LOMLjENjE KIČME NA BALKANU

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Makedonija je pouka za Vučića da ne pristaje na sve zahteve koji...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Makedonija je pouka za Vučića da ne pristaje na sve zahteve koji se pred njega postavljaju i uvek naglašava da će Srbija voditi samostalnu politiku

Makedonija je verovatno tek priprema za uveliko proključali balkanski lonac, u kome se svi kuvamo kao paprikaš koji spremaju brojne strane obaveštajne službe, pretežno zapadne, ali i pojedine istočne. Suština je lomljenje kičme svakom ko pokuša da od sopstvene države napravi suverenu zemlju da ne bude oljušten kao banana. Priprema za to kuvanje velika je bitka velikih sila za uticajem na Balkanu, jer posle završenog sukoba u Siriji i zamrznutog konflikta u Ukrajini, potrebno je novo žarište, a Balkan je dušu dao za tako nešto.

Da bi sukob bio potpun, neophodno je Srbiju ubaciti u mašinu, jer bez Srbije kao najveće zemlje bivše SFRJ nema ni sukoba. Otuda, brojne provokacije, koje dolaze od političkih patuljaka poput Bakira Izetbegovića ili Ahmetija u Makedoniji, pa sve do Tačija i Haradinajevih sledbenika, nisu ništa drugo do izazivanje naše reakcije. Ispituju nas gde je granica naše trpeljivosti. Za sada Vučić vešto eskivira da uđe u vrtlog zapaljivih izjava i sukoba, ali će se pritisci i provokacije podizati.

Posebno ako se pokrene građanski rat u Makedoniji, koji bi po samu Srbiju imao nesagledive posledice. Najpre zbog činjenice da bi vrlo lako albanski faktor mogao da počne sa određenim dejstvima i na našoj teritoriji, a potom što je to za našu ekonomiju veoma loše, jer ko će objektivno dolaziti u Srbiju i uopšte na ove prostore da investira ako vlada rizik od ratnih sukoba. Nema potrebe naglašavati da bi se pokretanjem rata u Makedoniji Srbiji odsekao put ka Grčkoj, prekinula se kineska zamisao o izgradnji pruge Pirej-Budimpešta, a potencijalna izgradnja ruskog gasovoda bila bi u potpunosti zaboravljena.

Zato sa naše strane mora da se sve učini da do sukoba ne dođe i zato moramo puno knedli da progutamo. To jedino može jak lider, koji ima jasan cilj i zacrtani put, a u ovom momentu je to isključivo Aleksandar Vučić ako se pogleda ponuda na predsedničkim izborima. To je razlog zbog čega se iskreno pribojavam izazivanja političke nestabilnosti u Srbiji, jer mnogima koji bi da lome kičmu na Balkanu ne odgovara politički stabilna Srbija.

Ipak, pouke radi, vredi se zamisliti nad jednom činjenicom koja jasno ukazuje da se nikako ne sme od zemlje napraviti slepa poslušnička tvorevina, a ta činjenica vezuje se baš za Makedoniju. Ne postoji nijedan zadatak koji je Zapad Makedoniji dao se ispuni a da ga nisu prihvatile sve dosadašnje političke elite našeg južnog suseda, čak i oni koji su na najgori način ponižavali makedonsko vođstvo i narod. Takvo slepo poslušništvo im se vratilo tako što su ih isti ti koji su ih tako grozno ponižavali upravo i doveli do ivice građanskog rata.

Zato je Makedonija odlična pouka za Vučića da nikako ne pristaje na sve moguće zahteve koji se pred njega postavljaju i da uvek naglašava da će Srbija voditi samostalnu politiku. Bilo kakva drugačija politika može nas dovesto do ovoga gde je danas Makedonija, pa i Bosna i Hercegovina.

vucicbihSve u svemu, čuvajmo našu političku stabilnosti i pre svega ljubomorno čuvajmo zemlju, jer je lomljenje kičme na Balkanu svim neposlušnim narodima i njihovim liderima uveliko otpočelo.

Politika
Pratite nas na YouTube-u