NOVO VIKILIKSOVO RAZOTKRIVANjE CIA

DžEJMS DžORDž DžATRAS Vikiliksovo objavljivanje dokumenata CIA razgoreva Trampov sukob sa dubokom državom i...

DžEJMS DžORDž DžATRAS

Vikiliksovo objavljivanje dokumenata CIA razgoreva Trampov sukob sa dubokom državom i mejnstrim medijima

Najnovije Vikiliksovo masovno objavljivanje, po svoj prilici, verodostojnih dokumenata Centralne obaveštajne agencije (CIA) odvija se baš u vreme kad Trampova ogorčena bitka sa „dubokom državom“ i njenim saveznicima u mejnstrim medijima (MSM) dostiže tačku ključanja. Sad će se temperatura dodatno podići ako je to uopšte moguće.

Ovo curenje podataka pod kodnim imenom Volt 7 obuhvata 8.761 dokumenat koji izgleda potiče iz Centra CIA za sajber špijunažu (Center for Cyber Intelligence). Vikiliks tvrdi da oni pokazuju da su američke obaveštajne službe razvile delotvorne metode za hakovanje uređaja poput ajfona i android telefona, kao i Samsungovih „pametnih“ televizora, što im omogućava da prate komunikacije čak i kad su ti uređaji isključeni. Ovi dokumenti takođe otkrivaju malver, viruse i bezbednosne rupe nazvane zero days (nulta godine), zajedno sa nekoliko stotina miliona redova kompjuterskog koda koji koristi CIA, kao i sposobnost CIA da hakuje uređaje i presretne poruke pre nego što ih šifruju aplikacije poput WhatsApp, Signal, Telegram, Confide i drugih za koje je javnost pogrešno smatrala da su bezbedne.

Ukratko, u slučaju da je dosad bilo ikakvih nedoumica za bilo kog pojedinca ili organizaciju – privatnost je fikcija. Nije da je to nešto posebno iznenađujuće, ali je ipak uznemiravajuće kad se otkriju pojedinosti. A samo naivni će verovati da još nekoliko zemalja koje poseduju naprednu sajber tehnologiju nemaju kapacitete slične američkim, mada možda ne baš sa ovolikim opsegom po dubini i širini.

TRAGOVI „RUSKOG KODA“
Tramp i njegovi saveznici sada mogu da se pozovu na sveobuhvatnost i sofistikovanost ovih razotkrivenih tehnika kao argument u korist njihove tvrdnje da je Barak Obama prisluškivao Trampove komunikacije u Trampovoj kuli u Njujorku. S druge strane, duboka država i predsednikovi neprijatelji u mejnstrim medijima će moći da se pozovu na ove iste dokaze kao argument da i Rusija ima slične kapacitete, što bi poduprlo njihove nedokazane tvrdnje da su ruski hakeri pokušali a možda i uspeli da utiču na predsedničke izbore u korist Trampa, a protiv Hilari Klinton. Uz to, objavljivanje ovih -dokumenata će antitrampistima, koji su već skinuli skalp generala Flina, a sada ciljaju na ministra pravde Džefa Sešnsa, poslužiti kao dodatni dokaz njihovih tvrdnji da je Vikiliks zapravo oružje Moskve.

Trebaće mnogo vremena da se pregledaju svi ovi dokumenti i da se donesu odgovarajući zaključci, ali se već sad mogu izvući određene pouke.

Prvo, Volt 7 je potpuno uništio ionako tanke tvrdnje koje je odlazeća Obamina administracija prošlog decembra iznela o tragovima „ruskog koda“ u navodnom hakovanju Demokratskog nacionalnog komiteta kao dokazu umešanosti Moskve. Čak i bez ovoga je taj argument bio apsurdan – kao kad bi neko zaključio da su pljačkaši neke banke bili Nemci samo zato što su pobegli sa lica mesta u folksvagenu. Jasno je da bi ruski hakeri koristili sve samo ne ruski softver, da ne bi ostavili tragove koji bi vodili do njih. Vikiliks je upravo dokazao da CIA koristi ruski softver kao lažnu zastavu:

„Grupa Umbrage, koja pripada Ogranku CIA za udaljene uređaje, sakuplja i održava ogromnu datoteku napadačkih tehnika koje su ‘ukradene’ sa malvera proizvedenog u drugim državama, uključujući i Rusku Federaciju.

trampvsciaPomoću Umbrage i srodnih projekata, CIA ne samo da može da poveća broj vrsta napada već može i da preusmeri identifikaciju počinitelja tako što će ostaviti iza sebe ‘otiske’ onih grupa od kojih su napadačke tehnike ukradene.“

ULOGA „PET OČIJU“
Drugo, Volt 7 bi trebalo detaljno pregledati radi nalaženja bilo kakvih dokaza o koordinaciji između američkih agencija i ostalih agencija anglofonih zemalja grupe Pet očiju – Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije i Novog Zelanda – sa kojima SAD deli obaveštajne podatke. Zbog čega? Postoji izreka u Vašingtonu: ne verujte ništa što prethodno nije zvanično demantovano. Obama za sada pravnički pedantno demantuje sve tvrdnje da je ikad naredio prisluškivanje Trampa i njegovog tima ili bilo kog drugog američkog državljanina. Bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper je još precizniji, tvrdeći da „nijedan deo nacionalne obaveštajne zajednice nije organizvao prisluškivanje Trampove kule tokom kampanje“. Stoga se postavlja pitanje da li je Trampa, umesto neke američke „nacionalne“ obaveštajne službe, prisluškivala neka od sestrinskih službi preostalih Pet očiju? A zatim prosledila podatke svojim američkim kolegama, tako zaobilazeći zakonske zabrane protiv domaćeg špijuniranja, pa čak i obavezu formalnog traženja naloga za prisluškivanje.

petocijuJedan bivši američki obaveštajni oficir koji je upoznat sa materijom mi kaže da je takav manevar bio ne samo moguć već i verovatan način za špijuniranje Trampa. Prvi kandidat za mogućeg izvršioca bio bi Štab za vladine komunikacije Ujedinjenog kraljevstva (Government Communications Headquarters – GCHQ), inače formalni pandan američke Agencije za nacionalnu bezbednost (National Security Agency – NSA) i njen faktički satelit.

Džejms Džordž Džatras je bivši američki diplomata i spoljnopolitički savetnik republikanskog vođstva američkog Senata. Autor je obimne studije „Kako američki mediji služe kao prenosnici za namerno izazvane ratove“. Twitter: @JimJatras

Fond strateške kulture

Svet
Pratite nas na YouTube-u