„NEKI NOVI TRAMP“: OKO 80 ODSTO AMERIKANACA POZDRAVILO GOVOR U KONGRESU

Njegov žestoki kritičar, nekadašnji Obamin savetnik i blizak saradnik, Van Džouns rekao je da...

Njegov žestoki kritičar, nekadašnji Obamin savetnik i blizak saradnik, Van Džouns rekao je da je to bio ‘trenutak kada je Tramp zapravo postao predsednik Amerike“

Amerika mora svoje građane staviti na prvo mesto jer samo tako možemo učiniti Ameriku ponovno velikom, poručio je američki predsednik Donald Tramp tokom svog prvog obraćanja Kongresu.

On se obratio i udovici američkog vojnika poginulog nedavno u Jemenu koja je prisustovala govoru, a u prvim analizama Trampovog obraćanja, svi CNN-ovi panelisti su se složili da je taj trenutak obeležio ceo govor.

Njegov žestoki kritičar, nekadašnji Obamin savetnik i blizak saradnik, Van Džouns rekao je da je to bio ‘trenutak kada je Tramp zapravo postao predsednik Amerike“.

CNN je objavio i rezultate ankete prema kojima je čak 78 posto ispitanika na Trampovo obraćanje reagovalo pozitivno (57 posto jako pozitivno, 21 posto donekle pozitivno), a 21 posto negativno.

S obzirom na to da je mandat započeo pre više od mesec dana, Tramp je u obraćanju Kongresu istakao šta je kao predsednik do sada uradio, ali i šta planira da uradi do kraja svog četvorogodišnjeg mandata.

Odmah na početku osudio je seriju pretnji jevrejskim centrima širom Amerike kao i vandalizmima po jevrejskim grobljima koji su se zaređali od njegovog dolaska na vlast.

„Ovo nas podseća da smo zajedno ujedinjeni u osudi zla u svim njegovim groznim oblicima“, rekao je Tramp.

U nastavku je obećao da će „bakljom“ koja mu je predata „osvetliti svet’.

„Počinje novo poglavlje američke veličanstvenosti, sve nas prožima novi nacionalni ponos, svedočimo obnovi američkog duha, naši saveznici će shvatiti da je Amerika opet spremna da bude predvodnik“, rekao je američki predsednik, prenosi „Telegraf“.

Nakon još nekoliko opštih poruka, nabrojao je neke od problema s kojima se, prema njegovom viđenju, Amerika danas suočava.

Među njima su, kako je naveo, nezaštićene granice, propala infrastruktura, posrnula industrija, pošast droge…

„Amerika mora svoje građane staviti na prvo mesto jer samo tako možemo učiniti Ameriku ponovno velikom“, rekao je on, preneo je „Jutarnji list“.

Pohvalio se da su od njegovog ulaska u Belu kuću mnoge velike kompanije obećale investiranje milijardi dolara na području Amerike i otvaranje na desetina hiljada novih radnih mesta.

Naveo je i uštedu na ugovoru države s proizvođačem novog borbenog aviona F-35, a najavio je i dodatne uštede na nekim drugim ugovorima kao i na temelju zabrane zapošljavanja u većini javnih službi.

Ponovio je i neka dobro poznata obećanja iz kampanje, poput onoga o deregulaciji te pravilu da se nakon svakog novog propisa moraju ukinuti dva stara.

“ Ukinućemo propise koji prete budućnosti naših rudara, raskrčili smo put za izgradnju naftovoda „Kistone“ i „Dakota“, a lično sam naredio da cevi budu sagrađene američkim čelikom. Povukli smo se iz Transpacifičkog partnerstva, ubice radnih mesta“, rekao je Tramp.

OBRAČUN SA NARKODILERIMA I ISLAMISTIMA
Najavio je žestok obračun s narkokartelima kao i gradnju već čuvenog zida na granici s Meksikom na kojoj, kako smatra, vlada bezakonje. „Sprovođenjem imigracijskih zakona povećaćemo plate, uštedeti milione i učiniti naše zajednice sigurnijima. Želimo da svi Amerikanci uspeju, ali to nije moguće u bezakonju, moramo vratiti vladavinu prava na naše granice“, rekao je on.

Naša je obaveza da služimo građanima i štitimo ih i stoga preduzimamo snažne mere kako bismo ih zaštitili od radikalnog islamskog terorizma, rekao je Tramp, navodeći da su većinu terorističkih napada na teritoriju Amerike izveli ljudi iz inostranstva.

