SUD U HAGU ODBACIO IZETBEGOVIĆEV ZAHTEV ZA REVIZIJU TUŽBE PROTIV SRBIJE

Zahtev je odbijen uz obrazloženje da nije podnet od nadležnih institucija BiH Međunarodni sud...

Zahtev je odbijen uz obrazloženje da nije podnet od nadležnih institucija BiH

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtev za reviziju presude koju je 25. februara, u ime dela Bošnjaka predvođenih bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, tom sudu podneo Sakib Softić.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, potvrdio je hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Čović je novinarima u Mostaru rekao da su o tome institucije BiH obaveštene pismom iz Haga.

Zahtev je, kako prenose mediji u BiH, odbijen uz obrazloženje da nije podnet od nadležnih institucija BiH.

Predstavnik MSP Filip Kuvrer je napisao da je sud propisno razmotrio mišljenje članova Predsedništva BiH, koja su izneli u svojim pismima.

„Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje da nikakvu odluku nisu donela nadležna tela, u ime BiH kao države, u pogledu zahteva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida BiH protiv Srbije. Stoga, ne može se ništa preduzeti u vezi dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida’“, napisao je Kuvrer.

Odluku o podnošenju zahteva za reviziju jednostrano je doneo deo bošnjačkog naroda u BiH, predvođenih bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, uprkos upozorenjima predstavnika Srba da je takav zahtev neligitiman.

Predstavnici Srba upozoravali su i na nelegetimnost agenta Softića, koga je Predsedništvo BiH izabralo da predstavlja zvanično Sarajevo u prethodnom postupku po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

IVANIĆ POTVRDIO: MSP ODBACIO ZAHTEV ZA REVIZIJU PRESUDE
Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić potvrdio je za Tanjug da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev za reviziju presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije.

„Tačno je”, rekao je Ivanić kratko.

Inače, Ivanić i šef diplomatije BiH Igor Crnadak najavili su za 16 sati konferenciju za novinare u Banjaluci na kojoj će, kako je potvrđeno, govoriti o detaljima ove odluke.

Izvor Tanjug/Politika, 09. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u