NATO I SAD PROTIV VOJSKE KOSOVA, TAČI NE ODUSTAJE

Ambasada SAD: „Usvajanje sada predloženog zakona primoralo bi nas da preispitamo našu bilateralnu saradnju...

Ambasada SAD: „Usvajanje sada predloženog zakona primoralo bi nas da preispitamo našu bilateralnu saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama uključujući našu dugotrajnu podršku tim snagama“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je prištinskim vlastima ozbiljnu zabrinutost Alijanse zbog predložene transformacije Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u oružane snage.

„Danas sam pričao sa (kosovskim predsednikom) Hašimom Tačijem i (premijerom) Isom Mustafom kako bi im preneo ozbiljnu zabrinutost NATO saveznika zbog nedavnih predloga kosovskih vlasti za transformaciju KSB u oružane snage, bez promene Ustava”, naveo je Stoltenberg.

Jasno im je, kazao je, stavio do znanja da unilateralni koraci poput ovih nisu od pomoći i zatražio od kosovskih vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom.

Stoltenberg je, kako prenosi portal „Juropijen vestern Balkans”, dodao da je poslednjih godina NATO podržao razvoj KSB kao profesionalnih i sve više multietničkih snaga.

„Struktura, mandat i misija KSB su u nadležnosti lokalnih kosovskih institucija u skladu sa njihovim ustavnim pravom. Ipak, ukoliko se mandat KSB sada razvije kako je predloženo, NATO će morati da ponovo razmotri nivo svoje posvećenosti, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta. To sam jasno stavio do znanja tokom moje posete Kosovu u februaru i ponovio u telefonskim razgovorima koje sam imao danas”, istakao je Stoltenberg.

On je dodao da ostaje u bliskom kontaktu sa kolegama u Evropskoj uniji.

U AMBASADI SAD NA KOSOVU ZABRINUTI ZBOG TRANSFORMACIJE KB
Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog najavljene kosovske namere da bez ustavnog amandmana promene mandat Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), saopšteno je danas iz američke ambasade na Kosovu.

„Mi podržavamo postepenu, transparentnu transformaciju KBS-a u multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima. Međutim, ova transformacija treba da se uradi u skladu sa Ustavom Kosova i kroz jedan sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju,„ saopšteno je iz američke ambasade.

Na njihovom sajtu se navodi da su spremni da se uključe u konsultativni proces sa svim zainteresovanim stranama kako bi postigli zajedničke ciljeve za transformaciju KBS-a na način koji bi poboljšao bezbednost Kosova, doprineo stabilnosti regiona i podržao Kosovo na putu ka evro-atlantskim integracijama.

Usvajanje sada predloženog zakona primoralo bi nas da preispitamo našu bilateralnu saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama uključujući našu dugotrajnu podršku tim snagama, navodi se na kraju.

TAČI: NE ODUSTAJEMO OD IZMENE ZAKONA O VOJSCI KOSOVA
Hašim Tači takozvani kosovski predsedniktvrdi da Priština neće odustati od procedure izemene zakona o transformaciji vojske, uprkos protivljenju međunarodne zajednice, NATO i Beograda i dodao da o tome, kako je rekao, nikada neće pregovarati sa Beogradom.

Tači je za Radio Slobodnu Evropu rekao da Bezbednosne snage Kosova ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu preti opasnost od „ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji”.

Tači tvrdi i da je Nacrt zakona, koji je prosledio predsedniku i predsedništvu Skupštine Kosova u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima koji su, kako je rekao, pisani i usvojeni u dogovoru sa međunarodnom zajednicom.

„Ja sam i danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a kome sam jasno naglasio vrednosti, okvir i buduću viziju Bezbedonosnih snaga za transformaciju iz jedne civilne u oružane snage za Republiku Kosova”, rekao je Tači uveren da će, kako kaže, ove snage još više pomoći ojačavanju multietničnosti, te da će biti na „usluzi svim građanima i čuvaće integritet i suverenitet Republike Kosova”.

Zahvalio je NATO-u što se jasno izjasnio da su institucije Kosova one koje odlučuju o budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova.

„Ali isto tako želim da potenciram da je ovaj angažman u potpunosti koordinisan i ima potpuni politički koncenzus na Kosovu, i potpuno je transparentan sa međunarodnom zajednicom”, rekao je kosovski predsednik.

Nije, kaže, u pitanju jednostrano delovanje.

„Ali ako neka zemlja misli da ovo treba da se koordiniše sa Srbijom, tako nešto neće da se desi”, naveo je Tači.

Beograd, smatra Tači, ne može da odluči o Kosovu.

„Kosovo ima svoje legitimne institucije, suverena je i nezavisna zemlja i to sam u utorak preneo premijeru Srbije, Vučiću, od koga sam zatražio da izvrši pritisak na srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, kako bi došli do ustavnih promena o Bezbednosnim snagama. Oni su u odgovoru oklevali, tako da povratka nazad nema, Bezbednosne snage moraju da se transformišu u Vojsku Kosova”, rekao je.

Na konstataciju da su NATO i SAD najavili preispitivanje svojih daljih angažmana, u slučaju da dođe do ovih zakonskih promena i na pitanje da li je to rizik za Kosovo, Tači kaže da je ovaj proces u potpunosti transparentan, te da se on sastao sa svim međunarodnim predstavnicima, a sa nekima je, kaže, razgovarao i telefonom.

Tači je, odgovarajući na pitanje da li će transformacija Bezbednosnih snaga u oružane moći da se desi bez podrške NATO-a, rekao da veruje da će ovaj proces biti u potpunosti uspešan.

„Vlada već danas ima nacrt zakona i ne bi trebalo da gubi vreme da izda svoje mišljenje na taj nacrt. Potom je sve u rukama predstavnika naroda Kosova, poslanika Skupštine Republike Kosova”, kazao je Tači.

