MERKEL: SRBIJA NA DOBROM PUTU; VUČIĆ: SAČUVATI MIR NA BALKANU

Vučić: „Situacija je turbulentna u pojedinim zemaljama, ali mislim da uz podršku Nemačke i...

Vučić: „Situacija je turbulentna u pojedinim zemaljama, ali mislim da uz podršku Nemačke i EU možemo da sačuvamo mir i stabilnost“

Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je sprovedene ekonomske reforme u Srbiji, ističući da želi da se saradnja Srbije i Nemačke i dalje razvija. Premijer Aleksandar Vučić zahvalio na pažnji koju nemačka kancelarka poklanja Zapadnom Balkanu, a naročito na podršci Srbiji i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Angela Merkel je, na pres-konferenciji sa srpskim premijerom u Berlinu, rekla da su Srbija i Nemačka prijateljske zemlje i podsetila da 400.000 Srba živi u Nemačkoj i da je Nemačka važan trgovinski partner Srbije.

Navela je da reformski proces u Srbiji ide napred, da se ispunjavaju standardi koje EU očekuje od Srbije, a da su dokaz za to i poglavlja koja su otvorena u februaru.

„Želimo da se saradnja i dalje razvija i zato je važno što je premijer Aleksandar Vučić sproveo značajne reforme u prethodnih nekoliko godina. Imamo i veliki napor u tome kako bi stvorio bolju atmsferu za međunarodne investicije i tako je ispunio sve uslove za pregovore“, rekla je Merkel.

Istakla je da je to veliki uspeh i poručila Vučiću da takođe nastavi reforme po pitanju pravne države.

„To je središnja tema naših razgovora, govorimo o građanskom društvu koje je izuzetno aktivno i podrška Vladi Srbije. Moramo da imamo i slobodu medija i javnog govora, to je takođe važno u ovom kontekstu“, rekla je Angela Merkel.

Objasnila je da se o reformama ne govori kao o nečemu na šta Brisel ili zemlje EU prisiljavaju zemlje, već da je to u interesu privrednog razvoja Srbije koja na taj način ostvaruje uspeh.

„I državna preduzeća su napredovala, vidimo da je Srbija na pravom putu“, rekla je nemačka kancelarka.

Takođe je navela da je Srbija deo regiona gde se iz dana u dan mora boriti za stabilnost i dodala da je Vučić uvek govorio da razvoj u regionu mora biti miran.

Angela Merkel je u tom kontekstu pohvalila i odnose Beograda i Prištine.

„Istorija je nešto što traje, a odnosi sa Kosovom su ipak bolji, bez obzira na sve“, rekla je Merkel.

Što se tiče odnosa država u regionu, nemačka kancelarka je navela da će se na leto u Trstu održati konferencija na kojoj će se zemljama regiona objasniti šta EU očekuje od njih.

„Ovim zemljama treba praktičan uspeh i treba da ih spoje razni infrastrukturni projekti. One imaju perspektivu u procesu pristupanja EU i zato i imamo razgovore sa Srbijom i otvaramo poglavlja“, rekla je Merkel.

Pohvalila je i ulogu Srbije u migrantskoj krizi.

„Mislim da Srbija ima važan zadatak u odnosu na ilegalne migracije. Uvek je vodila računa o tome da ih registruje, a mi znamo koliko je teško i koliko su teški životi ljudi u Srbiji“, rekla je Merkel i iskazala poštovanje prema takvom ophođenju u migrantskoj krizi.

Ističe da su Nemačka i EU svesne da postoje ilegalne migracije i da Srbija može da računa na pomoć.

„Želimo da podržavamo Srbiju i u tome i nećemo da je ostavljamo samu“, rekla je Merkel i zahvalila Vučiću na fleksibilnosti, imajući u vidu da je njihov susret planiran za petak a da je pomeren za danas zbog odlaganja njene posete Vašingtonu.

VUČIĆ: UZ POMOĆ NEMAČKE I EU MOŽEMO DA SAČUVAMO MIR
Aleksandar Vučić je, na pres-konferenciji, zahvalio Angeli Merkel što je uvek imala razumevanja za Srbiju i istakao da Srbija ulaže mnogo napora u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti.

Dodao je da je u tome Srbija uvek imala podršku Nemačke i njene kancelarke, ta da joj je zahvalan ne samo on, već i građani Srbije i drugih delova Zapadnog Balkana.

„Situacija jeste turbulentna u pojedinim zemaljama, ali mislim da uz podršku Nemačke i EU možemo da sačuvamo mir i stabilnost. Našu Srbiju pre svega, ali i ceo Zapadni Balkan vidimo kao mesto budućeg ekonomskog rasta za celu Evropu“, rekao je Vučić.

Na dobrom smo putu što se ekonomije tiče, naveo je premijer i zahvalio Angeli Merkel na tome što je videla koliko su teške reforme koje je Srbija sprovela.

Saglasio se sa nemačkom kancelarkom da u Srbiji ima još mnogo toga da se radi, te da je u pravu kada govori o vladavini prava i efikasnosti pravnog sistema.

Dodao je da su Srbija i Nemačka ostvarile rekord u obimu trgovinske razmene, koja prvi put prelazi četiri miliona evra, da je sve više nemačkih kompanija u Srbiji i da istraživanja pokazuju da bi više od 90 osto njih ostalo tu i ponovo investiralo u Srbiji.

Mislim da ćemo imati više sastanaka sa malim i srednjim preduzećima pre nego što otputujem sutra u Sarajevo, naveo je Vučić.

Govoreći o sukobima iz prošlosti, Vučić je naglasio da želimo da se to „nikada više ne pojavi“.

„Želimo da gledamo u budućnost“, rekao je Vučić i dodao da je Beograd i u pregovorima sa Prištinom imao teške poteze, kao i u odnosima sa BiH.

„Mislim da smo time zaslužili jednu vrstu poštovanja i da takvom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenošću možemo da gradimo poverenje između Srba i Nemaca“, rekao je Vučić.

Što se tiče migrantske krize, naveo je da je u Srbiji trenutno 7.950 migranata, što je mnogo više nego u nekim okolnim zemljama.

„Cenimo činjenicu da Angela Merkel prepoznaje naš trud i rad – nije uvek lako, neki nemaju nijednog migranta. Mi nismo članca EU, ali podnosimo taj teret i nikada se ne žalimo“, rekao je Vučić.

Zahvalio je i Nemačkoj i EU na podršci u migrantskoj krizi.

„Želimo da pokažemo solidno i humano lice i uvek ćemo podržavati politiku kancelarke Merkel, kao što smo to i do sada činili“, naglasio je Vučić.

Izvor RTS, 14. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u