ZAVERA ZA SLAMANjE TRAMPA

PATRIK BJUKENEN Rusko hakovanje servera demokrata je problem, ali skandal je tek pitanje ko...

PATRIK BJUKENEN

Rusko hakovanje servera demokrata je problem, ali skandal je tek pitanje ko unutar vlade SAD pokušava da diskredituje predsednika SAD?

Prošlog vikenda u Mar-a-Lagu (Mar-a-Lago) predsednik Donald Tramp bio je preplavljen besom, piše Vašington post. „Besan, proključao, razjaren, ljut“. U subotu je kipteći predsednik eksplodirao u tvitu: „Užasno! Upravo sam otkrio da je Obama ozvučio Tramp kulu neposredno pre moje pobede. Ništa nije pronašao. Ovo je makartizam!“

Predsednik ima razloga da se oseća ugroženo. Trenutno postoji široka zavera koja ima za cilj njegovo svrgavanje, odustajanje od njegove populističke agende i reviziju rezultata prošlogodišnjih izbora. U srcu te zavere je „duboka država“ – agenti obaveštajne zajednice, njihovi medijski saradnici i horska pratnja oličena u Demokratskoj partiji, koja ima gotovo apsolutnu kontrolu nad našom vladom.

U srcu antitrampovske inicijative je ono što izgleda kao Velika Laž. To je tvrdnja da su Vladimir Putin i ruski obaveštajci hakovali imejl naloge Demokratske partije i Džona Podeste, i potom u dosluhu sa Trampovim prijateljima ili saradnicima sistematski sabotirali kampanju Hilari Klinton. Iz toga proizlazi da je Tramp namestio izbore i da je nelegitiman predsednik. U Vašingtonu na Trampa gledaju kao na prekogranični element – ilegalnog stranca.

Hajde da razmotrimo konstitutivne elemente ove optužnice. Mesecima smo slušali da se američke obaveštajne agencije slažu kako su Rusi hakovali server demokrata i kampanju Klintonove i podelili plodove ove sajber pljačke sa Vikiliksom, a sve to jer je Putin hteo da Tramp pobedi.

BEZ DOKAZA
Ovu priču su mesecima istraživali FBI i odbori za obaveštajne poslove oba doma Kongresa. Ipak, gde su dokazi da su Rusi to učinili? Još važnije, gde su dokazi da su Trampovi ljudi igrali aktivnu ulogu u toj operaciji? Zbog čega već gotovo pola godine FBI ne izlazi ni sa jednom jedinom optužnicom povodom ove zavere Trampa i Putina? Da li je sve ovo zapravo konstruisanje lažnog slučaja?

Krajem februara Njujork tajms je izvestio da su Trampovi zvaničnici bili u redovnom kontaktu sa ruskim obaveštajcima. Pronađen je ključni dokaz. Međutim, gotovo odmah nakon tog izveštaja, šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus rekao je za Foks njuz da su ga „najviši krugovi obaveštajne zajednice“ uverili da su spekulacije o kontaktima Trampove kampanje sa Rusijom „ne samo grubo prenaglašene već i pogrešne“.

Ako je tačno to što govori Pribus, stvarno krivično delo ovde je to što američki bezbednosni zvaničnici mobilišu svoje saradnike u „sedmoj sili“ – koje Prvi amandman štiti od obaveze da svedoče pod zakletvom ili mogućnosti da se protiv njih podigne optužnica – za podrivanje izabranog vrhovnog zapovednika.

Za očekivati je da Rusija nastoji da ukrade naše tajne podatke, baš kao što mi krademo njihove. Na kraju krajeva, NSA je prisluškivala Angelu Merkel i brazilsku predsednicu Dilmu Rusef. Naš Nacionalni fond za demokratiju izaziva „obojene revolucije“ kojima se smenjuju režimi u najbližem susedstvu Putinove Rusije.

Naše NVO se zabranjuju, gase i isteruju iz Rusije, Kine, Izraela i Egipta, zbog toga što su uhvaćene da se mešaju u unutrašnja pitanja tih zemalja. Priča se da Putin koristi ukradene mejlove da bi se osvetio Klintonovoj za pozivanje demonstranata da izađu na ulice Moskve i iskažu protest protiv tesne pobede njegove Jedinsgtvene Rusije na izborima 2011. godine.

trampobamaŠto se tiče navodnog prisluškivanja Trampove kule, predsednik Obama je odbacio navode da je naredio bilo šta slično, a bivši direktor Nacionalne obaveštajne zajednice Džejms Klaper uverava nas da se nikada nije dogodilo bilo šta poput toga.

Ipak, postoje i drugi izveštaji da su obaveštajni zvaničnici dobili nalog da nadgledaju zvaničnike Trampove kampanje ili Tramp kulu i da su, uprkos neuspehu da u junu dobiju odobrenje FISA suda, u čijoj se to nadležnosti nalazi, uspeli da ga dobiju u oktobru.

PRAVO PITANjE JE…
Ukoliko je ovo tačno, radi se o daleko eksplozivnijem pitanju od toga da li je Trampov pomoćnik možda rekao Rusima da „rade dobar posao“ kad je Vikiliks smenio predsednicu Demokratskog nacionalnog komiteta (Debi Vaserman Šulc) objavom da je radila protiv Bernija Sandersa tokom stranačkih izbora.

Šta bi sada trebalo uraditi? Bela kuća bi trebalo da kaže Ministarstvu pravde da od FBI zahteva ubrzanje istrage o Rusima, podnošenje izveštaja o tome šta su Rusi uradili i, ako je bilo koji zvaničnik Trampove kampanje bio u nekoj vrsti protivzakonskog kontakta sa Rusijom, slanje preporuke za podizanje optužnice.

Vršilac dužnosti državnog tužioca trebalo bi da naredi direktoru FBI Džejmsu Komija da istraži, ukloni i predloži za podizanje optužnice bilo kog obaveštajnog ili FBI agenta koji je iznosio detalje njihove istrage ili davao lažne informacije medijima. Ukoliko Komi ne može da pronađe izvor curenja informacija i laži iz istrage, onda je možda potrebno sprovesti čistku u FBI.

Iako predsednik Obama možda nije naredio bilo kakvo prisluškivanje Trampa ili njegovih savetnika, pravo pitanje je da li su on ili njegova državna tužiteljka Loreta Linč bili svesni/odobrili bilo kakvo prisluškivanje Trampa i njegovog osoblja za vreme trajanja kampanje.

deepstateRusko hakovanje servera Demokratske partije je problem, ali nije skandal. Skandalozno je pitanje ko unutar vlade SAD pokušava da diskredituje, ošteti ili uništi predsednika SAD? Jer ovde se radi o stvarnim subverzivnim elementima.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Blog P. Bjukenena

Svet
Pratite nas na YouTube-u