„Kao što sam obećao, naredio sam Ministarstvu odbrane da izradi plan za uništenje ISIS-a, koji kolje ljude svih vera i uverenja, i muslimane i hrišćane i ateiste. Istrebićemo te zlikovce s lica Zemlje zajedno s našim saveznicima, uključujući i one iz muslimanskog sveta“, dodao je on.

Spomenuo je i da će sankcionisati sve one koji budu podržavali iranski program balističkih raketa, a u kasnijem delu obraćanja ponovio je da ostaje privržen NATO-u, ali da od članica tog vojnog pakta očekuje da plate svoj deo troška.

OPUŽBE NA RAČUN OBAMINE ADMINISTRACIJE
Zatim se posvetio obračunu s Obaminom administracijom i nabrojao šta je sve nasledio od bivšeg predsednika, a što bi po njemu trebalo ispraviti.

Optužio je između ostalog Obamu da se u osam godina mandata njegova administracija zadužila više od svih prethodnih zajedno. „Moraćemo da zanemarimo stranačke razlike za rešavanje svih tih problema, za postizanje ciljeva moramo ponovo pokrenuti američki ekonomski motor i značajno otežati kompanijama napuštanje naše zemlje i zatvaranje radnih mesta“, rekao je Tramp negodujući što druge države na američke proizvode nameću velike carine, dok Amerika na proizvode iz tih država carine gotovo i nema.

„Verujem snažno u slobodnu trgovinu, ali trgovina mora biti i poštena, dugo to nismo imali“, dodao je on.

Pozvao je i na ukidanje „Obamakera“, ali i na njegovo nadomeštanje te na postupnu tranziciju iz postojećeg u neki novi sistem zdravstvenog osiguranja. I na ovom je pitanju na saradnju pozvao i demokrate.

Zatim je svoje stavove dodatno argumentovao predstavljajući svoje goste smeštene na galeriji dvorane u kojoj se obraćao Kongresu.

APLAUZ ZA UDOVICU PREMINULOG SPECIJALCA
Među njegovim gostima bila je i Karin Ovens, udovica Rajana Ovensa, pripadnika specijalne vojne jedinice „Navy seals“, koji je poginuo u misiji u Jemenu koju je naredio Tramp, a koja se pokazala potpunim fijaskom.

Trenutak u kojem joj se Tramp obratio obeležio je celo obraćanje. “ Blagosloveni smo što je večeras s nama Karin Ovens. Rajan je umro baš kao što je i živeo: kao ratnik i kao heroj. Borio se protiv terorizma i štitio je našu državu“, rekao je Tramp.

„Upravo sam razgovarao s generalom Matisom (ministrom obrane), koji mi je isto to rekao. Citiraću ga: ‘Rajan je učestvovao u izrazito uspešnom napadu koji je proizveo veliku količinu korisnih podataka koji će nas odvesti u još mnogo pobeda u budućnosti““.

Prema njegovim rečima, to što je Rajan učinio ostaće zapisano u večnosti.

„Kao što nas Biblija uči, nema većeg ljubavnog čina od polaganja života za prijatelja. Rajan je dao svoj život za prijatelje, za svoju zemlju i za našu slobodu. Nikad ga nećemo zaboraviti – rekao je Tramp gledajući Karin Ovens, čije su se oči ispunile suzama, a cela dvorana emocijama“, navodi „Jutarnji“.

Svi su se ustali i počeli da joj aplaudiraju, a pljesak je trajao dve minute i 11 sekundi.

„Rajan nas sada sve gleda i mislim da je jako sretan jer mislim da je upravo oboren rekord“, rekao je Tramp misleći se na dužinu aplauza.

Nakon toga, Tramp je izneo još nekoliko zaključnih rečenica, od kojih je najglasnije odjeknula ona da je „došao kraj sitničarenju i trivijalnim svađama“.

„Treba nam hrabrost kako bismo podelili snove što nam ispunjavaju srca. Odvažnost da iskažemo nadanja koja nam tište duše. I odlučnost da te snove i nade pretvorimo u dela“, rekao je Tramp, kojega su tokom jednosatnog govora aplauzima prekidali 94 puta.

Izvor Jutarnji/Večernje novosti, 01. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u