PRIŠTINA USVOJILA REZOLUCIJU O PREKIDU BRISELSKOG DIJALOGA

Rezolucijom se traži da oslobađanje bivšeg vođe OVK Haradinaja bude primarna obaveza i da...

Rezolucijom se traži da oslobađanje bivšeg vođe OVK Haradinaja bude primarna obaveza i da vlada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv kosovskih Albanaca

Kosovski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom traži bezuslovno puštanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom dok se taj zahtev ne ispuni.

Rezolucijom, koju je parlament usvojio većinom glasova, traži se da oslobađanje bivšeg vođe OVK Haradinaja bude primarna obaveza, kao i da vlada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv kosovskih Albanaca, javljaju prištinski mediji.

Rezoluciju je predložila opozicija na čelu sa Alijansom za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj koga Srbija traži zbog ratnih zločina, a usvojena je posle usaglašavanja sa vladajućim partijama.

Tekst rezolucije predstavio je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj. Za ovu rezoluciju glasalo je 78 poslanika, jedan je bio protiv.

Opozicija je podržala rezoluciju, ali je kritikovala vladu što osim osuda putem saopštenja, kako kažu, nije ništa drugo poduzela u slučaju Haradinaja. Pokret Samoopredeljenje smatra da vlada treba da uslovi nastavak dijaloga oslobađanjem Haradinaja.

Francuski sud u Kolmaru je po drugi put odložio odluku u slučaju Haradinaj do 6. aprila, jer je od Srbije zatraženo više informacija.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

KOSOVO: UMESTO SRPSKIH POSLANIKA SAMO KARTICE U PARLAMENTU
Iako poslanici nisu prisustvovali današnjem zasedanju Skupštine Kosova, koja je usvojila rezoluciju kojom se traži oslobađanje Ramuša Haradinaja i obustava dijaloga sa Beogradom do oslobađanja bivšeg vođe OVK koga Srbija traži zbog ratnih zločina, nekoliko poslanika Srpske liste prijavljeni su kao da učestvuju u radu sednice parlamenta, javlja RTK2.

Navodi se da se kartice koje poslanici nose sa sobom prilikom evidentiranja učešća na sednicama nalaze u aparatima. Na karticama se jasno vide imena poslanika kojima one pripadaju.

Podseća se da je iz Srpske liste u utorak saopšteno da su „svi poslanici Srpske poslednjih dana i nedelja na kratko posetili zgradu parlamenta u Prištini, kako bi se upisali u evidenciju prisutnih i tako sprečili albansku većinu da nam oduzme mandate”.

Izvor Tanjug/Politika, 09. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u