U AMERIČKOM SENATU BLOKIRANA RASPRAVA O PRIJEMU CG U NATO

Mekejnovom zahtjevu usprotivio se samo jedan senator – Rend Pol, republikanac iz Kentakija, ali...

Mekejnovom zahtjevu usprotivio se samo jedan senator – Rend Pol, republikanac iz Kentakija, ali je to bilo dovoljno da se razmatranje Protokola odgodi

Republikanski senator Džon Mekejn zatražio je od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o protokolu u članstvu Crne Gore u NATO. Mekejn je na zasjedanju u srijedu, na sjednici na kojoj se između ostalog glasalo o novom direktoru američkih obavještajnih službi, tražio da se u skladu sa procedurom, jednoglasno prihvati da se razmatranje protokola stavi na dnevni red zasjedanja, te da se o njemu glasa nakon dvosatne rasprave.

Mekejnovom zahtjevu usprotivio se samo jedan senator – Rend Pol, republikanac iz Kentakija, ali je to bilo dovoljno da se razmatranje Protokola odgodi.

Mekejn je prethodno poručio da je Crna Gora pod značajnim pritiskom i čak napadom Rusije.

„Rusija je pokušala da izvede puč u Crnoj Gori, ubije premijera i zbaci vladu da bi je spriječila da uđe u NATO“, rekao je republikanski senator i naglasio da bi Moskvi trebalo poslati poruku da nema pravo veta na proširenje NATO-a.

Dodao je i da bi članstvo Crne Gore u Alijansi poboljšalo bezbjednost na Balkanu gdje je, kako je ocijenio, prisutna velika nestabilnost. „Zaustavljanje crnogorskog članstva predstavljalo bi značajan zaokret u američkoj spoljnoj politici i označilo mirenje sa sve većim uticajem Rusije na Balkanu, što bi negativno uticalo na naše zajedničke bezbjednosne interese u regionu „, naglasio je Mekejn i dodao da bi Sjedinjene Države, koje su imale ogromnu korist od mira i stabilnosti u Evropi, trebalo da stanu uz Crnu Goru ili da rizikuju podrivanje vizije Evrope jedinstvene, slobodne i u miru.

„Ako nastavimo da odlažemo ovo pitanje, nakon što je 25 od 28 članica ratifikovalo Protokol, poslaćemo užasnu poruku“, rekao je republikanski senator.

Demokratski senatori Ben Kardin i Džin Šahin takođe su zatražili se što prije odobori crnogorsko članstvo u NATO-u.

„To nije kontroverzno pitanje za članove američkog Senata. To je nešto što je trebalo do sada da uradimo. Trebalo je da prvi ratifikujemo protokol, a ne poslednji“, rekao je Kardin. Poručio je i da je Crna Gora meta anti-NATO i antizapadne propagande koja potiče iz Rusije.

„U interesu je američke nacionalne bezbjednosti da što je prije moguće ratifikujemo prijem Crne Gore u NATO“, naglasio je senator iz Merilenda.

Njegova koleginica iz Demokratske stranke ocijenila je da nema razloga za odlaganje ratifikacije protokola za Crnu Goru, podsjećajući da je senatski Spoljnopolitički odbor dva puta jednoglasno dao zeleno svijetlo za prijem Crne Gore u Alijansu. „Senat mora da preduzme akciju“, poručila je Šahin.

Nakon što je senator Mekejn i zvanično zatražio raspravu o protokolu, republikanski senator Rend Pol se usprotivio i bez obrazloženja napustio salu.

„Nevjerovatno je da je Senatar koji blokira usvajanje sporazuma koji podržava ogromna većina senatora, najmanje 98 njegovih kolega, uložio prigovor i napustio salu bez ikakvog objašenjenja“, rekao je Mekejn. „Jedini zaključak koji može da se izvuče iz toga je u stvari nema opravdanje za svoje protivljenje…Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina, ocijenio je Mekejn.

„Moram da se saglasim sa senatorom Mekejnom, ili senator Pol zastupa ruske interese u Americi ili blokira ovo pitanje zbog nečeg potpuno nevezanog sa prijemom Crne Gore u NATO“, rekla je Šahin i navela da bi senatori trebalo da nastave da potežu to pitanje tokom zasjedanja da bi se konačno saznalo šta je suština primjedbi senatora Pola.

„Razočaravajuće je što jedan senator blokira ovo pitanje, što pogađa našu nacionalnu bezbjednost“, rekao je senator Kardin.

Izvor RTCG, 15. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u