PRIŠTINA PRISVOJILA IMOVINU SRBIJE NA KiM; ĐURIĆ: PRAVNO NIŠTAVNO

„Odluka privremenih institucija u Prištini je protivpravna, protivustavna, protivzakonita i ništavna jer ne proizvodi...

„Odluka privremenih institucija u Prištini je protivpravna, protivustavna, protivzakonita i ništavna jer ne proizvodi pravne posledice”, ističe Đurić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da će Vladi Srbije predložiti da na narednoj sednici poništi protivpravnu odluku prištinskih vlasti o prisvajanju imovine Srbije, kojom oni žele da legalizuju „otimačinu”.

Đurić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM podsetio da je vlada takvom odlukom uspešno zaštitila državne i nacionalne interese prilikom pokušaja Prištine da otme Trepču.

Naveo je da je Priština odluku o prisvajanju imovine donela 1. marta, bez konsultacija sa predstavnicima Srba a da je, kaže, stidljivo objavljena pre dva dana na sajtu kosovske vlade.

„Odluka privremenih institucija u Prištini je protivpravna, protivustavna, protivzakonita i ništavna jer ne proizvodi pravne posledice”, ističe Đurić.

Navodi da ta odluka predstavlja dugogodišnju težnju separatističkih predstavnika Albanaca da legalizuju „otimačinu” i da ekonomski obespravljujući Srbe i Srbiju dovrše iskorenjivanje Srba iz pokrajine i zaokruže proces etničkog čišćenja.

On je rekao da očekuje jasnu reakciju međunarodne zajednice na tu, kako kaže, kriminalnu odluku sa istom žestinom kao što je reagovala na pokušaj donošenja odluke o formiranju takozvane vojske Kosova, te da mora da reaguje i spreči ratno-huškačko ponašanje Prištine.

Poručio je da je reč o kolosalnoj pljački i otimačini na koju Srbija nikada neće pristati te da će Vlada i predstavnici Srba sa Kosova u toj borbi biti jedinstveni.

Đurić je naveo i da razume predstavnike Srba s Kosova koji kažu da fizički neće dozvoliti uzurpaciju javnih preduzeća u pokrajini.

„Najviši politički predstavnici Srba danas su poručili da neće dozvoliti sprovođenje te odluke”, dodaje Đurić i poručuje da će borba biti duga i teška, ali da nema odustajanja.

Đurić kaže i da Hašim Tači, Isa Mustafa i Kadri Veselji znaju da će ta odluka biti „mrtvo slovo na papiru” i još jedan udarac za normalizaciju odnosa, te da se tom odlukom čini medveđa usluga ne samo Srbima nego i Albancima.

„Ovo nas udaljava od dijaloga, normalizacije odnosa i mira i stabilnosti čemu mi težimo”, ističe Đurić.

Kaže da se odluka privremenih vlasti u Prištini odnosi na 29 odsto od ukupnog zemljišta na KiM, oko 1,2 miliona metara kvadratnih službenih objekata, oko 145.000 metara kvadratnih poslovnih zgrada, oko 24.000 metara kvadratnih stambenih zgrada, skoro 4.000 metara kvadratnih zgrada posebne namene, oko 753.000 metara kvadratnih različitih privrednih objekata.

Takođe, reč je o Trepči, Brezovici, Kosmetprevozu, državnim preduzećima – Železnica, EPS, Površinski kopovi Termoelektrane Obilić, EMS, Elektrokosmet, Ibar Zubin Potok, PTT, Srbijašume, NIS, Aerodrom Priština, Nacionalni park Šara.

Đurić kaže da je Srbija većinski vlasnik 155 preduzeća u pokrajini. Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović poručio je da će Srbi sa KiM nastaviti da se bore, složno i jedinstveno sa Vladom Srbije, za opstanak i bolji život Srba na KiM.

„Zajednica srpskih opština mora da se formira”, kaže Stojanović.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović kaže da je privremena vlast u Prištini iskrena samo u tome da obesmisli život i ne poštuje ljudska prava Srba.

