ERDOGAN NE STAJE: HOLANDIJA I NEMAČKA BANDITSKE DRŽAVE

Erdogan izjavio je da Turska zna kako Holandija „razume” civilizaciju i moral kroz njenu...

Erdogan izjavio je da Turska zna kako Holandija „razume” civilizaciju i moral kroz njenu ulogu u, kako kaže, genocidu u Srebrenici, javljaju turski mediji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Ankari da će pozitivan odgovor građana na referendumu, koji će u aprilu biti održan u toj zemlji o proširenju predsedničkih ovlašćenja, biti „najbolji odgovor neprijateljima Turske”, a Nemačku i Holandiju je nazvao „banditskim državama” koje štete EU.

Erdogan je istovremeno, u obraćanju zaposlenima u sektoru zdravlja koje je uživo prenosila turska televizija, pozvao turske emigrante da ne glasaju za „vlade i rasiste” na predstojećim evropskim izborima, prenosi Rojters.

Prema rečima turskog predsednika, odbijanje Nemačke i Holandije da dopuste turskim ministrima da prisustvuju političkim skupovima u tim zemljama umanjuje značaj EU kao simbola zakona, ljudskih prava i sloboda, navodi AP.

„Evropa je suviše važan kontinent da bi bila prepuštena na milost i nemilost banditskim državama”, istakao je Erdogan.

On je najavio da će Turska zatražiti pomoć Organizacije za islamsku saradnju i drugih organizacija kako bi se intenzivirala borba protiv, kako je naveo, „mržnje prema strancima, rasizma i antiislamskih tendencija”.

Erdogan je upozorio da će Turska razmotriti i druge sankcije protiv Holandije, ali nije precizirao koje.

On je rekao i da se diplomatski spor sa Holandijom ne može izgladiti izvinjenjem i da će biti preduzete dalje akcije, nakon što je Turska juče suspendovala diplomatske odnose na visokom nivou sa tom zemljom.

Turski predsednik je danas, takođe, optužio nemačku kancelarku Angelu Merkel da napada Tursku na isti način na koji je holandska policija koristila pse i vodene topove rasterujući turske demonstrante ispred turskog konzulata u Roterdamu.

Prema Erdoganovim rečima, Merkel „nije ništa drugačija od Holanđana”.

Turska je prekinula diplomatske odnose na visokom nivou sa Holandijom nakon što su holandske vlasti proteklog vikenda sprečile njihove ministre da govore na skupovima Turaka koji tamo žive kako bi Erdoganu obezbedili što veću podršku na referendumu u aprilu.

ERDOGAN: HOLANDIJA „POKAZALA” MORAL U SREBRENICI
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska zna kako Holandija „razume” civilizaciju i moral kroz njenu ulogu u, kako kaže, genocidu u Srebrenici, javljaju turski mediji.

„Mi znamo koliko je pokvaren njihov karakter iz masakra 8.000 Bosanaca tamo”, rekao je Erdogan u obraćanju, koje je direktno prenosila turska televizija.

Erdogan je optužio Holandiju jer holandski bataljon mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nije uspeo da zaštiti hiljade muslimana ubijenih u Srebrenici, preneo je AP.

RUTE: HOLANDIJA NIJE ODGOVORNA ZA SREBRENICU
Holandski premijer Mark Rute odbacio je danas tvrdnje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je Holandija odgovorna za smrt 8.000 muslimana u Srebrenici 1995.

„On (Erdogan) nastavlja da eskalira situaciju. To je odvratna istorijska laž”, rekao je Rute u intervjuu za holandsku novinsku agenciju ANP, a prenosi AFP.

Izvor Tanjug/Politika, 14. mart 2017

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u