ŠTA JE ZAPRAVO „TIRANSKA PLATFORMA”

EMILIJA GELEVA NATO žuri da novu administraciju SAD stavi pred svršen čin gde god...

EMILIJA GELEVA

NATO žuri da novu administraciju SAD stavi pred svršen čin gde god je moguće – i u Ukrajini, i u Makedoniji, i u Crnoj Gori, i u Srbiji

„Tiranska platforma“ za albanizaciju Makedonije je sorosoidni NATO proizvod par exellence. Uprkos svim pritiscima neoliberalnih struktura EU, NATO i sorosoida Džejmsa Bejlija – koji je u Skoplju još uvek američki amabsador – na presednika Makedonije Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade dâ lideru SDSM Zoranu Zaevu, dan uoči posete šefice EU diplomatije Federike Mogerini Skoplju makedonski predsednik je odbio to da učini. Lider opozicione SDSM Zoran Zaev, čija partija nije pobedila na izborima 11. decembra 2016. godine, uz pomoć postizbornog inženjeringa, prikupio je 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnih 61, praveći savez sa tri albanske partije i prihvatajući sve njihove zahteve iz takozvane „Tiranske platforme“. Njihova namera je bila da postanu vlast uprkos izbornoj pobedi vladajuće VMRO-DPMNE, čiji lider Nikola Gruevski prethodno nije prihvatio ucenjivanje albanskih partija i po cenu gubljenja vlasti.

Odbijanje Ivanova odjeknulo je kao bomba, sudeći po naslovima domaćih i stranih elektronskih medija. Suština odluke Ivanova je da, kako je rekao, ne može da dâ mandat nekome ko ugrožava nezavisnost i suverenitet Makedonije. Predsednik Ivanov je rekao da, u skladu sa Ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera. Ta platforma predstavlja postizborno kršenje Ustava i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje. Ivanov je pritom istakao da je reč o platformi albanskih partija, kojima su one uslovile podršku Zaevu. Građani su glasali za evropske reforme, a ne za stranu platformu, naglasio je Ivanov.

NATO KONCEPT JOŠ IZ 2002. GODINE
Evropski komesar Johanes Han, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i američki ambasador u Skoplju Bejli od Ivanova su javno tražili davanje mandata Zaevu za sastav nove vlade. Albanci su, naime, platformu za podršku novoj makedonskoj vladi doneli još u januaru uz podršku zvanične Tirane, pa se taj dokument u Skoplju još naziva „Tiranska platforma”.

Tiranska platforma, koju je albanski presednik Edi Rama u Tirani podelio liderima albanskih partija iz Makedonije, u suštini je plan NATO za uspostavljanje Velike Albanije. Ono što niko nije rekao makedonskim medijima je da je jedna od sedam glavnih tačaka Tiranske platforme albanski zahtev za stvaranje „integrisanog upravljanja granicama“ na granici Makedonije sa Kosovom i Albanijom. To je zapravo pokušaj da se uklone granice i da se implementira koncept Velike Albanije.

zoranzaev201701To je koncept NATO iz aprila 2002. godine, a ideju je u Skoplju predstavio Robert Seri, tadašnji direktor NATO za operacije i upravljanje krizama. Deklaracija, koja je trebalo da se usvoji na predloženoj konferenciji o bezbednosti u regionu, predviđala je uspostavljanje zajedničke granične patrole između Makedonije i Albanije, Makedonije i Kosova, kao da se radi o jednoj državi. Tim ambasadora Serija nije hteo da izmeni te tačke u završnom dokumentu konferencije, te je naša ocena tada bila da se konferencija ne može održati.

Dakle, ovo nije prvi pokušaj NATO da napravi Veliku Albaniju na račun Makedonije, ali sad je to bilo preko Tiranske platforme, koju su lideru SDSM Zoranu Zaevu podmetnuli kao kukavičje jaje. On je prihvatio sve zahteve iz te platforme sa jedinim ciljem da dobije podršku albanskih partija u parlamentu i da se kako-tako dočepa vlasti.

U platformi koju su usvojile tri albanske partije – DUI, pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance – između ostalog se traži uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama. Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje „genocid nad albanskim narodom u Makedoniji” u periodu od 1912. do 1956. godine, kao i izvinjenje Albancima ne samo od Makedonaca već i od srpskog naroda.

ŠTA SVE SADRŽI PLATFORMA
Platforma podrazumeva sedam glavnih tačaka, među kojima se ističe da Albance treba smatrati konstitutivnim narodom Makedonije. Zahteva se i upotreba albanskog jezika na svim državnim nivoima, kao i da u Ustavu treba da stoji da su zvanični jezici Makedonije „makedonski sa svojim ćiriličnim pismom i albanski sa svojim alfabetom”. Albanci su zahtevali i debatu o zastavi, himni i nacionalnim simbolima, „tako da oni odražavaju multietničnost društva i etničku jednakost”.

Dakle, nema sumnje ko je autor Tiranske platforme. To je sorosoidni neoliberalni NATO, u kome se još nije odrazila realna promena vlasti u Vašingtonu. U tom smislu, generalni sekretar NATO je sebi dozvolio da javno deli naređenje predsedniku jedne suverene zemlje kome bi trebalo da uruči mandat za sastav vlade. Ustvari, potpuno isto kao i oni iz Brisela, gde Pirove pobede slave sorosoidni birokrati kao Han, Mogerini itd.

Mora se imati u vidu i da je Barak Obama tokom svoje oproštajne posete Atini imao Makedoniju visoko na dnevnom redu, odmah posle Rusije. Takođe je bivši šef CIA nekoliko dana pre no što je smenjen posetio Tiranu i sastao se sa Edijem Ramom.

Otuda ovo grubo mešanje NATO u unutrašnje stvari jedne države, koja pritom nije članica Alijanse, pre svega znači da je Alijansa stala iza projekta „Velike Albanije”. Njima je izuzetno važno da Zaev napravi koaliciju sa Albancima, a ispunjavanje njihovih zahteva bi dovelo do federalizacije Makedonije. U širem kontekstu, ovo otvoreno i grubo mešanje govori o tome da im se žuri i da pokušavaju da urade što više poslova da novu administraciju u Americi stave pred svršen čin gde god je to moguće. I u Ukrajini, i u Makedoniji, i u Crnoj Gori, i u Srbiji.

makedonijaprotesti20171Promene u EU će biti očigledne već u martu, posle izbora u Holandiji i u maju, posle predsedničkih izbora u Francuskoj. Do tada, Makedonci su čvrsto rešeni da brane svoju državu i da izlaz iz sadašnje situacije nađu na novim izborima, koji neće biti podložni sorosoidnom inžineringu. Takođe je neophodno i održavanje popisa stanovništva, od čega albanske partije beže, jer je vrlo verovatno da je njihov procenat u zemlji manji od 20 odsto. I SDSM i albanske partije samo hoće vlast, ali ne i nove izbore.

Autor je geopolitički analitičar i savetnik premijera za spoljnopolitičke poslove od 1998. do 2002. godine

Katehon

Politika
Pratite nas na YouTube-u