„Probaćemo da sve probleme rešavamo mirnim putem i dogovorom, ako je to moguće. Ukoliko to nije moguće, ukoliko su oni spremni da potegnu silu, onda ćemo na tu silu silom i odgovoriti”, kaže Vulović.

DAČIĆ: ODLUKA PRIŠTINE NELEGALNA I NEPRIHVATLjIVA
Odluka kosovske vlade da se sva nepokretna imovina regirstrovana na ime SFRJ, Srbije i AP Kosovo registruje na ime Kosova za Srbiju je potpuno nelegalna, neprihvatljiva i nema pravni značaj, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić.

„Ovo je još jedan jednostrani potez Prištine koji pokazuje da njih ne interesuje dijalog u Briselu, zato što smo mi više puta pokretali tu temu, a oni nikada o tome nisu hteli da razgovaraju”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić kaže da je ovo još jedno sporno pitanje koje govori da Priština ne želi da ima konstruktivan prustup, dok Beograd želi nastavak dijaloga kako bi se došlo do rešenja.

On je naglasio da Prištinu tišti nešto drugo, odnosno da među njima sigurno postoji veliki strah i problemi.

„Da li je to strah vezan za političku podršku koju gube, sa neuspesima na međunarodnom planu ili je strah od toga šta će novi specijalni sud da kaže u pogledu optužnica, to je sada drugo pitanje”, kazao je Dačić.

On je dodao i da ta odluka Prištine nema nikakvo utemeljenje ni u kakvom dogovoru niti sporazumu i da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva.

SIMIĆ: ODLUKA KOSOVSKE VLADE REPRESIVNA, TREBA JE POVUĆI
Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas da je odluka kosovske vlade da svu nepokretnu imovinu registrovanu na SFRJ, Srbiju i AP KiM registruje kao svoju represivna i da treba da je odmah opozove.

Odluka kosovske vlade je tendenciozna i predstavlja pokušaj da se kroz odluke kosovskih institucija nastavi permanentna represija nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i oduzimanjem društvene i privatne imovine srpskog naroda, rekao je Simić.

On je u izjavi za Tanjug rekao da je od 1999. godine uzurpirano preko milion katastarskih parcela društvenih i javnih preduzeća na Kosovu i Metohiji i da je sada očigledan pokušaj zvanične Prištine da usvajanjem jednostranih odluka legalizuje nelegalno prisvojenu imovinu.

„Mi želimo da zaštitimo naš nacionalni ekonomski interes, koji je veoma važan kako za našu državu Srbiju tako i za naš narod na KiM. Zato je naš čvrst stav da Priština treba odmah da opozove ovako štetnu odluku i da prestane sa političkim i pravnim prejudiciranjem vlasničkih prava”, rekao je Simić.

On je dodao da o pitanju imovine treba da se razgovara u Briselu kao ključnoj temi.

VULIN: PRIŠTINA SHVATILA DA PREGOVORI U BRISELU NE VODE KA NEZAVISNOSTI
Prištinske vlasti se trude da ukinu briselski dijalog i da ga potpuno obesmisle, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Reagujući na odluku vlade Kosova da svu nepokretnu imovinu na ime SFRJ i Srbije registruje na ime Kosova kao vlasnika, Vulin je rekao da su prištinske vlasti shvatile da pregovori u Briselu ne vode ka nezavisnosti i da položaj srpske zajednice i pravo Srbije na KiM jača.

„Sve što rade, rade da bi ukinuli Briselski sporazum i da bi ga potpuno obesmislili, Rekao je Vulin novinarima u Sremskoj Mitrovici.

Kako je rekao, nakon što smo potpisali Briselski sporazum, odmah smo rekli da očekujemo da se Briselskim sporazumom 2 očekuje da reguliše pitanje imovine i srpskog kulturnog nasleđa na KiM.

„Kao što vidite, uradiće se sve da do toga ne dođe jer videli su i po Briselskom sporazumu da je to dobro za Srbe na KIM, a na žalost Prištini se politika meri po tome koliko je zla nanela srpskom narodu”, rekao je Vulin.

Izvor Tanjug/Politika, 15. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u