Kosovo, prema njegovim rečima, ne može da postane deo NATO-a bez osnivanja vojske.

„Čekali smo tri godine na srpske poslanike i oni su se izjasnili jasno da nikada neće glasati za formiranje Vojske Kosova, jer su pod uticajem Beograda. Sada smo prinuđeni da nastavimo sa planom B, izmenom zakona, što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova”, kaže Tači.

Izvor Tanjug/Politika, 08. mart 2017.

VUČIĆ: POVODOM „VOJSKE KOSOVA“ OČEKUJEM POMOĆ EU, SAD I RUSIJE
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da po pitanju formiranja vojske Kosova očekuje pomoć EU, SAD, Rusije, navodeći da su to veoma krupne stvari da bi se neko sa tim igrao.

Vučić je na konferenciji za novinare na Kopaoniku, upitan o razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, rekao da se nisu saglasili oko ključnih pitanja, pre svega formiranja vojske Kosova, koje bi, kaže, bilo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, ali i suprotno kosovskom Ustavu.

On je rekao da će Srbija dati sve od sebe da utiče politički, diplomatskim sredstvima, jer je to način na koji može da utiče, ističući da po Briselskom sporazumu postoje garancije NATO da oružane snage Kosova ne smeju da kroče na sever pokrajine bez odluke NATO i lokalnog stanovništva.

„Nadam se da neki dobro razumeju koliko i šta Srbija čini da bi sačuvala mir i stabilnost, a koliko je pritiskaju sa različitih strana”, rekao je Vučić i poručio Srbima na Kosovu da ostanu na svojim ognjištima i da ne budu u strahu.

Upitan da li je formiranju vojske Kosova razgovarao sa predstavnicima EU, Vučić je rekao da je šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, kao i Tačiju, rekao šta misli o tome.

„Moram da priznam da mnoge stvari ne razumem koje se zbivaju na Balkanu, ni u Makedoniji ne razumem šta su stvarni razlozi za to, ne razumem ni sve ono što dolazi iz BiH, ni ovo iz Prištine, ali morate da se borite sa tim i da gledate kako da sačuvate mir, bezbednost i stabilnost Srbije. To je naš posao”, rekao je Vučić.

Upitan šta mu je rekla Mogerini, Vučić je rekao da taj razgovor nije bio lak, jer postoji jedno pitanje koje joj je javno postavio, a na koje nije imala odgovor.

„A šta bi bilo da sam ja rekao posle tužbe za genocid da Srbi uzmu stvar u svoje ruke u BiH. Niko nije u međunarodnoj zajednici reagovao na to kad su se oni mešali u stvari drugih zemalja. To govori o dvostrukim aršinima i različitim merilima. Ali svejedno, mi moramo da sačuvamo mir i guramo napred”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da se nada da Tači to ne radi zbog neke predizborne kampanje i glasova građana.

„Ne razumem da li planiraju da imaju interne izbore u maju, pa to rade zbog toga, ali suviše su to krupne stvari da bi se neko igrao sa tim. Danas sam ja mogao da ispljujem nekoga u regionu i ljudi bi ovde bili oduševljeni, ali je moj posao da čuvam mir i stabilnost”, rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da se neko na Kosovu i Prištini ne rukovodi tim principima, jer to ne bi bilo dobro.

NIJEDAN TAJKUN NI DINAR NIJE DAO ZA MOJU KAMPANjU
Predsednički kandidat Aleksandar Vučić izjavio je danas da nijedan tajkun nije dao ni dinara za njegovu kampanju i da je do sad potrošio deset puta manje od njegovih protivkandidata, čiji novac „nema poreklo”.

On je na konferenciji za novinare na Kopaoniku, upitan da komentariše izjave Vuka Jeremića da Vučićevu kampanju finansiraju tajkuni, rekao da, za razliku od „dosovskih kandidata”, zna odakle dolazi novac koji troši i da je je potrošio deset puta manje od njih.

„Nijedan tajkun mi nije dao ni dinar. Ponosan sam na sopstveno poštenje i to kako čuvam stranku koju vodim. Nijedan tajkun, nijedan dinar”, naglasio je Vučić i dodao da, sa druge strane, „dosovski” kandidati imaju liste tajkuna koji ih finansiraju.

Komentarišući Jeremićevu ocenu da će Srbija jos malo da bude kao Severna Koreja, Vučić je rekao da su dosovski kandidati ostavili od Srbije Severnu Koreju u ekonomskom smislu.

„Nijednu zemlju ne bih dovodio u vezu sa onim što su oni nama ostavili, različiti dosovski kandidati, pa smo iz te katastrofalne situacije useli da dovedemo zemlju do ozbiljnijeg nivoa, uređeniju, i zemlju koja ima budućnost”, rekao je Vučić.

Vučić je, navodeći da je noćas dobio istraživanja, ocenio i da dosovskim kandidatima ne ide baš dobro i da narod nije oduševljen „uvredama, pretnjama, neistinama i lažima”.

„Želim im mnogo sreće i da u narednom periodu budu mnogo uspešniji, jer je do sada išlo dosovskim kandidatima išlo je prilično loše što su bili ostrašćeniji, prljaviji i što su više psovali”, rekao je Vučić.

Dodao je i da sluša psovke i pretnje od „dosovskih” kandidata svakodnevno, a da je video i „nešto što su koristili na najprimitivniji način i što se nikad nije do sada dogodilo”.

On je odgovarajući na pitanja rekao i da mu neke stvari sa druge strane liče na humoristički program gde kažu „ja ću da povećam ovo ja ću da povećam ono”.

Tako su jasno pokazali da znaju da troše pare ali ne i kako da novac zarade.

Izvor Politika, 08. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u