AMERIČKI SENATORI: ISTRAŽITI SOROŠEVE PROJEKTE NA BALKANU

Grupa senatora, među kojima je i Ted Kruz, zatražila od Tilersona da detaljno ispita...

Grupa senatora, među kojima je i Ted Kruz, zatražila od Tilersona da detaljno ispita državno finansiranje Soroševih projekata na Balkanu

Grupa američkih senatora zatražila je od novoimenovanog državnog sekretara Reksa Tilersona da neodložno i detaljno istraži trošenje američkog novca na Balkanu, a posebno se pominju Albanija i Makedonija.

„Tražimo neodložnu istragu o trošenju američkog novca u Stejt departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) kako bi se podržale levo orijentisane političke grupe i ta opcija nametala suverenim državama. Jedna od takvih grupa koja je primala novac preko USAID-a je Otvoreno društvo, fondacija iza koje stoji Džordž Soroš“, navedeno je u pismu šest senatora.

Kako je preneo sarajevski „Dnevni avaz“, među potpisnicima pisma je i nekadašnji republikanski kandidat za predsednika SAD Ted Kruz, Majk Li iz Jute, Džejms Inhof iz Oklahome, David Pardu iz Džordžije, Tom Tilis iz Severne Karoline i Bil Kesidi iz Luzijane.

U pismu senatora državnom sekretaru Tilersonu, ističe se da su američke ambasade u Makedoniji i Albaniji „godinama aktivno intervenisale u političkom životu“ tih država, snažno podržavajući levo orijentisane stranke.

To, međutim, kako se navodi, nije dovelo do stabilizacije i unapređenja situacije u tim državama, naprotiv.

Senatori ističu da je u Albaniji zabeležen rast korupcije, šverca narkoticima i organiziranog kriminala.

„Tokom proteklih nekoliko meseci, izabrani zvaničnici i politički lideri stranih država susretali su se sa mnom prenoseći mi razočaravajuće vesti o američkim aktivnostima u njihovim državama. Tu su i izveštaji da diplomate favorizuju svoje političke miljenike, novcem USAID-a se podržavaju ekstremni, a nekada i nasilnički politički aktivisti, a američke vlasti rade na marginalizaciji umerenih i konzervativnih lidera“, naveo je Li u saopštenju za javnost.

On je upozorio da su, na primer, aktivnosti na reformi pravosuđa u Albaniji takve da faktički samo jačaju poziciju aktuelnog premijera Edija Rame i daju mu potpunu kontrolu nad organima države koji provode zakone.

Zanimljivo je i da su senatori već pisali ambasadorima SAD u Makedoniji i Albaniji i upozorili ih na pomenuto stanje. No, navedeno je da odgovori koji su dolazili, posebno iz Makedonije, nisu bili od pomoći.

Senatori su upozorili da su slične primedbe primili i zvaničnika država Latinske Amerike i Afrike.

„Najštetnija posledica američkog mešanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, jeste ta da dolazi do ogorčenja kod mnogih građana tih zemalja koji tradicionalno podržavaju snažne veze sa SAD. Takve podele otvaraju prostor agresivnim oportunistima, poput Rusije, da se umešaju i stvore dodatnu štetu“, navodi se dalje u saopštenju.

Izvor Tanjug/Sputnjik, 15. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u