STOLTENBERG: NATO JE GARANT STABILNOSTI NA BALKANU

„Članstvo Crne Gore u NATO poboljšaće sigurnost zapadnog Balkana koji je od ključne važnosti...

„Članstvo Crne Gore u NATO poboljšaće sigurnost zapadnog Balkana koji je od ključne važnosti za Alijansu”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa ostati posvećena očuvanju mira na Balkanu, kao i da će nastaviti sa „politikom otvorenih vrata“.

„Članstvo Crne Gore u NATO poboljšaće sigurnost zapadnog Balkana koji je od ključne važnosti za Alijansu. Poziv Crnoj Gori je jasan znak da vrata NATO-a ostaju otvorena za one zemlje koje žele da se pridruže i koje ispunjavaju kriterijume za članstvo“, rekao je Stoltenberg.

On je to izjavio prilikom predstavljanja godišnjeg izveštaja NATO-a za 2016. godinu, prenosi MIA.

Prema rečima Stoltenberga, NATO će nastaviti da radi sa drugim zemljama koje teže da se pridruže Alijansi – BiH, Gruzijom i Makedonijom, tako što će im pomagati u pripremama za članstvo u NATO.

STOLTENBERG POZVAO TURSKU I HOLANDIJU NA SMIRIVANjE NAPETOSTI
Stoltenberg je pozvao članice Alijanse — Tursku i Holandiju — na smirivanje napetosti.

„Robusna debata je u srcu naših demokratija, ali je neophodno uzajamno poštovanje. Želeo bih da ohrabrim sve strane da pokažu uzajamno poštovanje, da se smire i imaju umeren pristup“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, važno je da se situacija smiri i da se pažnja usmeri na „sve što nas ujedinjuje, a ne na izazove i pretnje“.

Tenzije između Turske i Holandije porasle su prethodnih dana jer je Holandija zabranila turskim ministrima da govore na političkim skupovima u toj zemlji.

Izvor Tanjug/Sputnjik, 13. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u