rusijom – možda je doveden u pitanje uprkos našem insajderu. Ili, što je još zanimljivije, možda se nalazimo usred veoma sofistikovane vajang igre senki – performansa u kojem Gospodari, po Kisindžerovom receptu, zaista planiraju na kraju da se udruže sa Rusijom kako bi ugrozili i srušili evroazijsku integraciju, čiji je suštinski nosilac strateško partnerstvo Rusije, Kine i Irana.

U međuvremenu svedočimo prljavim diverzijama, poput slučaja kad je odvratni i senilni senatorski duo Mekejn-Grejem početkom godine pozvao Kijev da pokrene još jedan ratni poduhvat protiv Donjecke narodne republike, pripremajući teren da za sve okrive Putina.

Novi savetnik za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmaster je možda tek pametna taktička diverzija Trampovog tima. Mekmaster je najtipičniji primerak politički korektnog zagovornika statusa kvo iz duboke države; on Rusiju opisuje kao „protivnika“, ostajući veran standardnoj doktrini Pentagona koja Rusiju i Kinu definiše kao „egzistencijalne pretnje“.

Dakle, prerano je da se nedvosmisleno izjavi da su neokoni porazili Trampa. Nalazimo se usred žestoke frakcionaške borbe američkih elita/duboke države. Ovo je uglavnom bilo lako predvideti, čak i pre konačnog rezultata američkih predsedničkih izbora.

„M“ je u krajnjoj liniji u pravu kad navodi da su Trampa gospodari podržali da preorijentiše/reorganizuje/podigne projekat Imperije haosa. Iznenadna najava o dodatnih 54 milijarde dolara za vojnu potrošnju je odavno isplanirana. T-Rex Tilerson je u tišini već desetkovao polovinu Obamine administracije u Stejt departmentu. To je neka vrsta manjeg čišćenja močvare. Big oil i znatan deo vojno-industrijskog kompleksa snažno podržava Trampa. Ove interesne grupe već znaju da je demonizovanje Rusije loše za biznis.

rekstilerson05Gubitnička osovina će nastaviti da izaziva haos, dok se trenutna entropija pretvara u unapređenu verziju igre senki. Makijaveli/Rišelje Stiv Benon možda je indirektno odao igru kad je ukazao da se odvija proces kreativne destrukcije koji će dovesti do potpuno nove forme struktura moći u SAD. Uzevši to u obzir, Flin je bio običan pion. I, budite sigurni, natmureni makijavelista i njegov blješteći Princ zauzeli su čvrste pozicije u ovoj partiji, koja se igra na duge staze.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Sputnik International

Svet
Pratite nas na YouTube-u